Να εξαγοράσει το σύνολο του Twitter θέλει ο Elon Musk, αφότου απέκτησε το 9,2% της πλατφόρμας. Σύμφωνα με το Reuters, ο πλουσιότερος άνθρωπος της γης προσφέρει 54,2 δολάρια ανά μετοχή ή 41,39 δισ. δολάρια για το σύνολο της εταιρείας.
Ο δισεκατομμυριούχος έχει ήδη καταθέσει την προσφορά στις αρμόδιες χρηματιστηριακές αρχές.
Στόχος του, όπως αναφέρει σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του Twitter, Μπρετ Τέιλορ, είναι να βγάλει την εταιρεία από το χρηματιστήριο και να τη μεταμορφώσει.
«Επένδυσα στο Twitter γιατί πιστεύω στις δυνατότητές της να γίνει μία πλατφόρμα για την ελευθερία του λόγου σε όλο τον κόσμο και πιστεύω ότι η ελευθερία του λόγου είναι ένα κοινωνικό προαπαιτούμενο για μία λειτουργική δημοκρατία», αναφέρει.
«Όμως, αφότου έκανα την επένδυσή μου, πλέον συνειδητοποιώ ότι η εταιρεία δεν πρόκειται να ευημερήσει αλλά ούτε και να εξυπηρετήσει αυτό το κοινωνικό προαπαιτούμενο με τη σημερινή μορφή της. Το Twitter πρέπει να μεταμορφωθεί ως μία ιδιωτική εταιρεία».
Στην επιστολή του, ο Musk ξεκαθαρίζει ότι η προσφορά αυτή είναι τελική και εάν δεν γίνει αποδεκτή, πιθανότατα θα πουλήσει και το 9,2% που κατέχει (όπως λέει, θα επανεξετάσει τη θέση του ως μετόχου).
Σημειώνεται ότι το τίμημα των 54,20 δολαρίων ανά μετοχή που προσφέρει ο Musk είναι κατά 38% υψηλότερο από την τιμή κλεισίματος της μετοχής του Twitter την 1η Απριλίου, δηλαδή την τελευταία εργάσιμη ημέρα πριν ανακοινωθεί η είσοδός του στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας.
Παράλληλα, είναι σχεδόν 8,3 δολάρια υψηλότερο από τη χθεσινή τιμή κλεισίματος, των 45,85 δολαρίων. Στο σημερινό pre-market trading της Wall η μετοχή της Twitter καταγράφει άλμα με τη τιμή να διαμορφώνεται περίπου στα 51 δολάρια.
Λίγο πριν να γίνει γνωστό ότι ο Musk είχε αγοράσει 73,4 εκατ. μετοχές του Twitter, ο CEO της Tesla, που έχει πάνω από 80 εκατ. followers στην πλατφόρμα, είχε επικρίνει την εταιρεία. «Δεδομένου ότι το Twitter λειτουργεί de facto ως η δημόσια πλατεία του χωριού, η αδυναμία του να τηρήσει τις αρχές της ελευθερίας του λόγου υποβαθμίζει σε θεμελιώδη βαθμό την δημοκρατία. Τι θα έπρεπε να συμβεί;» ρώτησε ο ίδιος μέσω Τwitter.
Με τη γνωστοποίση ότι έγινε ο μεγαλύτερος μέτοχος του Twitter, η εταιρεία του πρόσφερε μια θέση στο διοικητικό της συμβούλιο, την οποία ενώ αρχικά έγινε γνωστό ότι ο Elon Musk είχε αποδεχθεί, τελικά απέρριψε.
Προφανώς, έχει μεγαλύτερα σχέδια για το Twitter και θέλει να κάνει μεγάλες αλλαγές στην πλατφόρμα. Ο ίδιος, άλλωστε, σε tweets του που στη συνέχεια έσβησε, είχε αναρωτηθεί «μήπως το Twitter πεθαίνει;», παραθέτοντας τους 10 λογαριασμούς με τους περισσότερους ακολούθους και σχολιάζοντας ότι δεν είναι και ιδιαίτερα ενεργοί.