Την προφανή απροθυμία των κατοίκων να πίνουν νερό από τη βρύση ίσως έχετε παρατηρήσει αν επισκέπτεστε τακτικά την Ιταλία.
Καθώς όλοι προσπαθούμε να μειώσουμε τα απορρίμματά μας, η στατιστική ότι κάθε Ιταλός καταναλώνει κατά μέσο όρο 208 λίτρα εμφιαλωμένου νερού κάθε χρόνο είναι αρκετά μεγάλη.
Το εύρημα αυτό, από την εταιρεία ερευνών αγοράς CSA Research, αποκάλυψε επίσης ότι μόνο το 29,2% των ανθρώπων στην Ιταλία πίνουν καθημερινά νερό βρύσης – και ότι σχεδόν οι μισοί (43,3%) πίνουν αποκλειστικά εμφιαλωμένο νερό.
Το νερό της βρύσης στην πλειονότητα της Ιταλίας όχι μόνο είναι απολύτως ασφαλές για πόση, αλλά είναι και το πέμπτο καλύτερο σε όλη την Ευρώπη από άποψη συνολικής ποιότητας μετά την Αυστρία, τη Σουηδία, την Ιρλανδία και την Ουγγαρία.
Αλλά γιατί οι Ιταλοί είναι τόσο απρόθυμοι να πίνουν νερό από τη βρύση – και γιατί το εμφιαλωμένο νερό – ή acqua in bottiglia – είναι τόσο δημοφιλές;
Ποιες ευρωπαϊκές χώρες καταναλώνουν το περισσότερο εμφιαλωμένο νερό;
Η παγκόσμια αγορά εμφιαλωμένου νερού αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς, καθώς εκτιμάται ότι 550 εκατομμύρια νοικοκυριά θα καταναλώνουν εμφιαλωμένο νερό το 2024. Αυτό αντιστοιχεί σε περισσότερα από 446 δισεκατομμύρια λίτρα νερού κάθε χρόνο ή περίπου 1 εκατομμύριο μπουκάλια ανά λεπτό.
Στην Ευρώπη, πιστεύεται ότι υπάρχουν περίπου 75 εκατομμύρια καταναλωτές εμφιαλωμένου νερού, με το 80% αυτών στα βόρεια της ηπείρου να προτιμούν το ανθρακούχο νερό.
Η έρευνα αγοράς της GlobalData διαπίστωσε το 2022 ότι, μετά την Ιταλία, η Γερμανία με 167 λίτρα κατά κεφαλήν έρχεται στη δεύτερη θέση. Ακολουθεί η Πορτογαλία με 140 λίτρα κατά κεφαλήν κάθε χρόνο, στη συνέχεια η Ουγγαρία με 138,8 λίτρα κατά κεφαλήν και ακολουθεί η Ισπανία με 135,4 λίτρα.
Συνολικά στην Ευρώπη, η έρευνα διαπίστωσε ότι το 48% των μη αλκοολούχων ποτών που καταναλώθηκαν στην ΕΕ το 2022 θα ήταν εμφιαλωμένο νερό.
Αν υποθέσουμε ότι κάθε νοικοκυριό σε όλο τον κόσμο καταναλώνει δύο μπουκάλια νερό την ημέρα, αυτό αντιστοιχεί σε ένα παγκόσμιο σύνολο 210 δισεκατομμυρίων μπουκαλιών ετησίως. Αυτό συμφωνεί σχετικά καλά με προηγούμενες εκτιμήσεις ότι καταναλώνονται 480 δισεκατομμύρια πλαστικά μπουκάλια ετησίως, με τα μισά από αυτά να είναι νερό.
Στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας, υπάρχουν στόχοι να εξασφαλιστεί ότι το 55% των αποβλήτων πλαστικών συσκευασιών θα ανακυκλώνεται μέχρι το 2030. Και οι ειδικοί κανόνες που στοχεύουν στα θαλάσσια απορρίμματα περιλαμβάνουν τον στόχο του 25 τοις εκατό για ανακυκλωμένο πλαστικό στα μπουκάλια ΡΕΤ έως το 2025 και το 30 τοις εκατό σε όλα τα μπουκάλια ποτών έως το 2030.
Η Ιταλία προσπαθεί επίσης να βελτιώσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στο νερό της βρύσης. Το Εθνικό Κέντρο για την Ασφάλεια του Νερού πραγματοποίησε περισσότερες από 2,5 εκατομμύρια χημικές και μικροβιακές αναλύσεις σε 18 διαφορετικές περιοχές που καλύπτουν το 90% του πληθυσμού μεταξύ 2020 και 2022.
Σε εθνικό επίπεδο, το 99,1% των δειγμάτων ήταν συμβατά με τα πρότυπα νερού και το 98,4% ήταν συμβατά σε άλλους παράγοντες που δεν επηρεάζουν την υγεία, αλλά μπορεί να αλλάξουν τη γεύση, την οσμή ή το χρώμα του νερού.