Ο "κωδικός 24-9-31" που ίσως ξεκλειδώσει τις εξελίξεις στις αγορές, η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές και το νέο ρεκόρ στις ΑΠΕ
Ο Πούτιν ξεκίνησε από χθες την τελική επίθεση στην ανατολική Ουκρανία, ελπίζοντας ότι στις... 9 Μαίου θα έχει να παρουσιάσει μια νίκη, έτσι όπως αυτός θα την οριοθετήσει. Η Μαριούπολη είναι ισοπεδωμένη πόλη, οι Ρώσοι εισβολείς συμπεριφέρονται σαν τα κτήνη των Ναζί του Χίτλερ, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και πολλές δεκάδες χιλιάδες έχουν εκτοπιστεί ή έχουν προωθηθεί με τη βία στη Ρωσία.
Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης
Το καθεστώς της Μόσχας, ως προς το εσωτερικό, χρησιμοποιεί ακόμη και μαφιόζικες μεθόδους, ικανές να προκαλέσουν καρδιακό επεισόδιο με τεχνητό τρόπο. Η 9η Μαίου είναι μια συμβολική ημερομηνία που έχουν ορίσει οι Ρώσοι, ώστε να συμπίπτει με τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και την ατιμωτική ήττα της ναζιστικής Γερμανίας του Χίτλερ. Τι ειρωνεία...
Περιμένοντας...
Ο Μάιος είναι ο μήνας που εκτός από την έκβαση (ή λήξη) του πολέμου, θα κρίνει και το πολιτικό τοπίο στην Ευρώπη, με άξονα τις εκλογές στην στη Γαλλία την προσεχή Κυριακή 24 Απριλίου. Αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις και επανεκλεγεί ο Μακρόν, θα έχει πάρει μια βαθιά ανάσα η Ευρώπη, προκειμένου να σχεδιάσει συνολικά τον οδικό χάρτη στη μετα-Ουκρανίας εποχή. Στο τέλος Μαίου και πιο συγκεκριμένα στο διήμερο 30-31 Μαίου, θα έχουμε την τελευταία σύνοδο επί Γαλλικής Προεδρίας, όπου θα αποφασιστούν τα μέτρα που θα ληφθούν για να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση και να τιθασευτούν οι πληθωριστικές πιέσεις. Το μεγάλο ζητούμενο είναι πώς θα συγκεραστούν οι αντικρουόμενες απόψεις μεταξύ Βορρά και Νότου. Η Ευρώπη είναι χωρισμένη σε δύο στρατόπεδα. Από τη μία είναι η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία και από την άλλη η Γερμανία, η Ολλανδία, η Φινλανδία, η Δανία και η Εσθονία.
Μέχρι να τα βρουν οι Ευρωπαίοι, οι αγορές θα είναι σε κατάσταση αναμονής, τιμολογώντας ωστόσο, την πρόθεση για απεξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο, την οποία θέλει να προωθήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό έχει συμβάλλει έτσι ώστε η τιμή του "μαύρου χρυσού" να κινείται πλέον πάνω από τα 110 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του φυσικού αερίου, βρίσκεται σταθερά πάνω από τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Αν οι εξελίξεις είναι θετικές με βάση όσα περιγράψαμε παραπάνω, τότε το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα πέσουν κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι και τα 100 δολάρια ανά μεγαβατώρα, αντίστοιχα. Αν τα πράγματα... στραβώσουν και κυρίως αν υπάρξει κακή εξέλιξη στο μέτωπο του πολέμου ή κλιμάκωση στις σχέσεις Δύσης-Ρωσίας, τότε το πετρέλαιο μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 150 δολάρια και το φυσικό αέριο μπορεί να δει πάλι τις υψηλές τιμές των 350 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Περιμένοντας το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται σήμερα οι εργασίας της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, μέσω τηλεδιάσκεψης. Τα θέματα συζήτησης είναι φυσικά ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο... εφιάλτης του πληθωρισμού, ο οποίος θα γίνει μεγαλύτερος όταν θα ανέβουν τα επιτόκια και θα χτυπήσουν... καμπανάκια, το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος.
Οι ανησυχίες άρχισαν να εκφράζονται από χθες καθώς η Παγκόσμια Τράπεζα προχώρησε καθοδική αναθεώρηση του στόχου για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας. Έως μεθαύριο, θα ακούσουμε πολλά, αν και οι πόλεμοι, δεν ήταν πάντα το καλύτερο "σπορ" για τους οικονομολόγους, καθώς οι προβλέψεις και οι εκτιμήσεις ανά πάσα στιγμή, μπορεί να διαψευστούν και μάλιστα παταγωδώς.
Σήμερα είναι προγραμματισμένη και η παρέμβαση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, στο πλαίσιο της Συμμαχίας Υπουργών Οικονομικών για τις Κλιματικές Δράσεις, της οποίας η Ελλάδα είναι τακτικό μέλος την τελευταία τριετία. Στόχος της Συμμαχίας είναι η προώθηση ισχυρών συλλογικών δράσεων σχετικά με την κλιματική αλλαγή και την αντιμετώπιση των επιπτώσεών της, κάτι που καθίσταται ακόμη πιο επίκαιρο λόγω της τρέχουσας κατάστασης. Επιπλέον, θα συζητηθούν και θέματα αντιμετώπισης του "ξεπλύματος" χρήματος, αλλά και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.
Ψάχνοντας για λεφτά...
Μετά το Πάσχα, το Ελληνικό Δημόσιο θα ξαναβγεί στις αγορές για να αντλήσει πολύτιμα έσοδα, αυξάνοντας το "μαξιλάρι" ασφαλείας και κρατώντας πολεμοφόδια για παροχές, αλλά και για την ευχερέστερη διαχείριση του δημοσίου χρέους. Η έκδοση 10ετούς ομολόγου κρίνεται περίπου ως απαγορευτική με επιτόκιο κοντά στο 3% και ο σχεδιασμός προβλέπει την έκδοση 5ετούς ομολόγου, με επιτόκιο κοντά στο 1,90% και στόχο την άντληση 2,0-2,5 δισ. ευρώ. Έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα στις αγορές και λαμβάνοντας υπόψιν ότι η κυβέρνηση, θα κόψει τον... λαιμό της για να επιδοτήσει το ενεργειακό κόστος νοικοκυριών και επιχειρήσεων, το επιτόκιο για οποιαδήποτε έκδοση μπαίνει σε δεύτερη μοίρα. Το κυρίαρχο είναι το "κασέρι". Μέχρι στιγμής τα ταμειακά διαθέσιμα κινούνται στα 38 δισ. ευρώ και με την έκδοση αναμένεται να ξεπεράσουν τα 40 δισ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Οικονομικών θέλει πάντα να έχει μπόλικο "αέρα" πέραν των 37 δισ. ευρώ, που αποτελούν τον... μαγικό αριθμό, τον οποίο παρακολουθούν οι αγορές πολύ στενά...
Σαρώνουμε στις ΑΠΕ
Σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τόσο με επενδυτικό επίπεδο όσο και στην κάλυψη της ζήτησης. Είναι ενδεικτικό ότι τις πρώτες δύο μέρες του Απριλίου, οι "πράσινες" τεχνολογίας κάλυψαν το 68% των ενεργειακών αναγκών της χώρας, κάτι που ισοδυναμεί με νέο ρεκόρ. Μάλιστα, στις 2 Απριλίου, έγινε και απόρριψη ισχύος 500 μεγαβάτ από ανανεώσιμες πηγές, για λόγους ευστάθειας του δικτύου! Σημειώνεται ότι έχει τεθεί ως στόχος η επίτευξη παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ στο 67% του ενεργειακού ισοζυγίου της χώρας το 2030. Ωστόσο, το μεγάλο στοίχημα παίζεται στην αποθήκευση της ενέργειας. Τα τελευταία 3 χρόνια έχουν γίνει άλματα με τις ΑΠΕ, ενώ φέτος, η ισχύς των νέων μονάδων θα ανέλθει στα 1.900 μεγαβάτ, εκ των οποίων τα 910 μεγαβάτ θα αφορούν αιολικά και τα 950 μεγαβάτ, παραγωγή από φωτοβολταϊκά. Αυτά είναι πολύ ελπιδοφόρα νέα και είναι ξεκάθαρο, ότι σε μερικά χρόνια, η Ελλάδα και ολόκληρη η Ευρώπη θα απεξαρτηθούν σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό από τις ρωσικές πηγές ενέργειας. Μέχρι τότε μπορούμε να ονειρευόμαστε, αλλά τώρα καλό είναι να είμαστε προσγειωμένοι...