Οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες του κόσμου δεν πρέπει να εγκαταλείψουν την επιφυλακή τους στη μάχη κατά του πληθωρισμού, καθώς είναι πολύ νωρίς για να αποφανθεί κανείς εάν οι απότομες αυξήσεις των επιτοκίων περιόρισαν τις υποκείμενες πιέσεις στις τιμές, ανέφερε ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη.
Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη αποδεικνύεται πιο ανθεκτική και ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ και την Ευρώπη υποχωρεί ταχύτερα απ' ό,τι ανέμενε ο οργανισμός στις προοπτικές του Νοεμβρίου. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι παράγοντες που βοηθούν αυτή τη διαδικασία, συμπεριλαμβανομένων των βελτιώσεων στις εφοδιαστικές αλυσίδες και στο κόστος των εμπορευμάτων, εξαφανίζονται ή ακόμη και αντιστρέφονται.
Ο ΟΟΣΑ επεσήμανε επίσης τον δομικό πληθωρισμό ο οποίος κινείται πάνω από τον στόχο στις περισσότερες χώρες και την αύξηση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος, πέραν των κινδύνων η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή να αυξήσει το κόστος ναυτιλίας και ενέργειας.
"Είναι πολύ νωρίς για να είμαστε σίγουροι ότι το πληθωριστικό επεισόδιο που ξεκίνησε το 2021 θα τελειώσει το 2025", ανέφερε ο ΟΟΣΑ τη Δευτέρα, καθώς δημοσίευσε τις ενδιάμεσες οικονομικές του προβλέψεις. "Η νομισματική πολιτική πρέπει να παραμείνει συνετή για να διασφαλίσει ότι οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις θα συγκρατηθούν μακροπρόθεσμα".
Το κάλεσμα του οργανισμού για προσεκτικές κινήσεις έρχεται καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Federal Reserve απομακρύνονται από την επιθετική σύσφιξη και σηματοδοτούν ότι οι επόμενες κινήσεις τους θα είναι να μειώσουν τα επιτόκια. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν ήδη ανταποκριθεί σε αυτό και στα σημάδια πιο ήπιου πληθωρισμού ποντάροντας σε μεγαλύτερη από μια ποσοστιαία μονάδα χαλάρωσης και από τα δύο ιδρύματα μέχρι το τέλος του έτους.
Ωστόσο, οι αξιωματούχοι και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού έχουν βάλει "πάγο" στους επενδυτές που περιμένουν ότι η πιο χαλαρή πολιτική είναι προ των πυλών. Την Κυριακή, ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δήλωσε ότι οι Αμερικανοί μπορεί να πρέπει να περιμένουν και μετά τον Μάρτιο για περικοπή εν μέσω κινδύνων η αμερικανική κεντρική τράπεζα να πέσει σε λάθος, κινούμενη βιαστικά. Την περασμένη εβδομάδα, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εξακολουθούν να περιμένουν "κρίσιμα σημαντικά" στοιχεία για τους μισθούς προτού προβούν σε κάποια κίνηση.
Ακόμη και όταν αρχίσουν οι μειώσεις επιτοκίων, ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να κινηθούν πιο αργά απ' ό,τι στις μεγάλες, γρήγορες αυξήσεις που ξεκίνησαν το 2022.
"Υπάρχει περιθώριο μείωσης των επιτοκίων πολιτικής καθώς μειώνεται ο πληθωρισμός, αλλά η πολιτική στάση θα πρέπει να παραμείνει περιοριστική στις περισσότερες μεγάλες οικονομίες για αρκετό καιρό ακόμη", ανέφερε ο ΟΟΣΑ.
Ωστόσο, ο οργανισμός με έδρα το Παρίσι ώθησε νωρίτερα τις προσδοκίες του για τις πρώτες μειώσεις των επιτοκίων στο β' τρίμηνο του τρέχοντος έτους στις ΗΠΑ και στο γ' τρίμηνο στη ζώνη του ευρώ. Τον Νοέμβριο, όταν ο οργανισμός είχε υψηλότερες προβλέψεις για τον πληθωρισμό, προέβλεπε ότι η Fed θα έκανε ένα πρώτο βήμα το β' εξάμηνο του 2024 και η ΕΚΤ όχι μέχρι την άνοιξη του 2025.
Ο ΟΟΣΑ εμφανίζεται ελαφρώς πιο αισιόδοξος για την παγκόσμια οικονομία από ό,τι στο παρελθόν, αν και η βελτιωμένη πρόβλεψή του για 2,9% επέκταση της παγκόσμιας παραγωγής για το 2024 εξακολουθεί να αποτελεί επιβράδυνση από 3,1% το 2023. Ο οργανισμός αναμένει μόνο μια ελαφρά αύξηση στο 3% το 2025.
Στις μεγάλες οικονομίες, οι ΗΠΑ ήταν ιδιαίτερα ανθηρές στα τέλη του 2023 χάρη στις ισχυρές καταναλωτικές δαπάνες και την αγορά εργασίας και ο ΟΟΣΑ αναθεώρησε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη το 2024 στο 2,1% από 1,5%.
Σε παγκόσμια κλίμακα, αυτή η ισχύς αντισταθμίζεται σε μεγάλο βαθμό από τις φτωχότερες προσδοκίες για τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, όπου ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι οι αυστηροί πιστωτικοί όροι εμποδίζουν τη δραστηριότητα. Ο οργανισμός μείωσε έτσι την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της ζώνης του ευρώ για το 2024 στο 0,6% από 0,9%.