Για το ακριβότερο ενεργειακό έτος των τελευταίων δεκαετιών θα πρέπει να ετοιμάζονται οι Ευρωπαίοι καταναλωτές, με την κατάσταση να καθίσταται ακόμη δυσμενέστερη, εν μέσω του εν εξελίξει μπρα-ντε-φερ με τη Ρωσία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ετήσια (για το 2023) συμβόλαια ηλεκτρικού ρεύματος στη Γερμανία καταγράφουν άνοδο για 6η διαδοχική συνεδρίαση και ενισχύονται στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου έτους.
Το πρόβλημα της προσφοράς, εξάλλου, φαίνεται ότι θα συνεχίσει να μας απασχολήσει έντονα και το επόμενο έτος, καθώς η Ρωσία συνεχίζει τις απειλές προς τις Βρυξέλλες, κόβοντας τις ροές φυσικού αερίου σε όσες χώρες αρνούνται να πληρώσουν σε ρούβλια. Τελευταίο θύμα αποτέλεσε η Ολλανδία, ενώ λίγες ώρες νωρίτερα ήταν η σειρά της Δανίας.
Παρότι μέχρι στιγμής η Κομισιόν δεν έχει επιβάλλει κυρώσεις στο ρωσικό αέριο (παρά μόνο στον άνθρακα και το πετρέλαιο), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναζητάει εναλλακτικές πηγές προμήθειας, προκειμένου να περιορίσει την εξάρτησή της από τις ρωσικές εισαγωγές εν όψει του επόμενου χειμώνα.
Ήδη, τα αποθέματα άνθρακα έχουν φθάσει στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2020, χάρη στις εισαγωγές από ΗΠΑ, Νότια Αφρική και Κολομβία, ενώ οι αποθήκες φυσικού αερίου είναι γεμάτες κατά 46%, το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2022 και πολύ κοντά στον μέσο όρο της τελευταίας 10ετίας. Την ίδια ώρα, οι ροές υγροποιημένου αερίου (LNG) από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού συνεχίζουν «ακάθεκτες».
Όμως, κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει σε λίγους μήνες από τώρα. Θα μπορούν οι ΗΠΑ να στέλνουν μεγάλες ποσότητες LNG; Θα μπορεί η Νότια Αφρική να εξάγει άνθρακα; «Είναι πέρα για πέρα αβέβαιο κατά πόσο αυτές οι χώρες θα συνεχίσουν τις υψηλές εξαγωγές» τονίζει χαρακτηριστικά η δανέζικη Energi, σε σημερινό της σημείωμα.
Ήδη, οι τιμές των συμβολαίων για το 2023 βρίσκονται στα 240 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ οι τιμές των ημερήσιων συμβολαίων κυμαίνονται στα 179 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Και κανείς δεν ξέρει τι άλλο θα μας ξημερώσει αύριο – μεθαύριο.