Σε πτωτική τροχιά κινούνται οι τιμές της ενέργειας τα τελευταία 24ωρα, με την χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος στη χώρα μας να πέφτει κοντά στα επίπεδα των 200 ευρώ και το φυσικό αέριο να καταγράφει νέα μείωση στην ευρωπαϊκή αγορά.
Ειδικότερα, για σήμερα Κυριακή 15 Ιανουαρίου η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα διαμορφώνεται στα 202,58 ευρώ/MWh, καταγράφοντας μείωση κατά 13,36% σε σχέση με χθες (233,81 ευρώ/MWh), την χαμηλότερη στα 130 ευρώ/MWh και την υψηλότερη στα 285 ευρώ/MWh.
Το συγκεκριμένο επίπεδο τιμών είναι ασφαλώς υψηλό εάν σκεφτεί κανείς ότι μόλις πριν λίγες ημέρες, στις 10 Ιανουαρίου, η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος είχε υποχωρήσει στα 151,49 ευρώ/MWh, για να ακολουθήσει την επομένη η εκτίναξη κατά 57,27% στα 238,24 ευρώ/MWh.
Όλα αυτά βέβαια υπό τη σημερινή κατάσταση των υψηλών, για την εποχή, θερμοκρασιών στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης που περιορίζουν τη ζήτηση για θέρμανση, επιτρέποντας τη διατήρηση των αποθεμάτων φυσικού αερίου σε υψηλά επίπεδα.
Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχει σε αρκετές χώρες μια, όσο το δυνατόν, επιστροφή στην κανονικότητα. Έτσι, οι βιομηχανικές εταιρείες της Γερμανίας, όπως η BASF SE, βλέπουν σημάδια ότι τα χειρότερα της κρίσης έχουν περάσει.
Οι φόβοι για δελτίο φυσικού αερίου μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όπως αναφέρει το Bloomberg, έχουν εξαφανιστεί για τις μεγάλες βιομηχανίες χημικών, μετάλλων κ.ά. της χώρας, εν μέσω ήπιων θερμοκρασιών και την ώρα που η Γερμανία ολοκληρώνει τον πρώτο της τερματικό σταθμό εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Η προσπάθεια της Γερμανίας να απογαλακτιστεί από το ρωσικό αέριο αποδίδει καρπούς. Η κυβέρνηση έσπευσε να αξιοποιήσει το LNG ενισχύοντας τις εισαγωγές στην Ευρώπη σε υψηλό επίπεδο και διατηρώντας τα αποθέματα σχεδόν πλήρη μέχρι τις αρχές του χειμώνα. «Φαίνεται ότι ο κίνδυνος του δελτίου διανομής φυσικού αερίου έχει εξαφανιστεί αυτόν τον χειμώνα, αλλά οι τιμές θα πρέπει να παραμείνουν χαμηλότερες για πολύ περισσότερο χρόνο, ώστε να δουν οι εταιρείες πραγματική διαφορά», δήλωσε ο Wolfgang Große Entrup, επικεφαλής της Ένωσης Χημικού Τομέα της Γερμανίας VCI.
Πράγματι, ενώ οι τιμές έχουν αρχίσει να μειώνονται, παραμένουν σημαντικά πάνω από τα επίπεδα που υπήρχαν πριν από την περίοδο που η Ρωσία άρχισε να περιορίζει τις ροές φυσικού αερίου, λίγο πριν την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Οι εταιρείες που αντιμετωπίζουν το σοκ τιμών είπαν ότι οι πελάτες σε πολλές περιπτώσεις έχουν στραφεί αλλού, όπως η προμήθεια εξαρτημάτων αλουμινίου από τις ΗΠΑ ή την Ασία.
Η Eni SpA σχεδιάζει να φέρει επιπλέον 7 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου στη χώρα το 2023 και το 2024 για να ενισχύσει την ενεργειακή της ασφάλεια και να την απογαλακτίσει από τις ρωσικές προμήθειες, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Claudio Descalzi.
Η Ιταλία συγκαταλέγεται μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που αναζητούν τερματικούς σταθμούς εισαγωγής LNG. Ένας πλωτός τερματικός σταθμός LNG στην ακτή της Τοσκάνης στο Piombino πρόκειται να ξεκινήσει να λειτουργεί την άνοιξη.