Την επιστροφή στο πετρέλαιο φαίνεται ότι επιλέγει η κυβέρνηση να «επιδοτήσει» τον χειμώνα, ενώ την ίδια ώρα εμφανίζεται μεν αποφασισμένη να συνεχίσει την επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά μειώνοντας πιθανόν από το 2023 τον οριζόντιο χαρακτήρα του μέτρου, προκειμένου να επωφεληθούν περισσότερο τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά.
Το ενεργειακό πακέτο ανακούφισης των καταναλωτών και η εξοικονόμηση ενέργειας σε συνάρτηση και με τις επιδοτήσεις που θα συνεχίζουν να στηρίξουν και τους επόμενους μήνες τα ελληνικά νοικοκυριά, βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής έκτακτης σύσκεψης υπό τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.
Η συνεδρίαση έγινε υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων που διαμορφώνει η χθεσινή ανακοίνωση της Μόσχας ότι δεν πρόκειται να ξεκινήσει εκ νέου την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη από τον αγωγό Nord Stream 1, εάν η Δύση δεν άρει πλήρως τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας τις οποίες έχει επιβάλει μετά την εισβολή της τελευταίας στην Ουκρανία.
Όπως εξηγούν πηγές του Μαξίμου στις 25 Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθούν κανονικά οι επιδοτήσεις του Οκτωβρίου για τους λογαριασμούς ρεύματος.
Ωστόσο δύο παράγοντες αναμένεται να καθορίσουν τη μορφή και το εύρος των ενισχύσεων από τον επόμενο μήνα κι έπειτα:
- Οι αποφάσεις της Κομισιόν για τα μέτρα ελέγχου των τιμών ενέργειας. Οι διαρροές των Βρυξελλών δείχνουν την κατεύθυνση της χορήγησης επιδοτήσεων σε συνδυασμό με τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.
- Η ανάγκη για θέρμανση τους χειμερινούς μήνες.
Τα δεδομένα αυτά καθώς και η επικράτηση της κεντρικής ιδέας για εξοικονόμηση ενέργειας αναμένεται, να κλειδώσουν και τις αποφάσεις για την πολιτική στήριξης των νοικοκυριών κι επιχειρήσεων.
Η ανάγκη να περιοριστεί η χρήση φυσικού αερίου, πολύτιμου καυσίμου για την ηλεκτροπαραγωγή, πιθανόν να οδηγήσει στην αύξηση των ενισχύσεων για τη χρήση πετρελαίου προκειμένου να θερμανθούν τα νοικοκυριά. Δηλαδή το ντίζελ να υποκαταστήσει σημαντικές ποσότητες ρεύματος για την θέρμανση των σπιτιών.
Το επίδομα θέρμανσης
Η ενίσχυση του επιδόματος θέρμανσης αποτελεί ένα από τα μέτρα κατά της ενεργειακής ακρίβειας που αναμένεται να ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το Σάββατο από το βήμα της ΔΕΘ.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται αύξηση τουλάχιστον 20% του κονδυλίου που θα διατεθεί φέτος για επίδομα θέρμανσης σε σχέση με τη περσινή σεζόν και ταυτόχρονα διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων με αύξηση των εισοδηματικών ορίων στην περιοχή των 40.000 έως 45.000 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των μελών της οικογένειας όπως ισχύει σήμερα για το επίδομα καυσίμων (fuel pass).
Παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για ένα από τους πιο δύσκολους χειμώνες για τα νοικοκυριά εκτιμώντας ότι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης που θα ξεκινήσει να διατίθεται από τις 15 Οκτωβρίου θα είναι 50% – 55% υψηλότερη από πέρυσι ενώ ακόμα χειρότερη θα είναι η κατάσταση με το φυσικό αέριο λόγω του άλματος των διεθνών τιμών.
Σημειώνεται ότι πέρυσι το επίδομα θέρμανσης που κυμαίνονταν από 100-750 ευρώ έλαβαν 827.575 δικαιούχοι, στους οποίους καταβλήθηκαν 166 εκατ. ευρώ περίπου με το μέσο ποσό της επιδότησης να ανέρχεται στα 200 ευρώ.
Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού, κυβερνητικές πηγές εμφανίζονται αρκετά καθησυχαστικές, καθώς η Ελλάδα τροφοδοτείται από άλλον αγωγό και όχι από τον Nord Stream 1. Βεβαίως, η διακοπή της τροφοδοσίας της Βόρειας Ευρώπης για μεγάλο χρονικό διάστημα θα προκαλέσει αναταραχή σε όλη την αγορά φυσικού αερίου, με βαριές συνέπειες για τις οικονομίες με μεγάλη εξάρτηση από αυτό, όπως είναι και η ελληνική. Τις εξελίξεις στην ενεργειακή κρίση θα συζητήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν την ερχόμενη Δευτέρα στο Παρίσι.