Με την τιμή του φυσικού αερίου στα 230 ευρώ ανά μεγαβατώρα και τα παιχνίδια των Ρώσων με τις... τουρμπίνες του Νord Stream 1, φαίνεται ότι δεν θα είναι δύσκολος ο χειμώνας που θα έρθει, αλλά μάλλον εφιαλτικός. Τουλάχιστον, αυτό θα ήθελε να πιστεύει ο Πούτιν ή δεν θέλουν να πιστέψουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης
Τα τελευταία 24ωρα υπάρχει σε εξέλιξη ένα κλίμα "ενεργειακής αλληλεγγύης", καθώς οι χώρες της Ένωσης είναι διατεθειμένες να βοηθήσουν η μία την άλλη, καλύπτοντας τα κενά στην ενέργεια. Οι Γάλλοι θα διαθέσουν επιπλέον ποσότητες στους Γερμανούς, εφόσον χρειαστεί, ενώ η Ισπανία αναδεικνύεται σε χώρα-"κλειδί" για την εισαγωγή υγροποιημένου αερίου, το οποίο στη συνέχεια θα διοχετευτεί σε ολόκληρη την Ευρώπη, για να καλύψει τις "τρύπες" που θα δημιουργηθούν. Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και η Ελλάδα, η οποία με τις πλωτές δεξαμενές υγροποιημένου αερίου, θα βάλει και αυτή το χεράκι της, για να αποτραπεί μια μεγάλη ύφεση, λόγω πιθανής διακοπής της τροφοδοσίας με ρωσικό φυσικό αέριο.
Στη χειρότερη μοίρα απ΄ όλους είναι η Γερμανία, η οποία, αν κλείσει ο... διακόπτης, μπορεί να βρεθεί στο απόλυτο κενό. Και μετά, να δούμε τι θα γράφει η Bild, η οποία θεωρεί ότι οι Γερμανοί φορολογούμενοι πριμοδοτούν την αλλαγή ενεργοβόρων οικιακών συσκευών. Ή, οι άνθρωποι δεν έχουν καταλάβει τίποτα, ακόμη και ως προς τη χρησιμότητα του μέτρου, ή προσπαθούν να ρίξουν το... ανάθεμα στους... συνήθειες υπόπτους. Η Γερμανία, είναι κάτι παραπάνω από προφανές, ότι εγκλωβίστηκε στον λάκκο του ρωσικού φυσικού αερίου και τώρα θια πληρώσει ολόκληρη η Ευρώπη, αυτό το λάθος. Ίσως, το λάθος της Μέρκελ να... σφιχταγκαλιαστεί με τον Πούτιν, να είναι μοιραίο, ακυρώνοντας ταυτόχρονα μια ηγετική πορεία 16 ετών στη θέση της Καγκελαρίου. Ας πρόσεχε και ας προσέχαμε...
Η Γερμανία έχει κάθε λόγο να ανησυχεί περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον, σε σχέση με τη ροή του φυσικού αερίου. Έτσι όπως διαμόρφωσε το πλαίσιο της ενεργειακής εξάρτησης για να παγιώσει τον χαμηλό πληθωρισμό σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, έτσι θα κληθεί να πληρώσει (και μαζί της, όλοι οι υπόλοιποι) τον τελικό λογαριασμό της υψηλής τιμής του φυσικού αερίου. Ο Πούτιν θα συνεχίσει τα παιχνίδια του, ενώ θα δείτε που σε λίγο καιρό, ίσως μας προκύψει και πάλι πρόβλημα επάρκειας τροφίμων. Άρα, το σχέδιο του Πούτιν είναι προφανές ότι θέλει να προκαλέσει ενεργειακό και επισιτιστικό στραγγαλισμό, κυρίως στην Ευρώπη. Αλλά, ακόμη και αν πληγεί περισσότερο η πάμφτωχη Αφρική, πάλι το... μάρμαρο, θα το πληρώσει η Ευρώπη, η οποία εν μέσω κοινωνικής αναμπουμπούλας, μπορεί να βρεθεί αντιμέτωποι με νέα κύματα πεινασμένων και εξαθλιωμένων ανθρώπων από τις αφρικανικές χώρες.
Η Ευρώπη δείχνει να συσπειρώνεται για να αποκρούσει τα παραπάνω ρίσκα, αλλά δεν είναι στο χέρι της. Η εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, δεν μπορεί να γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη. Και μέχρι να γίνει, το τίμημα θα είναι πολύ βαρύ. Έχουμε μπροστά μας αχαρτογράφητα ύδατα ενόψει του προσεχούς χειμώνα και ουδείς μπορεί να εξάγει ασφαλείς προβλέψεις...
Νέα... χαλαρή άνοδος επιτοκίων στις ΗΠΑ
Με μια νέα... χαλαρή άνοδο κατά 0,75 μονάδες βάσης, η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα, όπως ήταν αναμενόμενο, αύξησε τα επιτόκια του δολαρίου, στο 2,25-2,50%.
Τα χρηματιστήρια ούτε λίγο ούτε πολύ, πανηγύρισαν αυτήν την εξέλιξη, καθώς εκτιμούν ότι με τέτοιες κινήσεις θα "μαζευτούν" οι πληθωριστικές τάσεις και θα αρχίσει η πτώση των τιμών των εμπορευμάτων. Άλλωστε, είχε προεξοφληθεί η κίνηση της FED, οπότε ίσχυσε ο γνωστός κανόνας των αγορών "αγόρασε στη φήμη και πούλα στο γεγονός" ή "πούλα στη φήμη και αγόρασε στο γεγονός". Βέβαια, η επιθετική "θεραπεία" με τα αυξημένα επιτόκια, μπορεί να οδηγήσει τον... ασθενή σε μηδενικά αντισώματα. Και όταν μια οικονομία δεν έχει αντισώματα, τότε το επόμενο στάδιο, δεν είναι άλλο από αυτό της ύφεσης. Φέτος, όπως φαίνεται και από τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, απλά θα υπάρξει επιβράδυνση. Ωστόσο, το 2023, αν συνεχιστούν οι.... Ποιτινιές με το φυσικό αέριο, τότε και η Ευρώπη θα βογκήξει και η Αμερική θα πάθει... πνευμονία. Πιθανόν, να συμβεί και το αντίστροφο, οπότε, πάλι το ίδιο είναι...
Στο... κόλπο η ΔΕΗ με τους Σαουδάραβες
Οι Σαουδάραβες έκλεισαν πλήθος συμφωνιών με το Ελληνικό Κράτος και με δεκάδες Ελληνικές επιχειρήσεις, ωστόσο, η συμμετοχή της ΔΕΗ στην ανάπτυξη του καλωδίου οπτικών ινών που θα συνδέσει την Ευρώπη με την Ασία, αποτελεί μια κίνηση υψηλότατου συμβολισμού.
Η επιχείρηση γνωστοποίησε τη συμμετοχή της στο σχήμα που θα αναλάβει τη μεταφορά δεδομένων από την Ασία προς την Ευρώπη, μετά την υπογραφή της συμφωνίας για την εγκατάσταση του καλωδίου από το ΜΕΝΑ ΗUB, η οποία έγινε παρουσία του Σαουδάραβα Πρίγκηπα Μπιν Σαλμάν και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Στο σχήμα συμμετέχουν τo MENA HUB ανήκει στην STC της Σαουδικής Αραβίας, η ελληνική εταιρεία τηλεπικοινωνιών και δορυφορικών εφαρμογών TTSA, τη ΔΕΗ και την CYTA που είναι τηλεπικοινωνιακός πάροχος της Κύπρου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΔΕΗ, το έργο θα εξασφαλίσει τεράστια αύξηση στη συνδεσιμότητα δεδομένων από την Ευρώπη στην Ασία μέσω της Σαουδικής Αραβίας ενώ μετατρέπει την Ελλάδα σε Ανατολική Πύλη Δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη Σαουδική Αραβία σε Περιφερειακό Ψηφιακό Κόμβο μεταξύ Ευρώπης, Μέσης Ανατολής, Αφρικής και Ασίας.
«Το Έργο EMC δίνει τη δυνατότητα στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, στην Ελλάδα και την Κύπρο να αξιοποιήσουν τη γεωγραφική τους θέση, δημιουργώντας τον τόσο απαραίτητο για την παγκόσμια οικονομία νέο διάδρομο μεταφοράς δεδομένων, τοποθετώντας τις χώρες στο επίκεντρο μεταφοράς, αποθήκευσης και δημιουργίας δεδομένων στην Ευρασία, μέσω της δημιουργίας μια υποδομή ψηφιακής συνδεσιμότητας ανάμεσα στις χώρες, που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της εποχής του ψηφιακού μετασχηματισμού», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΔΕΗ. Το «MENA Hub», ο βραχίονας διεθνούς συνδεσιμότητας και Κέντρων Δεδομένων της STC της Σαουδικής Αραβίας, θα κατασκευάσει την καλωδιακή υποδομή σε συνεργασία με την ελληνική εταιρεία τηλεπικοινωνιών και δορυφορικών εφαρμογών TTSA.
Γενικώς, οι Σαουδάραβες ήρθαν στην Ελλάδα για να κλείσουν πολλές δουλειές και μάλλον όσα ακούσαμε (και είναι πάρα πολλά), πιθανόν, να είναι λίγα, μπροστά σε αυτά που θα έρθουν προσεχώς. Έτσι, τουλάχιστον κυκλοφορεί στο... μιλητό, μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών, τα οποία γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις.
Περιμένοντας τον Μυτιληναίο
Βρισκόμαστε στην περίοδο ανακοινώσεων για τα μεγέθη του α΄ εξαμήνου και σήμερα, το ενδιαφέρον που περιμένουμε να ακούσουμε είναι τα μεγέθη της Mytilineos.
Στην αγορά κάνουν λόγο για μεγέθη-έκπληξη, ενώ το ποσό των κερδών προ φόρων, τόκων, αποσβέσεων και δικαιωμάτων (ΕΒΙΤDA), "παίζει" μεταξύ 256-263 εκατ. ευρώ, αν και όλοι πιστεύουν, ότι θα κινηθεί αρκετά υψηλότερα. Από τις εκτιμήσεις που έχουν δημοσιοποιηθεί, ο τζίρος αναμένεται να κινηθεί μεταξύ 1,936-2,15 δισ. ευρώ, τα καθαρά κέρδη στα 136 εκατ. ευρώ. Αν τα μεγέθη συνιστούν μια θετική έκπληξη πρώτου μεγέθους, είναι προφανές ότι θα υπάρξει αναθεώρηση των τιμών-στόχων για το σύνολο του έτους. Αναμένουμε τα νεότερα...