Οργανωμένες διακοπές ρεύματος σχεδιάζει το Παρίσι για να εξοικονομήσει ενέργεια τον χειμώνα ενώ την ίδια ώρα οι Γερμανοί τρίβουν... τα μάτια τους από τους αυξημένους λογαρισμούς ρευματος που λαμβάνουν.
Στην Ευρώπη είναι πλέον εμφανές ότι δημιουργούνται συνθήκες ενεργειακού καύσωνα λόγω του πολέμου στην Ρωσία και των κυρώσεων που ακολούθησαν γεγονός το οποίο ώθησε τον Εμμανουέλ Μακρόν σε μια επικοινωνιακή αντεπίθεση προκειμένου να καθησυχάσει την ανησυχία σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Την ίδια ώρα η Γερμανία θεσπίζει πλαφόν στην τιμή του ρεύματος από τον Ιανουάριο προκειμένου να ανακουφίσει τον πληθυσμό από τις δραματικές αυξήσεις και να δώσει κίνητρα για μείωση της κατανάλωσης.
Οι φουσκωμένοι λογαριασμοί
H Deutsche Welle στο σχετικό ρεπορτάζ σημειώνει ότι ο πάροχος, αιτιολογώντας την αλματώδη αύξηση τιμών, παραπέμπει στο υψηλότερο κόστος προμήθειας ρεύματος: «Σε σύγκριση με πέρυσι, το κόστος στα χρηματιστήρια ηλεκτρικής ενέργειας έχει αυξηθεί περισσότερο από 300%. Σε ορισμένες περιόδους μάλιστα η τιμή δεκαπλασιάστηκε. Παράλληλα αυξήθηκαν και τα τέλη χρήσης δικτύου». Ο κύριος λόγος για την εκτόξευση των τιμών ρεύματος είναι η εντυπωσιακή άνοδος στην τιμή του φυσικού αερίου λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
60% αγγίζουν οι αυξήσεις στην Γερμανία
Η άνοδος των τιμών ρεύματος διαφέρει από κρατίδιο σε κρατίδιο. Ενδεικτικά οι δημοτικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας στο Πότσνταμ του Βρανδεμβούργου αυξάνουν τις τιμές κατά 21% στα 46,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Στο Μόναχο της Βαυαρίας η τιμή ρεύματος στη δημοτική επιχείρηση κοινής ωφελείας θα αγγίζει από την Πρωτοχρονιά τα 62 λεπτά, ενώ μέχρι σήμερα ήταν μόλις 25 λεπτά.
Ενδιαφέρον έχει ότι και πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία οι τιμές ρεύματος στην Γερμανία έχουν αυξηθεί σημαντικά με την αλλαγή του χρόνου. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Check24 τον Νοέμβριο του 2020 ένα μέσο νοικοκυριό με ετήσια κατανάλωση 5.000 κιλοβατώρες πλήρωνε για κάθε κιλοβατώρα 29,4 λεπτά. Ένα χρόνο αργότερα ήταν 31,6 λεπτά και φέτος τον Νοέμβριο 42,7 λεπτά.
Μπαίνει πλαφόν στις τιμές ρεύματος
Με το πλαφόν στην τιμή του ρεύματος η γερμανική κυβέρνηση αποσκοπεί να ανακουφίσει τον πληθυσμό από τις δραματικές αυξήσεις. Για τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις προβλέπει μια τιμή το πολύ 40 λεπτά ανά κιλοβατώρα μέχρι το 80% της κατανάλωσης ρεύματος της περασμένης χρονιάς.
Δίνει έτσι κίνητρο σε πολίτες και επιχειρηματίες να εξοικονομήσουν ρεύμα. Το πλαφόν τίθεται σε εφαρμογή το Μάρτιο του 2023, θα έχει ωστόσο αναδρομική ισχύ για τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Αρκετές λεπτομέρειες θα πρέπει ακόμη να διευκρινιστούν προτού ψηφιστεί ο σχετικός νόμος.
Πώς θα εξελιχθούν οι τιμές ρεύματος τη νέα χρονιά;
Ο ειδικός στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας Μίρκο Σλόσαρτσεκ από την εταιρεία συμβούλων Enervis εκτιμά μιλώντας στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa ότι τα επόμενα χρόνια οι τιμές για τα νοικοκυριά δεν θα πέσουν στα επίπεδα προ του πολέμου στην Ουκρανία.
Θεωρεί δεδομένο ότι το 2023 και το 2024 οι τιμές θα κυμανθούν γύρω στα 40 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Ο Γερμανός ειδικός δεν αποκλείει μάλιστα μετά το 2024 τιμές γύρω στα 50 λεπτά. Και τονίζει ότι το μεγαλύτερο μέρος της τελικής τιμής ρεύματος αποτελούν δασμοί, εισφορές, τέλη και φόροι.
Ανησυχούν τους Γάλλους ενδεχόμενα μπλακάουτ
Στην Γαλλία ανησυχία προκαλούν στον πληθυσμό εδώ και μέρες τα σχέδια του υπουργικού συμβουλίου για πιθανές ωριαίες διακοπές ρεύματος το χειμώνα με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας. Οι διακοπές θα αφορούν ταυτόχρονα περίπου 6 εκατομμύρια κατοίκους και συμπεριλαμβάνουν ακόμα και σχολεία. Στο ζήτημα πήρε θέση τώρα ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.
«Οχι στον πανικό» είναι τα λόγια που χρησιμοποίησε ο Εμανουέλ Μακρόν για να καθησυχάσει τους Γάλλους για τις πιθανές διακοπές ρεύματος, για τις οποίες προετοιμάζεται ενεργά η γαλλική ΔΕΗ, EDF.
Η λέξη «πανικός» από τα προεδρικά χείλη τελικά, δεν δείχνει ωστόσο να καθησύχασε τους Γάλλους. Με δεδομένο μάλιστα ότι προβλέπονται κάποιες εξαιρέσεις από τις διακοπές ρεύματος για το 40% του πληθυσμού. Ανάμεσά τους τα νοσοκομεία, τα αστυνομικά τμήματα, οι πυροσβέστες. Το υπόλοιπο 60% άρχισε ήδη να ανησυχεί και ξεκίνησαν οι διαμαρτυρίες. Πρώτοι για παράδειγμα, οι σύλλογοι των εκπαιδευτικών που ζητούν εξαίρεση για τα σχολεία, το ίδιο και ορισμένοι αγρότες. Οι δε οδηγοί σκέπτονται ότι θα επικρατήσει πανικός στους δρόμους εάν κοπεί το ρεύμα στους σηματοδότες.
Πηγή: Deutsche Welle