Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο ή μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα αναρτηθούν στο Taxisnet τα εκκαθαριστικά του νέου ΕΝΦΙΑ. Περισσότεροι από 7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων αναμένεται να κληθούν να πληρώσουν τον φόρο ακινήτων.
H προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου. Ο λόγος της καθυστέρησης είναι το ότι πρέπει να γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές προκειμένου να εξαιρεθούν από τον φόρο πολλά ακριτικά νησιά.
Όμως, επειδή τα χρονικά περιθώρια για την πληρωμή του φόρου είναι κάπως «στενά» στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν το ενδεχόμενο να μετατεθεί η προθεσμία πληρωμής της 1ης δόσης για τις 31 Οκτωβρίου και να καταβληθεί μαζί με τη δεύτερη.
Σε κάθε περίπτωση ο φόρος μπορεί να πληρωθεί είτε εφάπαξ είτε σε έξι μηνιαίες δόσεις μέχρι και τον ερχόμενο Φεβρουάριο.
Αν και θα ισχύσουν και εφέτος οι μειώσεις (έως 30%) στο φόρο που εφαρμόστηκαν το 2019 κάποιοι θα δουν επιπλέον επιβαρύνσεις στα ειδοποιητήρια του ΕΝΦΙΑ.
Συγκεκριμένα, επιβαρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ θα έχουν όσοι τακτοποίησαν αυθαίρετους χώρους στα ακίνητά τους, καθώς ο φόρος που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος θα υπολογιστεί με βάση τη νέα μεγαλύτερη επιφάνεια του κτίσματος η οποία έχει δηλωθεί στο Ε9. Πρακτικά δηλαδή όσες αλλαγές έγιναν στο Ε9 της χρήση του 2019 ενσωματώνονται στο υπολογισμό του εφετινού φόρου.
Όσοι τροποποίησαν της περιουσιακή κατάσταση τους το 2019 (πχ λόγω κτηματολογίου, ρύθμιση αυθαίρετων κτισμάτων, ημι-υπαίθριους χώρους κ.λπ.) θα δουν το φετινό τους φόρο αυξημένο σε σχέση με πέρυσι.
Έκπτωση 50% στο ποσό του ΕΝΦΙΑ θα έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων εφόσον το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος, το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ. και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει τις 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τις 150.000 ευρώ για τον έγγαμο με ένα εξαρτώμενο τέκνο και τις 200.000 ευρώ για τον έγγαμο με δύο εξαρτώμενα τέκνα.
Πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ θα χορηγείται στις οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστό 80% και άνω εφόσον το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ..
«Ελαφρύτερο» σε σχέση με πέρυσι θα είναι το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες ακίνητων που εισέπραξαν μειωμένα, κατά 40%, ενοίκια λόγω του του κορωνοϊού.
Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι δικαιούνται συμψηφισμό μέρους της εισοδηματικής απώλειας που είχαν από τα ενοίκια με την οφειλή που θα προκύψει από τον ΕΝΦΙΑ.
Στο Taxisnet υπάρχει ειδικό παράθυρο με τα ποσά των επιστροφών φόρων που δικαιούνται οι φορολογούμενοι, ενώ, μέσα στο προσεχές διάστημα θα προσδιοριστεί συγκεκριμένα το ποσό που μπορεί να συμψηφιστεί με την οφειλή του ΕΝΦΙΑ.
Τα ακίνητα που κερδίζουν έξτρα έκπτωση φόρου
Ο φετινός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ ενσωματώνει τις ίδιες εκπτώσεις που ίσχυαν και το 2019 ενώ για ορισμένες κατηγορίες ακινήτων η έκπτωση φθάνει μέχρι και 100%.
Ωστόσο, για να εξασφαλίσουν οι φορολογούμενοι τη μείωση αυτή θα πρέπει να έχουν δηλώσει σωστά τα ακίνητα αυτά στο έντυπο Ε9. Με βάση τα στοιχεία του Ε9 υπολογίζεται για κάθε ιδιοκτήτη ακινήτου ο φόρος ακινήτων.
Ειδικότερα, ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με έκπτωση στις εξής περιπτώσεις ακινήτων:
Αποθήκες και πισίνες: Οι βοηθητικοί χώροι, όπως είναι οι αποθήκες, τα υπόγεια πάρκινγκ κλπ φορολογούνται με έκπτωση 90%. Το ίδιο ισχύει και για τις πισίνες είτε βρίσκονται σε μονοκατοικία και ανήκουν σε έναν ιδιοκτήτη είτε βρίσκονται σε πολυκατοικία και είναι κοινόκτητες φορολογούνται κανονικά. Για τους βοηθητικούς χώρους εφαρμόζεται συντελεστής 0,1 .
Ημιτελή κτίσματα: Φορολογούνται με έκπτωση 60%. Ως ημιτελή χαρακτηρίζονται τα κτίσματα ανεξάρτητα από το στάδιο κατασκευής τους τα οποία δεν είχαν ποτέ ηλεκτροδοτηθεί και είναι κενά, δηλαδή δεν χρησιμοποιούνται ως κτίσματα. Επίσης ως ημιτελή χαρακτηρίζονται και τα κτίσματα, ανεξάρτητα από το στάδιο κατασκευής τους, τα οποία ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ηλεκτρικό ρεύμα, δεν είχαν ποτέ άλλη παροχή ρεύματος και είναι κενά. Στα ημιτελή εφαρμόζεται συντελεστής 0,4.
Κτίρια προ του 1930: Για τα κτίρια που ανεγέρθηκαν προ του 1930 εφαρμόζεται συντελεστής παλαιότητας 0,8, ενώ για τα κτίρια με παλαιότητα άνω των 100 ετών εφαρμόζεται συντελεστής παλαιότητας 0,60.
Ειδικά κτίρια: Φορολογούνται με έκπτωση 50% (με την προϋπόθεση ότι έχουν κτιστεί με οικοδομική άδεια και έχουν άδεια λειτουργίας).
Για τα κτίρια αυτά ο φόρος μειώνεται, αφού εφαρμόζεται συντελεστής που ορίζεται σε 0,5. Όταν πρόκειται για βοηθητικούς χώρους και εφαρμόζεται ο συντελεστής βοηθητικών χώρων, δεν εφαρμόζεται και ο συντελεστής ειδικών κτιρίων. Για τους κύριους χώρους των ειδικών κτιρίων που είναι πάνω από 500 τετραγωνικά μέτρα, εφαρμόζεται και ο συντελεστής απομείωσης επιφάνειας.
Ειδικά κτίρια για τα οποία εφαρμόζεται ο συντελεστής ειδικών κτιρίων 0,5 είναι: 1) οι σταθμοί αυτοκινήτων βιομηχανικών και βιοτεχνικών κτιρίων, 2) ξενοδοχείων και γενικά τουριστικών εγκαταστάσεων νοσηλευτηρίων και ευαγών ιδρυμάτων, 3) εκπαιδευτηρίων, 4) αθλητικών εγκαταστάσεων, και 5) κτιρίων που δεν μπορούν να υπαχθούν στις προηγούμενες κατηγορίες.
Ο συντελεστής ειδικών κτιρίων δεν εφαρμόζεται για: α) κτίρια κατοικίας, β) κτίρια μονοκατοικίας, γ) κτίρια γραφείων – καταστημάτων.
Κτίρια αγροτικής χρήσης: Τα γεωργικά και κτηνοτροφικά κτίρια (στάνες, μαντριά, γεωργικές αποθήκες κ.λπ.) είναι αφορολόγητα. Εφαρμόζεται μηδενικός συντελεστής ειδικών κτιρίων και μηδενικός συντελεστής βοηθητικών χώρων για τα κτίρια αυτά.