Στην ομιλία του από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε ότι η κυβέρνηση διαβάζει σωστά το μήνυμα των αριθμών που δείχνουν την Ελλάδα να κατέχει την πρώτη θέση στην ΕΕ στην ανεργία των νέων.
Για αυτό και οι δύο πρώτες σειρές στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο δεν γέμισαν ούτε από επίσημους ούτε από υπουργούς, αλλά από εκπροσώπους της ελληνικής νεολαίας.
Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε μια σειρά παρεμβάσεων, μεταξύ των οποίων, η 6μηνη ενίσχυση των νέων έως 29 ετών χωρίς προϋπηρεσία με 1.200 ευρώ στην πρώτη πρόσληψη, φτηνότερο ίντερνετ και μια διευρυμένη «κάρτα ελευθερίας» (freedom pass), που θα ονομάζεται ψηφιακή κάρτα νέων.
Επίσης, ο πρωθυπουργός έκανε άνοιγμα προς τη νέα γενιά για να συμμετέχει στα δημόσια πράγματα, στην πολιτική, στην κοινωνία, στην οικονομία. Ποιο το σκεπτικό πίσω από αυτό; Μεταξύ άλλων, να δώσει πίσω στη νεολαία όσα στερήθηκε από την πανδημία αλλά και από την κρίση της περασμένης δεκαετίας.
Αναλυτικά οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για τους νέους από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο:
- Νέες και νέοι φέτος είστε στην πρώτη σειρά γιατί είστε προτεραιότητα για την πατρίδα, είστε η γενιά που δοκιμάστηκε πολύ το τελευταίο χρονικό διάστημα, με το άγχος ότι θα ζήσετε μία ζωή χειρότερη από αυτήν των γονιών σας. Όμως, καμία χώρα δεν έχει μέλλον αν τα νέα παιδιά αισθάνονται οτι ο δρόμος τελικά θα κρύβει ευκαιρίες για λίγους και παγίδες για πολλούς. Η νέα Ελλάδα χρειάζεται νέους πρωταγωνιστές και αυτοί είστε εσείς.
- Ξεκινώ από τους νέους. Μεγαλώσατε μέσα στην κρίση, μέσα σε lockdowns, βιώνετε την κλιματική κρίση. Μπροστά σας δεσμεύομαι να παλέψω ώστε να αλλάξει αυτή η εικόνα με εσάς στο προσκήνιο. Εισηγούμαι εθνικό σχέδιο δράσης με τη νεολαία, που θα συζητήσουμε μαζί σε κάθε περιφέρεια τους επόμενους μήνες. Δεν είναι αφελής ακούω την κριτική σας για αυτό και τολμώ ένα ξεκίνημα. Πρώτη πρωτοβουλία από μέρους μας το πρώτο ένσημο. Νέοι έως 29 ετών χωρίς προϋπηρεσία θα ενισχύονται για 6 μήνες από την πολιτεία με 1.200 ευρώ στην πρώτη πρόσληψη. Τα 600 θα πηγαίνουν στους εργοδότες και τα υπόλοιπα 600 θα κατευθύνονται στους νέους πέραν του μισθού τους για να τα ξοδέψουν όπως θέλουν. Από το 2022 οι επιδοτούμενες νέες θέσεις εργασίας αυξάνονται στις 150.000 από τις 100.000. το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα επεκτείνεται και στους σπουδαστές των ΙΕΚ.