Το πρώτο από μια σειρά «ραντεβού« με τους οίκους αξιολόγησης για την επιστροφή σε επενδυτική βαθμίδα έχει η ελληνική οικονομία.
Σήμερα 4 Αυγούστου αναμένεται ο χρησμός από τη γερμανική Scope Ratings, η οποία όμως δεν αναγνωρίζεται ακόμα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Παρ’ όλα αυτά, έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία που απαιτείται προκειμένου να ενταχθεί στο κλαμπ των οίκων αξιολόγησης που αναγνωρίζονται από την ΕΚΤ.
Ο ευρωπαϊκός οίκος κατατάσσει την Ελλάδα μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική και, σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών του, είναι πολύ πιθανή η αναβάθμισή της κατά τη σημερινή αξιολόγηση. Ακόμα και χωρίς τη σφραγίδα αναγνώρισης της ΕΚΤ, ενδεχόμενη αναβάθμιση, θα αποτελέσει, όπως σημειώνουν παράγοντες με γνώση του θέματος, ένα θετικό σήμα για τις αγορές, ανοίγοντας τον δρόμο για τους υπόλοιπους οίκους αξιολόγησης.
Επόμενη κρίσιμη ημερομηνία είναι αυτή της 8ης Σεπτεμβρίου, καθώς θα ανακοινωθεί η αξιολόγηση από την DBRS, η οποία είναι αναγνωρισμένη από την ΕΚΤ και έχει κατατάξει την Ελλάδα στη βαθμίδα ΒΒ high, με θετική προοπτική. Μάλιστα σε έκθεσή της με ημερομηνία 30 Ιουνίου προχώρησε στην προς τα πάνω αναθεώρηση των προβλέψεών της για την ελληνική οικονομία. Συγκεκριμένα, ο οίκος αξιολόγησης αναμένει ότι το 2023 ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί στο 1,5% από 1,1% που προέβλεπε τον Δεκέμβριο του 2022. Οσον αφορά το 2024, η DBRS αναμένει ότι η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί επίσης στο 1,5% αντί για 1,4% που ανέμενε προηγουμένως.
Συνολικά, η Ελλάδα έχει 5 αξιολογήσεις μπροστά της (μέχρι το τέλος του χρόνου δηλαδή), η αρχή έγινε από τους Ιάπωνες της R&I, αλλά, όπως όλα δείχνουν, η κρίσιμη θα είναι από τον οίκο Standard & Poor’s. Στις 20 Οκτωβρίου, θα έρθει η δεύτερη αξιολόγηση από τον οίκο Standard & Poor’s, ημερομηνία την οποία οι ξένοι κυρίως αναλυτές θεωρούν την πλέον πιθανή για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα.