Το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει οριακές αλλαγές στο επίδομα θέρμανσης, τις οποίες σε μεγάλο βαθμό θα κατευθύνουν οι εξελίξεις στη διεθνή αγορά του «μαύρου χρυσού», χωρίς ωστόσο να αλλάζουν τα περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια.
Οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν στις αρχές Οκτωβρίου οπότε και θα υπάρχει σαφέστερη εικόνα για τα δημοσιονομικά περιθώρια που αφήνει ο φετινός προϋπολογισμός. Ένα από τα ζητήματα που απασχολεί έντονα τα στελέχη που έχουν επιφορτισθεί με το θέμα, είναι εάν θα επαναληφθεί η περυσινή παρέμβαση στην αντλία, η οποία σε συνδυασμό με τη «συνδρομή» από την πλευρά των διυλιστηρίων, κράτησαν τις τιμές σε ανεκτά επίπεδα.
Με επιδότηση 25 λεπτών ανά λίτρο μαζί με τον ΦΠΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό και πρόσθετη επιδότηση 7,5 λεπτών το λίτρο στην αντλία από τα διυλιστήρια, οι τιμές για τους καταναλωτές κινήθηκαν πέρυσι για αρκετό διάστημα κοντά στο 1,10 ευρώ το λίτρο.
Όσον αφορά στους δικαιούχους, δεν αποκλείεται να εξαιρεθούν από το επίδομα όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες κρύβουν εισοδήματα από την εφορία, την ώρα που έχουν μεγάλους τζίρους.
Ακόμα – σύμφωνα με πληροφορίες – δεν θα επαναληφθεί τη φετινή σεζόν το μέτρο του διπλού επιδόματος (έφθανε το επίδομα έως και τα 1.600 ευρώ) για τους καταναλωτές που επέλεξαν πέρυσι άλλο καύσιμο για θέρμανση, αντί του φυσικού αερίου.
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών διευκρινίζουν ότι το μέτρο ήταν προσωρινό, λόγω της ενεργειακής κρίσης.
Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι το επίδομα θέρμανσης κυμαινόταν από 100 ευρώ έως και 800 ευρώ ανάλογα με την περιοχή και τη σύνθεση του νοικοκυριού με προσαύξηση στα 1.000 ευρώ ειδικά για κατοίκους περιοχών με πολύ κρύο ενώ για νέους δικαιούχους και όσους «έκοψαν» το φυσικό αέριο το επίδομα έφθανε έως και 1.600 ευρώ.