Επιδοτήσεις ύψους 20 δισ. ευρώ για την τόνωση της εγχώριας παραγωγής μικροτσίπς (ημιαγωγών) ανακοίνωσε ο Καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης του τεχνολογικού τομέα και διασφάλισης των απαραίτητων τεχνολογικών αποθεμάτων.
Τα χρήματα θα διατεθούν τόσο σε γερμανικές όσο και σε ξένες εταιρείες, οι οποίες δραστηριοποιούνται στη χώρα. Οι εκταμιεύσεις θα πραγματοποιούνται σταδιακά έως το 2027 και τα κονδύλια θα προέρχονται το Ταμείο για το Κλίμα και τον Μετασχηματισμό της Οικονομίας (ΚΤF).
Μέχρι στιγμής, το Βερολίνο έχει συμφωνήσει να χορηγήσει 10 δισ. ευρώ για το νέο εργοστάσιο παραγωγής της αμερικανικής Intel, ενώ εποδοτήσεις 7 δισ. ευρώ θα διατεθούν στην ασιατική Taiwan Semiconductor και στη γερμανική Infineon.
Η κρατική στήριξη προς τις εταιρείες ημιαγωγών λαμβάνει χώρα σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία για την Ευρώπη, της οποίας η τεχνολογική εξάρτηση από την Ασία έχει αυξηθεί σημαντικά.
Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι η μείωσης των εισαγωγών από το εξωτερικό και η προσέλκυση νέων επενδύσεων. Δυο παράγοντες, οι οποίοι θεωρούνται άκρως σημαντικοί για την ενίσχυση της τεχνολογικής αυτάρκειας της Γερμανίας και της Ευρώπης, ευρύτερα.
Μην ξεχνάμε ότι οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, από το ξέσπασμα της πανδημίας, δυσκολεύονται αισθητά να εξασφαλίσουν επαρκείς ποσότητες ημιαγωγών, με αποτέλεσμα την επιβράδυνση της παραγωγής.
Την ίδια στιγμή, η τεχνολογική διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας έχει ενισχύσει τους κινδύνους από την υπερβολική διεθνή εξάρτηση της Γερμανίας.
Αντίστοιχα προγράμματα επιδοτήσεων σε κρίσιμους τομείς της τεχνολογίας έχει εκπονήσει μια σειρά χωρών, όπως οι ΗΠΑ (50 δισ. δολάρια), η Ιαπωνία (14 δισ. δολάρια) και η Ινδία (10 δισ. δολάρια).
Το άνοιγμα της κάνουλας, πάντως, επέρχεται παρά τη διαφαινόμενη επιστροφή στη δημοσιονομική πειθαρχία. Η κυβέρνηση Σολτς, ενδεικτικά, σχεδιάζει την περικοπή δισεκατομμυρίων ευρώ στις δαπάνες του 2024, σε μια προσπάθεια εξορθολογισμού του ελλείμματος.