Τις πρώτες «ανάσες ρευστότητας» παίρνουν δεκάδες επιχειρήσεις που βλέπουν τους συμψηφισμούς φόρου εισοδήματος με το πιστωτικό υπόλοιπο («κουπόνι») που δικαιούνται από την ένταξη τους στο πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών.
Το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη συμψηφίσει τα πρώτα 32 εκατ. ευρώ των εγκεκριμένων παγίων δαπανών με αντίστοιχο φόρο εισοδήματος των επιχειρήσεων. Συνολικά, έχει διαμορφωθεί ένα πιστωτικό υπόλοιπο 210 εκατ ευρώ το οποίο μπορούν να αξιοποιήσουν μέχρι το τέλος του χρόνου οι επιχειρήσεις - δικαιούχοι για να μειώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Προτεραιότητα στους συμψηφισμούς εχει ο φόρος εισοδήματος και ακολουθεί ο ΕΝΦΙΑ, ο ΦΠΑ και λοιποί φόροι.
Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσουν και οι συμψηφισμοί «κουπονιών» με ασφαλιστικές εισφορές. Συνολικά ο ΕΦΚΑ έχει «κλειδώσει» ένα πιστωτικό υπόλοιπο 240 εκατ. ευρώ προκειμένου να γίνουν οι συμψηφισμοί παγίων δαπανών με μελλοντικές ασφαλιστικές εισφορές.
Μέσα στο προσεχές διάστημα θα φανεί στο ηλεκτρονικό σύστημα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημόσιων εσόδων (ΑΑΔΕ) το πιστωτικό υπόλοιπο που δικαιούται κάθε επιχείρηση, το αν έχει ήδη γίνει κάποιος συμψηφισμός και το τι ποσό απομένει προς αξιοποίηση. Οι επιχειρήσεις θα δηλώσουν εκ νέου αν θα κάνουν συμψηφισμό των ποσών της επιδότησης με φόρους (εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ) ή με ασφαλιστικές εισφορές που πληρώνονται από 1η Ιουλίου 2021 έως 31 Δεκεμβρίου 2021, ή και με συνδυασμό των δύο. Για παράδειγμα, επιχείρηση χωρίς κέρδη και χωρίς χρέη στην Εφορία θα μπορεί να χρησιμοποιήσει την ενίσχυση για να απαλλαγεί πλήρως από τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων τους για τους επόμενους μήνες.
Συνολικά θα διατεθούν 450 εκατ. ευρώ σε περισσότερες από 31.000 επιχειρήσεις. Από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών προκύπτουν 30.922 επιχειρήσεις δικαιούχοι με 253.360 εργαζόμενους. Από τις επιχειρήσεις αυτές, η συντριπτική πλειοψηφία (25.713 επιχειρήσεις) έχουν 1-10 εργαζόμενους. Μάλιστα οι 24 μεγαλύτερες εξ αυτών που διαθέτουν και το περισσότερο προσωπικό θα λάβουν κρατική ενίσχυση-μαμούθ αφού θα σβήσουν υποχρεώσεις ύψους 1,5 εκατ. ευρώ η καθεμία προς ΕΦΚΑ και εφορία
Συγκεκριμένα, τη μέγιστη δυνατή υποστήριξη (μέχρι το πλαφόν του 1,5 εκατ. ευρώ ανά επιχείρηση) θα λάβουν δραστηριότητες που περιλαμβάνουν κυρίως τα ξενοδοχεία και καταλύματα. Υπολογίζεται οτι 3.500 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις θα μοιραστούν 140 εκατ. ευρώ ή από σχεδόν 40.000 ευρώ κατά μέσο όρο η καθεμία. Σημαντική ενίσχυση θα λαμβάνουν επίσης επιχειρήσεις του κλάδου του τουρισμού. Είναι ενδεικτικό ότι 519 ταξιδιωτικά γραφεία θα λάβουν κατά μέσο όρο από 26.000 ευρώ το καθένα ή 14 εκατ. συνολικά. Ιδιαίτερα μεγάλη είναι η ενίσχυση και σε βιομηχανίες- βιοτεχνίες, καθώς 600 εταιρείες θα λάβουν από 16.000 ευρώ κατά μέσο όρο – ορισμένες όμως έως και 1,5 εκατ. η καθεμία. Η μέση ενίσχυση διαμορφώνεται στα 14.000 ευρώ περίπου, ενώ οι μισές επιχειρήσεις λαμβάνουν ενίσχυση άνω των 3.720 ευρώ. Ενδεικτικά, οι ΚΑΔ με το μεγαλύτερο συνολικό ποσό ενίσχυσης περιλαμβάνουν:
3.475 επιχειρήσεις καταλυμάτων
4.019 επιχειρήσεις λιανεμπορίου
1.272 επιχειρήσεις χονδρεμπορίου
1.488 επιχειρήσεις χερσαίων μεταφορών
1.008 επιχειρήσεις αθλητικών δραστηριοτήτων και δραστηριοτήτων διασκέδασης και ψυχαγωγία
Η ενίσχυση ισοδυναμεί με το 20% των παγίων δαπανών που έγιναν στο 9μηνο του 2020 ενώ θα αφαιρεθεί το 50% των ενισχύσεων που δόθηκαν μέσω των επιστρεπτέων προκαταβολών του 2020. Οι δικαιούχοι υποχρεούνται να διατηρήσουν κατά μέσο όρο τον αριθμό του προσωπικού που απασχολούν έως την 31η Δεκεμβρίου 2021.