Με διαδικασίες εξπρές η απονομή των επικουρικών συντάξεων, σύμφωνα με το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο που έχει ετοιμάσει το υπουργείο Εργασίας.
Το νομοσχέδιο αλλάζει ριζικά το τρόπο έκδοσης των επικουρικών συντάξεων για όσες εκκρεμούν.
Με το νέο σύστημα θα αρκούν 4.500 ένσημα ή 15 έτη ασφάλισης (ανεξάρτητα αν είναι σε έναν φορέα ή αν πρόκειται για διαδοχική ασφάλιση) για να βγει η επικουρική σύνταξη κάτι που σήμερα ισχύει μόνο για τον ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Αφορά σύμφωνα με στελέχη του ΕΦΚΑ λίγο περισσότερες από 40.000 που εκκρεμούν σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και 7 χρόνια. Μοναδική προϋπόθεση να έχει εκδοθεί η κύρια σύνταξη του ασφαλισμένου.
«Είναι αρκετά άτομα τα οποία μπορεί να δούλευαν στο δημόσιο και προηγουμένως να είχαν μία προϋπηρεσία η οποία να ήταν σαν ελεύθεροι επαγγελματίες σε τομέα που δεν είχε επικουρική ασφάλιση. Όποτε βγαίνει κάποιος, για παράδειγμα, ακόμη και με 37 χρόνια ας πούμε και του λένε έχεις μόνο 35 επικουρική, πήγαινε στα 67. Αυτό είναι το πράγμα το οποίο θέλουμε να διορθώσουμε.(…) Ουσιαστικά αυτό το πράγμα που λέμε και ούτως η άλλως αυτό λογαριάζαμε να κάνουμε όταν είπαμε για την ενοποίηση των κανόνων, ότι ουσιαστικά θα παίρναμε τις προϋποθέσεις τις παλιές του ΙΚΑ-ΤΕΑΜ, δηλαδή βγάζεις κύρια σύνταξη, έχεις εισφορές επικουρικής ασφάλισης για περισσότερο από 15 χρόνια, την παίρνεις την σύνταξη αυτή» εξήγησε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγου σε συνέντευξή του.
Με τη ρύθμιση αυτό, στο υπουργείο εργασίας θεωρούν ότι θα ξεμπλοκάρει η διαδικασία και εφόσον όλα πάνε βάση σχεδιασμού, έως το τέλος του έτους οι εκκρεμείς επικουρικές δεν θα ξεπερνούν τις 20.000.
Ο υπολογισμός της επικουρικής σύνταξης γίνεται με βάση τους κανόνες του εκάστοτε ταμείου στο οποίο ανήκε ο ασφαλισμένος. Για παράδειγμα στο Δημόσιο, τις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες για να πάρει κάποιος ασφαλισμένος επικουρική σύνταξη χρειαζόταν 25 έτη ασφάλισης για να τη λάβει στα 67 ( ακόμη κι αν είχε βγει στη σύνταξη πολύ νωρίτερα) ή 35 έτη ασφάλισης για να την πάρει πριν τα 67. Οι ασφαλισμένοι αυτοί πλέον αποκτούν δικαίωμα επικουρικής σύνταξης στη 15ετία. Ο ΕΦΚΑ θα συνεχίσει τον υπολογισμό , απλά μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία ο συνταξιούχος θα παίρνει τα χρήματα που αντιστοιχούν στην 15ετία. Μετά το πέρας των υπολογισμών – αν έχει για παράδειγμα 25 χρόνια επικουρικής ασφάλισης – θα λάβει και τα υπόλοιπα χρήματα αναδρομικά.
Οι υπολογισμοί αυτοί βάζουν εμπόδια και καθυστερούν την όλη διαδικασία απονομής , ιδιαίτερα στις περιπτώσεις διαδοχικής ή παράλληλης ασφάλισης. Για τους παλιούς συνταξιούχους τα πράγματα γίνονται ακόμη δυσκολότερα γιατί οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ πρέπει να ψάξουν στις αποθήκες, να βρουν τα έγχαρτα ένσημα και να υπολογίσουν τον ασφαλιστικό βίο καθώς σε ψηφιοποιημένη μορφή τα ένσημα είναι από το 2002 και έπειτα.
Τα ταμεία του Δημοσίου, των εμποροϋπαλλήλων , των νομικών είναι μερικά από τα ταμεία στα οποία παρατηρούνται οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις.
Αναφορικά με τις εκκρεμείς κύριες συντάξεις, η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη καθώς εκκρεμούν περί τις 32.000 οι οποίες θεωρούνται δύσκολες καθώς οι ασφαλισμένοι έχουν χρέη ή διαδοχική ασφάλιση ή ήταν ασφαλισμένοι και στο εξωτερικό. Ακόμη καλύτερη η κατάσταση στα εφάπαξ καθώς εκκρεμούν περί τις 4.000 στο Δημόσιο και 5-6.000 στον ιδιωτικό τομέα.
Το ν/σ θα περιλαμβάνει και μια ακόμη ρύθμιση που θα επιταχύνει τις διαδικασίες έκδοσης καθώς προβλέπεται αύξηση του ορίου χρεών για να μπορεί κάποιος να βγει στη σύνταξη με την προϋπόθεση ότι θα συναινεί στην άρση του τραπεζικού απορρήτου.
Επίσης το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει και διατάξεις για τα επαγγελματικά ταμεία αλλά την κατάργηση του πέναλτι της παρακράτησης του 30% της σύνταξης στους εργαζόμενους συνταξιούχος.