Διαπραγμάτευση μόνο αν αποχωρήσουν τα τουρκικά πλοία
Ο Νίκος Δένδιας παρέδωσε επιστολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο στο ΓΓ του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, την οποία του ζήτησε να μεταβιβάσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Παρουσιάζεται η έκνομη δραστηριότητα
Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε σήμερα την αποστολή της επιστολής του προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ κατά τη συνάντησή του με τον Κινέζο αξιωματούχο Yang Jiechi αναφέροντας: «Θέλω να σας πω ότι σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα επιδώσει στον ΓΓ του ΟΗΕ επιστολή μου όπου παρουσιάζεται η έκνομη δραστηριότητα της Άγκυρας. Όπως και οι απειλές που αυτή διαμορφώνει για τη σταθερότητα στην περιοχή που είναι κομβική για το διεθνές εμπόριο».
Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για ανάγκη διεθνούς απάντησης στην επιθετικότητα της Τουρκίας και υπογράμμισε πως προσβλέπει στην παρέμβαση της Κίνας ως μέλους του ΣΑ του ΟΗΕ.
Ετοιμότητα να συνδράμει
Δένδιας και Γκουτέρες συνομίλησαν επίσης για το Κυπριακό και ειδικότερα για την κατάσταση στα Βαρώσια μετά τις τελευταίες κινήσεις της Τουρκίας.
Η συνάντηση των δύο ανδρών στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη διήρκεσε κράτησε 45 λεπτά, περισσότερο απ’ όσο ήταν προγραμματισμένο
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ εξέφρασε την ετοιμότητα να συνδράμει στην περίπτωση που τα εμπλεκόμενα μέρη το επιθυμούν.
Στις δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι «είναι κατ’αρχήν πάντοτε ένα ευχάριστο γεγονός από μόνο του. Είναι ένας παλιός φίλος της χώρας μας και ένα εξαιρετικά έμπειρο άτομο στα τεκταινόμενα στην περιοχή.
Μου έδωσε την ευκαιρία να του εξηγήσω τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο, πως η τουρκική παραβατικότητα δημιουργεί προβλήματα στη σταθερότητα και στην ειρήνη στην περιοχή και επίσης κουβεντιάσαμε για την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία, αντίγραφο της οποίας εθιμοτυπικά του έδωσα.
Του παρέδωσα επιστολή του Πρωθυπουργού, του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, με την παράκληση του Πρωθυπουργού να την διαβιβάσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας, και επίσης είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε κάποιες απόψεις για το μέλλον του Κυπριακού προβλήματος. Το πώς θα μπορούσαν να εξελιχθούν τα πράγματα μετά τις τουρκοκυπριακές "εκλογές"».
Διάλογος με το Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα δεν μπορεί να γίνει
Ερωτηθείς ο κ. Δένδιας για το αν «είναι δυσαρεστημένη η Αθήνα, από το έγγραφο που προσκόμισε ο κ. Stoltenberg σε Ελλάδα και Τουρκία;» ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών απάντησε:
«Δεν έχουμε μελετήσει το έγγραφο και κατά συνέπεια δεν θα μπορούσα να σας μιλήσω για δυσαρέσκεια ή ευαρέσκεια. Αυτό όμως που θέλω να επαναλάβω είναι αυτό που περιέχεται στις χθεσινές ανακοινώσεις του Υπουργείου Εξωτερικών, δηλαδή ότι η Ελλάδα δεν διαπραγματεύεται με την Τουρκία. Η Ελλάδα έχει πει ξεκάθαρα ότι διαπραγμάτευση με την Τουρκία μπορεί να υπάρξει μόλις τα τουρκικά πλοία αποχωρήσουν από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Όχι όμως όσο τα τουρκικά πλοία παραμένουν εκεί».
Δικαίωμα κάθε χώρας η προσφυγή στο ΣΑ του ΟΗΕ
Στο ερώτημα αν «είναι στις σκέψεις της Ελλάδας προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τις τουρκικές απειλές οι οποίες στρέφονται και κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή;» ο κ. Δένδιας σημείωσε:
«Η προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας είναι πάντα δικαίωμα οποιουδήποτε μέλους των Ηνωμένων Εθνών, και κατά συνέπεια και της χώρας μας. Το πότε όμως, κάτω από ποιες συνθήκες πρέπει να χρησιμοποιηθεί αυτή η δυνατότητα, αυτό είναι πάντα θέμα το οποίο αποφασίζεται υπό τις συνθήκες της συγκεκριμένης στιγμής».
Αύριο αναμένεται ο κ. Δένδιας να έχει επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ενώ σήμερα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό υφυπουργό Φίλιπ Ρίκερ.
Ευνοϊκή η στάση των ΗΠΑ, καλοδεχούμενες οι γερμανικές πρωτοβουλίες
«Οι Αμερικανοί ενισχύουν την γερμανική προσπάθεια αποκλιμάκωσης. Δεν θυμάμαι τόσα χρόνια να είχαμε καθαρότερη στάση από την πλευρά των Αμερικανών» είπε σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε πως υπάρχει σειρά κινήσεων που δείχνουν ότι η αμερικανική πλευρά ακολουθεί με συνέπεια μια γραμμή που είναι ευνοϊκή για τις ελληνικές θέσεις αναβαθμίζοντας τη διμερή συνεργασία ειδικά μετά την επικαιροποίηση της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας.
Σε ότι αφορά τις πρωτοβουλίες του Βερολίνου για τα ελληνοτουρκικά και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι η Γερμανία είναι χώρα της ΕΕ, επομένως κάθε πρωτοβουλία της πρέπει να εναρμονίζεται με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και υπό αυτό το πρίσμα είναι καλοδεχούμενη από την ελληνική πλευρά.