Εντείνεται η αγωνία των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών που πήραν την Επιστρεπτέα Προκαταβολή.
Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει «κούρεμα» στο ποσό από τις επιστρεπτέες προκαταβολές 1, 2 και 3, που θα πρέπει να επιστρέψουν οι επιχειρήσεις, σύμφωνα με την « Καθημερινή».
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι το ποσοστό του κρατικού δανείου που θα μετατραπεί σε επιδότηση δεν θα είναι οριζόντια 50%, όπως στις τελευταίες επιστρεπτέες, αλλά θα κλιμακώνεται έως το 50% με βάση κριτήρια που θα καθοριστούν αργότερα, όπως είναι η πτώση του τζίρου.
Τους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου για το «κούρεμα» της οφειλής από τους τρεις πρώτους γύρους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής πυροδότησε η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της περασμένης εβδομάδας, για τις κρατικές ενισχύσεις, η οποία έδωσε τη δυνατότητα να μετατραπεί εκ των υστέρων σε μη επιστρεπτέο ένα μέρος των ενισχύσεων που δόθηκαν υπό μορφή δανείων.
Πληροφορίες από πηγή του οικονομικού επιτελείου, το ποσοστό αυτό, που θα καταστεί μη επιστρεπτέο, σχεδιάζεται να φτάνει σε ποσοστό έως 50% της ενίσχυσης. Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται τον Μάρτιο.
Ωστόσο, προς το παρόν τίποτα δεν έχει αποφασιστεί οριστικά και κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν ότι είναι πρόωρο να αναλαμβάνονται δεσμεύσεις, δεδομένου ότι είναι σε πλήρη εξέλιξη η πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα και έχει ήδη ξεφύγει από τις προβλέψεις ο προϋπολογισμός. «Ας περιμένουμε πρώτα να δούμε πού θα κατασταλάξει όλο αυτό», σχολιάζουν.
Σε κάθε περίπτωση, η πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών είναι να γίνουν οι περικοπές με συγκεκριμένα κριτήρια και όχι οριζόντια. Βασικό κριτήριο θα είναι η πτώση του τζίρου του 2020.
Για τους τρεις πρώτους κύκλους της επιστρεπτέας κριτήριο ένταξης ήταν η πτώση να ξεπερνάει το 10%. Στους επόμενους κύκλους, το ποσοστό της απαιτούμενης πτώσης του τζίρου αυξήθηκε στο 20%, ενώ το 50% της βοήθειας έγινε μη επιστρεπτέο.
Ακόμα, στους τρεις πρώτους κύκλους υπήρχε πρόβλεψη για μη επιστρεπτέο κομμάτι, 30%-40%, αλλά μόνο για όσους απασχολούσαν πάνω από 20 άτομα προσωπικό και όσους είχαν μείωση τζίρου πάνω από 70% μετά από ένα χρόνο.
Η βοήθεια που δόθηκε με τους τρεις πρώτους κύκλους της Επιστρεπτέας προκαταβολής ήταν 3 δισεκατομμύρια ευρώ, επομένως ένα οριζόντιο «κούρεμα» 50% θα κόστιζε 1,5 δισ. ευρώ συν τους τόκους, δεδομένου ότι η Επιστρεπτέα Προκαταβολή είναι δάνειο με χαμηλό επιτόκιο. Υπολογίζεται ότι περίπου 145.000 επιχειρήσεις επωφελήθηκαν από τη βοήθεια αυτή.