Πολλές επιχειρήσεις αποκλείστηκαν από τους κύκλους του προγράμματος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής λόγω φοροδιαφυγής.
Εκτός Επιστρεπτέας Προκαταβολής έμειναν πολλές επιχειρήσεις όχι μόνον από τον τέταρτο κύκλο ύψους 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ εκ των οποίων το 50% των χρημάτων δεν θα επιστραφεί αλλά και από τους προηγούμενους.
Και αυτό συνέβη καθώς χιλιάδες επιχειρήσεις κυρίως μικρομεσαίες δεν είχαν διαφοροποίηση στον τζίρο τους, σύμφωνα με την “Καθημερινή”.
Αν και κλειστές το διάστημα της καραντίνας τόσο στην πρώτη όσο και στη δεύτερη ο τζίρος τους παρέμεινε στα ίδια επίπεδα εξαιτίας της φοροδιαφυγής το 2019.
Δηλαδή εμφάνιζαν μικρότερο τζίρο πέρυσι εξαιτίας της μη έκδοσης αποδείξεων και ίδιο τζίρο το 2020 λόγω της καραντίνας. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις ο τζίρος ήταν υψηλότερος φέτος εξαιτίας της αύξησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών στην "Καθημερινή" “το μέτρο απέδωσε φορολογική δικαιοσύνη”. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα χρήματα κατευθύνθηκαν στις επιχειρήσεις που ήταν συνεπείς απέναντι στο κράτος και εξέδιδαν τις αποδείξεις και τα τιμολόγια που προβλέπει η νομοθεσία, με αποτέλεσμα να συρρικνωθεί ο τζίρος τους σε σύγκριση με το 2019.
Αν και δεν ήταν στη πρόθεση του οικονομικού επιτελείου δηλαδή να αποκλείσει κάποιες επιχειρήσεις από την κρατική ενίσχυση, ωστόσο η αναγκαία προϋπόθεση να καταγράφεται μείωση του τζίρου κατά 20% (στην 4η Επιστρεπτέα Προκαταβολή) τις έθεσε εκτός. Και αυτό θα συνεχιστεί και με την 5η Επιστρεπτέα Προκαταβολή καθώς όπως όλα δείχνουν θα διατηρηθεί η άνω προϋπόθεση.
Από την άλλη αρκετές επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή και για τις οποίες δεν ισχύει η μείωση του τζίρου κατά 20% αν και βρίσκονται ψηλά στον δείκτη της φοροδιαφυγής, εντάχθηκαν στο μέτρο και έλαβαν τις σχετικές ενισχύσεις.
Το θέμα του αποκλεισμού επιχειρήσεων από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή δεν θα λάμβανε μεγάλες διαστάσεις εάν δεν υπήρχε 4ος κύκλος που προέβλεπε την επιστροφή μόνο του 50% του δανείου και ο οποίος αύξησε το ενδιαφέρον κατακόρυφα. Είναι ενδεικτικό ότι ο τέταρτος κύκλος “έδωσε “όσα και οι προηγούμενοι τρεις μαζί.
Ξενοδοχειακές επιχειρήσεις δεύτερης κατηγορίας, εστιατόρια, καφέ - μπαρ, πρατήρια καυσίμων, κατασκευαστικές εταιρείες, ψητοπωλεία, περίπτερα και δικηγόροι βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των κρατικών ενισχύσεων.