Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Ρωσίας αναμένει ότι ορισμένες αμερικανικές εταιρείες θα επιστρέψουν στη Ρωσία ήδη από το δεύτερο τρίμηνο του 2025, δήλωσε ο επικεφαλής του, μετά την υψηλού επιπέδου αμερικανο-ρωσική συνάντηση από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.
Το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF) «αναμένει ότι ορισμένες αμερικανικές εταιρείες θα επιστρέψουν στη ρωσική αγορά το δεύτερο τρίμηνο του 2025», δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής του Κιρίλ Ντμίτριεφ.
«Αλλά η διαδικασία επιστροφής για τις αμερικανικές εταιρείες δεν θα είναι εύκολη, καθώς πολλές θέσεις είναι ήδη κατειλημμένες», δήλωσε ο ηλικίας 49 ετών Ντμίτριεφ, πρώην τραπεζικός επενδυτής που σπούδασε στο Χάρβαρντ και το Στάνφορντ τη δεκαετία του 1990.
Ο Ντμίτριεφ προέβη στις δηλώσεις αυτές μετά τις συναντήσεις που είχε στη Σαουδική Αραβία με Αμερικανούς αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Μάικ Γουόλτς και ο απεσταλμένος για τη Μέση Ανατολή Στιβ Γουίτκοφ.
Όταν ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έστειλε χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία το 2022, πολλές δυτικές εταιρείες, όπως η McDonald’s και η Caterpillar, εγκατέλειψαν τη Ρωσία και ορισμένες έκαναν μεγάλες απομειώσεις, ενώ πούλησαν τα περιουσιακά τους στοιχεία με μεγάλες εκπτώσεις.
Σύμφωνα με τον Ντμίτριεφ, ο οποίος έχει εργαστεί στις αμερικανικές εταιρείες Goldman Sachs και McKinsey, οι αμερικανικές εταιρείες έχουν χάσει 324 δισεκατομμύρια δολάρια αφότου αποχώρησαν από τη Ρωσία, η οποία διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικών πόρων στον κόσμο.
«Πολλά περιουσιακά στοιχεία πουλήθηκαν ουσιαστικά σε πολύ φθηνές αποτιμήσεις, με τεράστια έκπτωση», δήλωσε ο Ντμίτριεφ στο Reuters χθες από το Ριάντ.
Ο Ντμίτριεφ δήλωσε επίσης ότι πιστεύει ότι οι αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες που είχαν «πολύ επιτυχημένες επιχειρηματικές δραστηριότητες στη Ρωσία» θα επιστρέψουν «κάποια στιγμή».
«Γιατί να απαρνηθούν αυτές τις ευκαιρίες που τους έδωσε η Ρωσία ώστε να έχουν πρόσβαση στους ρωσικούς φυσικούς πόρους;».
Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θέλει οι τιμές του πετρελαίου να είναι χαμηλότερες και για να το πετύχει αυτό θα χρειαστεί βοήθεια από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, τους δύο μεγαλύτερους εξαγωγείς πετρελαίου στον κόσμο.