Η άνοδος στο κόστος ζωής χαρακτήρισε το 2022. Συνεπώς, η ετήσια έρευνα τoυ Εconomist Intelligence Unit (EIU), που συγκρίνει το κόστος ζωής σε διάφορες πόλεις σε όλο τον πλανήτη (Worldwide Cost of Living), αποκτά ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον.
Το γενικό συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι η μέση άνοδος στο κόστος ζωής για το 2022, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά είναι 8,1%.
«Ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας και οι zero-Covid πολιτικές της Κίνας δημιούργησαν προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, τα οποία σε συνδυασμό με την άνοδο των επιτοκίων και τις αλλαγές στις νομισματικές ισοτιμίες οδήγησαν σε άνοδο στο κόστος ζωής σε ολόκληρο τον κόσμο» αναφέρει η επικεφαλής της έρευνας στο EIU, Upasana Dutt, σε δήλωσή της μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.
Προσθέτει ότι «αυτή η επιρροή είναι ξεκάθαρη, καθώς η μέση άνοδος των τιμών στις 172 πόλεις που μελετήσαμε στην έρευνά μας είναι η μεγαλύτερη για τα 20 χρόνια που έχουμε ψηφιακά στοιχεία. Η αύξηση στα καύσιμα ήταν σημαντική (όπως και πέρυσι) αλλά επίσης το φαγητό, οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και τα υπόλοιπα αγαθά του νοικοκυριού γίνονται όλο και πιο ακριβά για τους κατοίκους των πόλεων».
Σε μία χρονιά με υψηλό κόστος ζωής, ποιες είναι οι πιο ακριβές πόλεις για να ζει κανείς;
Σύμφωνα με τον Cody Feldman, επικεφαλής αναλυτή για το EIU, η 1η θέση για τη Νέα Υόρκη οφείλεται μεταξύ άλλων σε «υψηλές τιμές σε τρόφιμα, προϊόντα προσωπικής φροντίδας, υπηρεσίες βοήθειας κατ’ οίκον και προϊόντα μόδας». Επιπρόσθετα, η έρευνα αναφέρει ότι η κατάταξη επηρεάζεται και από αλλαγές στην ισοτιμία του δολαρίου, κάτι που επηρέασε την πρωτιά της Νέας Υόρκης αλλά και της Σιγκαπούρης.
«Ισχυρότερο νόμισμα και υψηλότερος πληθωρισμός οδήγησαν αυτές τις δυο πόλεις να ξεπεράσουν το Τελ Αβίβ, το οποίο ήταν πέρυσι στην 1η θέση και φέτος είναι στην 3η», τονίζεται.
Όσον αφορά τη δυτική Ευρώπη, η έρευνα θεωρεί ότι ο μεγαλύτερος παράγοντας στην αύξηση των τιμών είναι η άνοδος των καυσίμων και της ενέργειας ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία και της προσπάθειας της περιοχής να βρει εναλλακτικές πηγές καυσίμων. Η άνοδος στην τιμή της βενζίνης αυτή την περίοδο υπολογίζεται στο 22% σε σχέση με έναν χρόνο πριν.
Δεν προκαλεί έκπληξη ότι οι δύο ρωσικές πόλεις της λίστας, η Αγία Πετρούπολη και η Μόσχα ανέβηκαν στην κατάταξη, ενώ το Κίεβο, η πρωτεύουσα της Ουκρανίας, δεν αναλύθηκε στην εφετινή έρευνα.
1. Νέα Υόρκη και Σιγκαπούρη
3. Τελ Αβίβ
4. Χονγκ Κονγκ και Λος Άντζελες
6. Ζυρίχη
7. Γενεύη
8. Σαν Φρανσίσκο
9. Παρίσι
10. Κοπεγχάγη.