Οι γκουρού της οικονομίας και της Wall Street είναι πλέον ξεκάθαροι όσον αφορά το τι μέλλει γενέσθαι με τον πληθωρισμό και τις κεντρικές τράπεζες: Ανάπτυξη και αγορές θα συνεχίσουν την καθοδική πορεία, προτού η κατάσταση εντέλει βελτιωθεί. Εν ολίγοις, ακόμη δεν έχουμε φθάσει στον πάτο της… πτώσης.
Μ’ αυτή την άποψη, μάλιστα, φαίνεται ότι συμφωνούν και πολλά στελέχη κορυφαίων επιχειρήσεων, όπως καταδεικνύουν τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας του CNBC, στην οποία συμμετέχουν οι οικονομικοί διευθυντές μεγάλων εταιρειών.
Πάνω από το 40% των CFOs, συγκεκριμένα, επικαλείται τον πληθωρισμό ως τον Νο.1 εξωγενή κίνδυνο για τις επιχειρήσεις, ενώ το ίδιο ποσοστό πιστεύει ότι το αρνητικό κοκτέιλ γεωπολιτικών, τιμών τροφίμων, ενέργειας και πληθωρισμού συνιστά τη βασική πηγή κινδύνου, η οποία «θολώνει» τις προοπτικές της οικονομίας.
Όσον αφορά την ικανότητα της Fed να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, οι γνώμες των CFOs είναι μοιρασμένες. Το 54% εκφράζει την εμπιστοσύνη του προς την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, αλλά ταυτόχρονα πιστεύει ότι οι τρέχουσες οικονομικές συνθήκες και οι νομισματικές αποφάσεις θα οδηγήσουν σε ύφεση της οικονομίας.
Με βάση την άποψη της πλειοψηφίας (68%), η συρρίκνωση του ΑΕΠ θα συμβεί στο α’ εξάμηνο του 2023. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι κανείς CFO δεν πιστεύει ότι οι ΗΠΑ θα αποφύγουν την ύφεση, ενώ μηδενικό είναι το ποσοστό και όσων εκτιμούν ότι η ύφεση θα σημειωθεί αργότερα από το β’ εξάμηνο του επόμενου έτους.
Το οικονομικό outlook, σε συνδυασμό με τον αυξημένο πληθωρισμό και τα υψηλότερα επιτόκια, όπως είναι εύλογο, επηρεάζει και την προβλεψιμότητα των CFOs για την πορεία της Wall Street.
Το 77% περιμένει ότι ο Dow Jones θα υποχωρήσει κάτω των 30.000 μονάδων, προτού ξεκινήσει την κίνηση προς υψηλότερα επίπεδα. Ας σημειωθεί ότι ο βιομηχανικός δείκτης έκλεισε την Πέμπτη στις 32.372 μονάδες, έχοντας ως ιστορικό υψηλό τις 36.952 μονάδες. Από τις αρχές του έτους, οι σωρευτικές απώλειες προσεγγίζουν το 12%.
Παρ’ όλα αυτά, αρκετοί CFOs φαίνεται ότι έχουν ένα πιο μακροπρόθεσμο πλάνο, το οποίο επεκτείνεται πέραν των τρεχουσών προκλήσεων. Το 36%, χαρακτηριστικά, σχεδιάζει να αυξήσει τις δαπάνες τα επόμενα δύο χρόνια, ένα ποσοστό διπλάσιο σε σχέση με όσους σχεδιάζουν μείωση (18%). Την ίδια ώρα, σχεδόν οι μισοί (46%) δεσμεύονται να διατηρήσουν τις δαπάνες στα τρέχοντα επίπεδα.
Όσον αφορά το ακανθώδες ζήτημα των προσλήψεων, το 54% -δηλαδή περισσότεροι από τους μισούς CFOs- δηλώνει ότι ο ρυθμός προσλήψεων θα αυξηθεί μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Στον αντίποδα, μόνο το 18% ετοιμάζεται να προχωρήσει σε μείωση του προσωπικού.