Οι πρώτες εταιρείες που συμμετείχαν στην πρώτη εκτεταμένη μελέτη στον κόσμο σχετικά με τα οφέλη της τετραήμερης εβδομάδας εργασίας 42 ωρών χωρίς μείωση αποδοχών σχεδιάζουν να διατηρήσουν το μοντέλο αυτό απασχόλησης και μετά την πειραματική περίοδο των έξι μηνών που ολοκληρώθηκε.
Καταλήγουν στο συμπέρασμα αυτό επειδή με την τετραήμερη εργασία είδαν τα έσοδά τους να αυξάνονται, την παραγωγικότητα να ενισχύεται και τις ημέρες που οι εργαζόμενοι δήλωναν ασθένεια να μειώνονται. Επίσης είδαν μείωση των παραιτήσεων. Αυτό προκύπτει από την πρώτη έκθεση για το πείραμα αυτό που έδωσε στη δημοσιότητα η μη κερδοσκοπική ομάδα προώθησης της ιδέας, η 4 Day Week Global, με έδρα τη Νέα Ζηλανδία.
Ειδικότερα, οι εταιρείες που συμμετείχαν στο εξαμηνιαίο πιλοτικό πρόγραμμα, το οποίο έδινε στους εργαζομένους μία επιπλέον ημέρα άδειας την εβδομάδα χωρίς μείωση των αποδοχών, δήλωσαν ότι δεν επιθυμούν να επιστρέψουν στο παραδοσιακό μοντέλο της πενθήμερης εργασίας, σύμφωνα με τη 4 Day Week Global, η οποία οργάνωσε τη μελέτη σε συνεργασία με το University College του Δουβλίνου, το Πανεπιστήμιο του Cambridge και το Boston College.
Πρακτικά, καμία από τις 33 εταιρείες που έλαβαν μέρος σε αυτό το στάδιο της έρευνας δεν εξετάζει επαναφορά της πενθήμερης εργασίας.
Οι εταιρείες αυτές με τους σχεδόν 1.000 εργαζομένους δηλώνουν ως έδρα τις ΗΠΑ, την Ιρλανδία και την Αυστραλία. Ηταν η πρώτη δοκιμή από νέα σειρά πιλοτικών τέτοιων προγραμμάτων που περιλαμβάνει ή θα περιλαμβάνει επίσης δοκιμές με εταιρείες από τον Καναδά, διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και τη Νότια Αφρική. Επίσης στη Βρετανία τον Ιούνιο περισσότεροι από 3.000 εργαζόμενοι σε 70 εταιρείες ξεκίνησαν τέτοια εξάμηνη δοκιμή τετραήμερης εβδομάδας εργασίας, στο πλαίσιο παρόμοιου πιλοτικού προγράμματος.
Επίσης καταγράφηκαν και θετικά περιβαλλοντικά αποτελέσματα από τη μείωση της συχνότητας μετακινήσεων, διαπίστωσε η μελέτη.
Συνολικά, όπως αναφέρεται, οι 33 εταιρείες που συμμετείχαν απασχολούσαν 903 άτομα κατά την έναρξη της πιλοτικής περιόδου και 969 άτομα στο τέλος της. Οι περισσότερες (12) επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στους κλάδους της διοίκησης, της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών. Χαρακτηριστικό που ξεχωρίζει μεταξύ της ομάδας είναι ο μεγάλος αριθμός των πιο μικρών εταιρειών, με το 52% να εμφανίζεται να έχει λιγότερους από δέκα υπαλλήλους. Οι περισσότερες από αυτές βρίσκονται στις ΗΠΑ και στην Ιρλανδία, ενώ μεγάλη πολυεθνική που συμμετείχε έχει προσωπικό εκτός από τις ΗΠΑ και σε Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και Βρετανία.
Οταν ρωτήθηκαν για το πώς επηρεάστηκε συνολικά η απόδοση της εταιρείας από τη δοκιμή, η μέση βαθμολογία ήταν 7,6 με άριστα το 10. Σε απάντηση στην ερώτηση σχετικά με το πώς επηρεάστηκε η παραγωγικότητα της εταιρείας, ο μέσος όρος βαθμολογίας ήταν επίσης υψηλός, στο 7,7.