Οι βιομηχανίες των ΗΠΑ που είναι πιο προσαρμόσιμες στην εξ αποστάσεως εργασία δεν έχουν δει μεγαλύτερη αύξηση ή μείωση – παραγωγικότητας από το 2020 σε σύγκριση με βιομηχανίες με περισσότερη προσωπική εργασία, σύμφωνα με νέα έρευνα από την Federal Reserve Bank του Σαν Φρανσίσκο.
Ενώ η στροφή προς τις ρυθμίσεις απομακρυσμένης εργασίας έχει αναδιαμορφώσει την κοινωνία με τρόπους που θα συνεχίσουν να εξελίσσονται, υπάρχουν «λίγες αποδείξεις στα δεδομένα του κλάδου ότι η στροφή προς την εξ αποστάσεως και την υβριδική εργασία είτε έχει ουσιαστικά συγκρατήσει είτε έχει ενισχύσει τον ρυθμό αύξησης της παραγωγικότητας.
Οι οικονομολόγοι της Fed του Σαν Φρανσίσκο με επικεφαλής τον Τζον Φέρναλντ ανέφεραν σε μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τρίτη στον ιστότοπο της τράπεζας.
Οι ερευνητές εξέτασαν τις τάσεις παραγωγικότητας σε 43 βιομηχανίες – συμπεριλαμβανομένης της χημικής βιομηχανίας, του λιανικού εμπορίου και των υπηρεσιών διαμονής και τροφίμων – και έδωσαν βαθμολογία «τηλε-εργασιμότητας» με βάση το επαγγελματικό μείγμα κάθε κλάδου και το μερίδιο των θέσεων εργασίας που μπορούν να μετατραπούν σε εξ αποστάσεως, σύμφωνα με το Bloomberg.
«Αν η εξ αποστάσεως εργασία ενισχύει την παραγωγικότητα με ουσιαστικό τρόπο, τότε θα πρέπει να βελτιώσει την απόδοση της παραγωγικότητας, ειδικά σε εκείνους τους κλάδους όπου η τηλεργασία είναι εύκολο να οργανωθεί και να υιοθετηθεί ευρέως, όπως οι επαγγελματικές υπηρεσίες, σε σύγκριση με εκείνες όπου οι εργασίες πρέπει να εκτελούνται αυτοπροσώπως, π. ως εστιατόρια», έγραψαν ο Φέρναλντ και οι συνεργάτες του.
Αλλά αφού έλεγξαν τις τάσεις πριν από την πανδημία ανά κλάδο, βρήκαν μικρή στατιστική σχέση μεταξύ της παραγωγικότητας και της επικράτησης της εξ αποστάσεως εργασίας εξ αιτίας της πανδημίας.
Η αναταραχή της πανδημίας προκάλεσε μια τεράστια αύξηση στην τηλεργασία. Στην κορύφωσή του, περισσότερο από το 60% των εργάσιμων ημερών γίνονταν εξ αποστάσεως, σε σύγκριση με μόλις 5% πριν από την πανδημία. Και ενώ πολλές αμερικανικές εταιρείες πιέζουν τους υπαλλήλους να επιστρέψουν στο γραφείο, ένα υβριδικό μοντέλο έχει αντέξει μέχρι στιγμής, με περίπου το 30% των αμειβόμενων εργάσιμων ημερών να γίνονται εξ αποστάσεως από τον Δεκέμβριο του 2023, σύμφωνα με τη μελέτη.