Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει παγκοσμίως υψηλός τουλάχιστον έως το 2028, σύμφωνα με νέα έρευνα που έρχεται να εντείνει τις ανησυχίες της αγοράς για τις πιέσεις στις τιμές.
Συγκεκριμένα, προβλέπουν μέσο ρυθμό πληθωρισμού 3,5% σε τρία χρόνια, ελάχιστα κάτω από το 3,9% που αναμένεται για το 2025, όπως προκύπτει από τριμηνιαία μελέτη του γερμανικού Ινστιτούτου Ifo και του Ινστιτούτου Οικονομικής Πολιτικής της Ελβετίας που δημοσιεύθηκε την Τρίτη. Στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου συμμετείχαν σχεδόν 1.400 εμπειρογνώμονες από 125 χώρες.
«Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό παραμένουν πάνω από τους στόχους πληθωρισμού πολλών κεντρικών τραπεζών», δήλωσε ο Niklas Potrafke, διευθυντής του Κέντρου Ifo για τα Δημόσια Οικονομικά και την Πολιτική Οικονομία. «Μεγάλες μειώσεις των επιτοκίων είναι απίθανες δεδομένων αυτών των προσδοκιών για τον πληθωρισμό», πρόσθεσε.
Τα πρόσφατα στοιχεία στις ΗΠΑ και τη ζώνη του ευρώ πυροδότησαν τις ανησυχίες ότι η αύξηση των τιμών καταναλωτή μπορεί να αποδειχθεί πιο επίμονη από ό,τι αναμενόταν. Ως εκ τούτου, αναπροσαρμόστηκαν οι εκτιμήσεις σχετικά με τις επικείμενες μειώσεις των επιτοκίων – ιδίως για τη Fed.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι προβλέψεις για τις τιμές αναθεωρήθηκαν ανοδικά ιδιαίτερα για τη Βόρεια Αμερική. Το 2025, οι εμπειρογνώμονες βλέπουν μέσο πληθωρισμό 2,6% – 0,2 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο από ό,τι στον προηγούμενο γύρο της έρευνας το τρίτο τρίμηνο. Το 2026 εκτιμούν ότι θα διαμορφωθεί στο 2,8% και το 2028 στο 2,9%.
Παρότι οι οικονομολόγοι βλέπουν ρυθμό πληθωρισμού 2% το 2028 για τη Δυτική Ευρώπη, προβλέπουν ότι θα κυμανθεί στο 2,7% στη Νότια και στο 2,5% στη Βόρεια Ευρώπη.
Καθοριστικής σημασίας ως προς τις επόμενες κινήσεις της Fed είναι τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν την Τετάρτη του δείκτη τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με το Bloomberg, ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή, που εξαιρεί τις τιμές τροφίμων και ενέργειας, προβλέπεται να έχει καταγράφει αύξηση 0,2% τον Δεκέμβριο μετά από τέσσερις συνεχόμενους μήνες αυξήσεων 0,3%. Ο δομικός δείκτης, ο οποίος αποτυπώνει καλύτερα τον υποκείμενο πληθωρισμό, προβλέπεται να έχει αυξηθεί κατά 3,3% σε ετήσια βάση, όσο δηλαδή και τους τρεις προηγούμενους μήνες. Ο ετήσιος δείκτης υποδηλώνει ότι η πρόοδος ως προς τον έλεγχο του πληθωρισμού έχει ουσιαστικά σταματήσει, την ώρα που η αγορά εργασίας και η ζήτηση παραμένουν σε επίπεδα υπερθέρμανσης.