Σκηνικό μεγάλης ανασφάλειας καταγράφει πρόσφατη σφυγμομέτρηση του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Forsa, που δημοσιεύει η εφημερίδα Handelsblatt: το 50% των Γερμανών απαντά ότι φοβάται πως ο πρόεδρος Πούτιν θα επιτεθεί σε χώρα του ΝΑΤΟ και έτσι θα μπορούσε να ξεσπάσει Γ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Τον Μάρτιο, που το ινστιτούτο έκανε την ίδια σφυγμομέτρηση, το ποσοστό ήταν 70%.
Οι Γερμανοί έχουν καταληφθεί από τον φόβο επερχόμενου πολέμου και ετοιμάζονται για το απευκταίο ενδεχόμενο. Διαβάζουμε: «45χρονη, που δεν θέλει να δει το όνομά της τυπωμένο στην εφημερίδα, ήθελε να ανοίξει θυρίδα σε τράπεζα και ζήτησε να ανταλλάξει το ποσό των 20.000 σε δολάρια. Ετοιμάζεται για την περίπτωση κλιμάκωσης του πολέμου στην Ουκρανία και νέας ρωσικής επίθεσης σε μια άλλη δυτική χώρα. Το έναυσμα δόθηκε ένα βράδυ, όταν ανακάλυψε ότι δύο φίλοι της άνοιξαν πρόσφατα θυρίδες και αποθήκευσαν χιλιάδες δολάρια και ελβετικά φράγκα. Σε περίπτωση που έπρεπε να φύγουν, ήλπιζαν ότι με αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να ζήσουν για κάποιους μήνες στο εξωτερικό. Ένας απ' αυτούς μάλιστα έχει εδώ και εβδομάδες έτοιμη τη βαλίτσα του. Τότε η 45χρονη για πρώτη φορά συνειδητοποίησε ότι δεν θα μπορούσε εύκολα να κάνει ανάληψη χρημάτων στο εξωτερικό με την πιστωτική της κάρτα, εάν ο πόλεμος στην Ουκρανία κλιμακωνόταν και έπρεπε να διαφύγει από τη Γερμανία. Γιατί, σε περίπτωση που η τράπεζα από την οποία έβγαλε την πιστωτική σταματήσει τις δραστηριότητές της, ούτε η κάρτα θα λειτουργεί. Μια εμπειρία που έζησαν πολλοί Ουκρανοί πρόσφυγες».
Δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό, διαβεβαιώνει την εφημερίδα ο Ρίντιγκερ Σμιτ, εκπρόσωπος της Reisebank (τράπεζας με έδρα τη Φρανκφούρτη που ειδικεύεται στις ανταλλαγές συναλλάγματος, συναλλαγές με πολύτιμα μέταλλα και ταξιδιωτικές πληρωμές). «Αυτές τις υπηρεσίες προσφέρουν πολλές τράπεζες», δηλώνει. «Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία έχουμε καταγράψει σημαντική αύξηση της ζήτησης σε αμερικανικά δολάρια, ελβετικά φράγκα, νορβηγικές κορόνες και δολάρια Αυστραλίας και Καναδά. Και τα πέντε νομίσματα θεωρούνται ασφαλή σε περίπτωση διαφυγής». Ο Σμιτ επιβεβαιώνει ότι ο αριθμός των συναλλαγών και των νομισμάτων που παραγγέλθηκαν αποδεικνύουν ότι η ζήτηση δεν σχετίζεται με προετοιμασίες για ένα συνηθισμένο ταξίδι.
Πηγή: DW