Το κοινοβούλιο της Χιλής ενέκρινε οριστικά χθες Τρίτη νόμο για τη μείωση του χρόνου εργασίας από τις 45 στις 40 ώρες την εβδομάδα, κάτι που θα εφαρμοστεί προοδευτικά την προσεχή πενταετία.
Η Χιλή συντονίζει έτσι το βήμα με τον Ισημερινό και τη Βενεζουέλα, τις μόνες άλλες χώρες στη Λατινική Αμερική όπου οι εργάσιμες ώρες σε εβδομαδιαία βάση είναι 40. Είναι αντίθετα 48 ώρες στην Αργεντινή, στη Βολιβία, στην Κόστα Ρίκα, στο Μεξικό, στη Νικαράγουα, στον Παναμά, στην Παραγουάη, στο Περού και 44 στη Βραζιλία.
Τι ισχύει για τη Λατινική Αμερική
Σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), η Λατινική Αμερική είναι μια από τις περιοχές του κόσμου όπου ο χρόνος εργασίας σε ετήσια βάση είναι από τους υψηλότερους και ο ανεπίσημος τομέας της οικονομίας από τους μεγαλύτερους.
Στη Χιλή το 27,3% των εργαζομένων απασχολείται στη λεγόμενη ανεπίσημη οικονομία, ή γκρίζα οικονομία, με άλλα λόγια η απασχόληση δεν δηλώνεται και δεν καταβάλλονται φορολογικές εισφορές.
Ο πρόεδρος της αριστεράς Γκαμπριέλ Μπόριτς εξέφρασε την ικανοποίησή του μέσω Twitter διότι μπορεί να «εορτάσει» την προώθηση του «σχεδίου υπέρ της οικογένειας που έχει σκοπό να υπάρχουν καλύτερες συνθήκες ζωής για όλους». Σύμφωνα με τον ίδιο, «βελτιώσεις όπως οι 40 ώρες είναι απόλυτα απαραίτητες για να πλησιάσουμε μια νέα Χιλή, πιο δίκαιη, και μια ζωή πιο ολοκληρωμένη».
Ο νέος νόμος, ο οποίος απομένει μόνο να υπογραφτεί από τον πρόεδρο Μπόριτς για να τεθεί σε ισχύ, θα εφαρμοστεί προοδευτικά: σε έναν χρόνο, η εργάσιμη εβδομάδα θα μειωθεί στις 44 ώρες, κατόπιν στις 42 την τρίτη χρονιά εφαρμογής του και στις 40 σε μια πενταετία, χωρίς μειώσεις μισθών.