Σε μια προσπάθεια να εξισορροπήσει την κατάργηση του «πέναλτι» 30% στις συντάξεις, χωρίς να έχει επιβάρυνση ο ΕΦΚΑ, το υπουργείο Εργασίας εξετάζει διάφορους τρόπους επιβολής εισφοράς σε συνταξιούχους – εργαζόμενους.
Το κόστος από την κατάργηση του πέναλτι, αρχής γενομένης από 1 Ιανουρίου 2024 ανέρχεται σε 150 ευρώ ετησίως. Ωστόσο αν εφαρμοστεί η πρόσθετη φορολόγηση στα ετήσια εισοδήματα, οι οποίοι αν και συνταξιούχοι, έχουν επιλέξει να συνεχίσουν να δουλεύουν, τότε το έσοδο από αυτή τη διαδικασία δεν θα προκύψει νωρίτερα από τα μέσα του 2025.
Όμως γι’ αυτό το διάστημα που μπορεί να φτάσει έως και τους 18 μήνες, ο ΕΦΚΑ θα είναι υποχρεωμένος να καταβάλλει το σύνολο των συντάξεων γι’ αυτές τις περιπτώσεις δικαιούχων.
Για να αποφευχθεί ωστόσο η «μαύρη τρύπα» στα οικονομικά του ΕΦΚΑ, η Μονάδα Εμπειρογνωμόνων Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων (ΜΕΚΥ), έχει ήδη προτείνει το εναλλακτικό σενάριο της πρόσθετης μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς, έναντι επιπλέον φορολόγησης.
Έτσι, ο εργαζόμενος συνταξιούχος θα πρέπει κάθε μήνα να αποδεχτεί ότι ένα μικρό πρόσθετο μέρος του εισοδήματός του, θα παρακρατείται από τον εργοδότη του και θα αποδίδεται στον ΕΦΚΑ, ως επιπλέον ασφαλιστική εισφορά. Ως αντιστάθμισμα, οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι λαμβάνουν το πλήρες ποσό της σύνταξης που δικαιούνται, χωρίς το «χαράτσι» του 30% που είχε επιβληθεί το 2020 με το νόμο Βρούτση (ν.4670/2020).
Στόχος είναι ο συνταξιούχος – εργαζόμενος να μην υφίσταται απώλεια στο εισόδημά του και αν είναι εφικτό, να έχει και όφελος, έστω και μικρό σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς του πέναλτι. Αυτό σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου εργασίας θα αποτελέσει κίνητρο ώστε οι συνταξιούχοι να δηλώνουν την εργασία τους.
Ακόμη, εκτός από τους μισθωτούς, αύξηση εξετάζεται και στη μηνιαία εισφορά που έχουν δηλώσει οι ελεύθεροι επαγγελματίες συνταξιούχοι.