Πεπεισμένος πως θα βγει νικητής στη μάχη με τον πληθωρισμό εμφανίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρά το γεγονός πως ο δείκτης συνεχίζει να καλπάζει αγγίζοντας αισίως το 36% τον περασμένο μήνα.
Πάντως, οι διεθνείς αναλυτές κάθε άλλο παρά συμμερίζονται την αισιοδοξία του εκτιμώντας πως και ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να ανεβαίνει και να ασκεί ολοένα μεγαλύτερες πιέσεις στην τουρκική κοινωνία και την ταλαιπωρημένη τουρκική λίρα.
Μιλώντας στη Βουλή, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε πως «ο αυξημένος πληθωρισμός δεν συνάδει με τις πραγματικότητες της χώρας μας».
Ωστόσο σε κάθε περίπτωση υποσχέθηκε στον τουρκικό λαό πως ο πληθωρισμός θα περιοριστεί και πως η ίδια η κυβέρνηση θα δρομολογήσει επιπλέον μέτρα που θα ανακουφίσουν την κοινή γνώμη από το «άδικο» βάρος των αυξημένων τιμών.
Επανέλαβε δε, την γνωστή… καραμέλα περί ξένων εχθρικών επιθέσεων κατά της οικονομίας και της λίρας επιμένοντας πως η κυβέρνηση προστατεύει την οικονομία από τα «ξένα χρηματοπιστωτικά εργαλεία που απειλούν να διαταράξουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας».
Είναι γνωστό πως η κεντρική τράπεζα έχει βάλει πολύ βαθιά το χέρι στην δεξαμενή των συναλλαγματικών αποθεμάτων για να σταθεροποιήσει τη λίρα με μέτρια αποτελέσματα μέχρι τώρα.
Το τουρκικό νόμισμα απώλεσε το 44% της αξίας του έναντι του δολαρίου πέρυσι, μακράν η χειρότερη επίδοση για τη λίρα στα σχεδόν είκοσι χρόνια διακυβέρνησης του Ερντογάν και σήμερα υποχώρησε έως και στα 13,73 έναντι του αμερικανικού νομίσματος.
Με τις συνεχείς παρεμβάσεις η κεντρική τράπεζα έχει καταφέρει να κρατήσει την ισοτιμία στα επίπεδα των 13,7-13,94 λιρών, όμως με πολύ βαρύ τίμημα για το ύψος των συναλλαγματικών αποθεμάτων που έχουν υποχωρήσει δραστικά.
Εξάλλου, με τα αποθέματα να εξανεμίζονται και τα περιθώρια ευελιξίας και αντίδρασης της κεντρικής τράπεζας, ενώ όλα δείχνουν πως οι πιέσεις προς την λίρα αλλά και τον πληθωρισμό θα συνεχιστούν.
Η Goldman Sachs σε πρόσφατο σημείωμα της υποστήριξε πως ο πληθωρισμός στην Τουρκία θα ξεπεράσει το όριο του 40% ήδη μέσα στον Ιανουάριο και κατόπιν θα κινηθεί ολοταχώς προς το επόμενο όριο του 50%. Θα παραμείνει δε, σε πολύ υψηλά επίπεδα όλη την χρονιά συντηρώντας στο «κόκκινο» τη λαϊκή δυσφορία.
Προέβλεπε επίσης, πως οι τουρκικές αρχές θα δρομολογήσουν επιπλέον διοικητικά και ρυθμιστικά μέτρα προκειμένου να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό, αλλά βλέποντας τη μάχη να χάνεται, αργά ή γρήγορα –πιθανότατα… αργά- θα αναγκαστούν τελικά σε στροφή 180 μοιρών στην κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής.
Κι αυτό με δεδομένο πως η ασταμάτητη καθοδική τροχιά της λίρας έχει επιταχυνθεί αφότου η κεντρική τράπεζα, υπό νέα διοίκηση, ευθυγραμμίστηκε με τις βουλές του σουλτάνου προχωρώντας σε διαδοχικές περικοπές των επιτοκίων.
Η τακτική της φτηνής λίρας βοήθησε πράγματι την περσινή χρονιά την τουρκική οικονομία να ανακάμψει εντυπωσιακά, όμως το ράλι αυτό δεν αναμένεται να συντηρηθεί. Σύμφωνα με την έκθεση Global Economic Prospects που δημοσίευσε χθες η Παγκόσμιας Τράπεζα, η τουρκική οικονομία είχε θεαματική επίδοση το 2021 με ανάπτυξη στο 9,5%, όμως ετοιμάζεται για ελεύθερη πτώση την επόμενη διετία.
Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά πως η τουρκική ανάπτυξη θα κινηθεί μόλις στο 2% φέτος και στο 3% το 2023, ποσοστά που σηματοδοτούν σημαντική επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεων του διεθνούς οργανισμού σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση του, τον περασμένο Ιούνιο.