Η κίνηση του Σαουδαραβικού οργανισμού έγινε στις αρχές του περασμένου έτους. Όμως, οι ιδιοκτήτες του σπορ αρνήθηκαν να συζητήσουν για πιθανή πώληση της F1. Κατά συνέπεια δεν υπήρξαν περαιτέρω διαπραγματεύσεις πέρα από την αρχική προσφορά των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Το PIF ακολουθεί τα τελευταία χρόνια μία επιθετική στρατηγική επενδύσεων σε αθλητικές διοργανώσεις της Δύσης. Τον Οκτώβριο του 2021 εξαγόρασε την ομάδα της Premier League, Newcastle United για πάνω από 300 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας. Επιπλέον, έχει χρηματοδοτήσει πολλά μεγάλα events σε μποξ, γκολφ και -φυσικά- το GP που διεξάγεται εδώ και δύο χρόνια στην Jeddah.
Υπό την ηγεσία του διαδόχου και πρωθυπουργού, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, το εν λόγω ταμείο αναμένεται να συνεχίσει αυτήν του την πρακτική. Βέβαια, για την ώρα η Liberty Media δεν έχει καμία διάθεση να πουλήσει την F1. Ακόμη και για το δελεαστικό ποσό των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Οι Αμερικανοί είχαν αγοράσει την F1 το 2017 για 4,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Έκτοτε, χάρη στην πολύ έξυπνη εμπορική στρατηγική τους, το σπορ έχει γνωρίσει πρωτοφανή άνθιση. Κυρίως λόγω της απήχησης που έχει στο δυναμικό αγοραστικά, νεανικό κοινό των ανεπτυγμένων χωρών.
Έτσι, η αξία της μετοχής της F1 στον NASDAQ έχει υπερδιπλασιαστεί από τον Ιανουάριο του 2017, όταν και ολοκληρώθηκε η εξαγορά της από την Liberty. Και αυτό, παρά το ότι είχε μεσολαβήσει η πανδημία του covid-19. Η εμπορική αξία του σπορ αποτιμάται, πλέον, στα 15,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Δεν είναι καθόλου παράλογη, λοιπόν, η προσφορά των Σαουδαράβων. Όπως και η απόφαση των Αμερικανών να μην πουλήσουν το χρυσωρυχείο που έχουν στα χέρια τους!
Διαφωνεί ο πρόεδρος της FIA
Φυσικά, υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος. Πολλοί κατηγορούν την Σαουδική Αραβία ότι εφαρμόζει, μέσω του κρατικού επενδυτικού της ταμείου, πολιτική «sportswashing». Κοντολογίς ότι προσπαθεί να «ξεπλύνει» την εικόνα της στα μάτια του δυτικού κοινού με τα χρήματα που διοχετεύει σε μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις.
Είναι γνωστές οι κατηγορίες εναντίον της Σαουδικής Αραβίας σχετικά με τον μη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επιπλέον, η χώρα της Μέσης Ανατολής εμπλέκεται και σε πολεμική διαμάχη με το καθεστώς των Χούτι στην Υεμένη. Ήταν οι Χούτι, άλλωστε, εκείνοι που βρίσκονταν πίσω από την επίθεση με drone σε διυλιστήριο της aramco κατά την Παρασκευή του περσινού Grand Prix στην Jeddah.
Ο πρόεδρος της FIA, Mohammed Ben Sulayem, πάντως, δεν βλέπει με καλό μάτι την κρούση της Σαουδικής Αραβίας. «Η FIA, ως θεματοφύλακας του μηχανοκίνητου αθλητισμού αλλά και ως ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, είναι πολύ επιφυλακτική σχετικά με την φημολογούμενη, παραφουσκωμένη τιμή των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων που δόθηκε στην F1» δήλωσε ο Sulayem.
«Οποιοσδήποτε υποψήφιος αγοραστής θα πρέπει να έχει ένα σχέδιο για την ανάπτυξη του σπορ. Όχι απλώς να προσφέρει χρήματα» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της FIA. Υπενθυμίζουμε ότι η FIA -επί προεδρίας Mosley- είχε εκμισθώσει στην FOM τα εμπορικά δικαιώματα της F1 για 100 χρόνια έναντι 300 εκατομμυρίων δολαρίων! Είναι φυσικό, λοιπόν, τα ποσά που ακούγονται να προκαλούν… ίλιγγο στα μέλη της.