Το «πράσινο φως» για την άμεση έναρξη υλοποίησης του εθνικού προγράμματος ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0» με την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης ανάβει με την επίσκεψή της, την Πέμπτη στην Αθήνα, η Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν.
Η Αθήνα είναι ένας από τους πρώτους «σταθμούς» της περιοδείας της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Η δε επίσκεψή της στην Αθήνα, μετά την Λισαβόνα και τη Μαδρίτη, αποτελεί -σύμφωνα με όσα αναφέρουν τους τελευταίους μήνες ευρωπαϊκές πηγές σε μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης όπως οι Financial Times και το Politico- και μια έμμεση επιβράβευση για την «υποδειγματική» πρόταση που κατέθεσε η Ελλάδα για την απορρόφηση και την αξιοποίηση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Όλα δείχνουν άλλωστε ότι κατά την υποδοχή της, στις 10 το πρωί της Πέμπτης από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου θα κάνει ειδική αναφορά στο πρώτο θετικό βήμα που ήταν η έγκαιρη και άρτια κατάθεση του ελληνικού σχεδίου στην Κομισιόν για την έγκρισή του και θα υπογραμμίσει την σημασία των επόμενων βημάτων για την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.
Ο πρωθυπουργός θα υποστηρίξει με την δήλωσή του την ανάγκη αλλαγής και ενίσχυσης του αναπτυξιακού μοντέλου για την υπέρβαση της κρίσης που επέβαλε η πανδημία, δίνοντας έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την στήριξη της επιχειρηματικότητας και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Στη συνέχεια, η Πρόεδρος της Κομισιόν και ο πρωθυπουργός θα μετάσχουν στην διαδραστική εκδήλωση στην Αρχαία Αγορά της Αθήνας, κατά την οποία θα σηματοδοτηθεί η έναρξη του προγράμματος για την οικοδόμηση της «επόμενης μέρας» της πανδημίας.
Κυβερνητικά στελέχη μιλώντας για το ελληνικό σχέδιο επισημαίνουν εν τω μεταξύ ότι η χρηματοδότηση της Ελλάδας από το Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι σχεδόν διπλάσια από το αναμενόμενο για το 2021. Με βάση, τα όσα υποστήριξε προχθές στο Bloomberg, ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, η χώρα μας θα λάβει περίπου 7,5 δισ. ευρώ το 2021 αντί το αρχικό ποσό των περίπου 4 δισ. ευρώ. Ποια είναι η διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα;
Το Κολλέγιο των Επιτρόπων θα εγκρίνει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εκτελεστική απόφαση του Συμβουλίου, που αξιολογεί το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Μετά, και σύμφωνα με τον Κανονισμό του Ταμείου, το Συμβούλιο εκδίδει την τελική του εκτελεστική απόφαση, κατά κανόνα, εντός τεσσάρων εβδομάδων από την έγκριση της πρότασης της Επιτροπής. Που σημαίνει ότι πρώτον η χρηματοδότηση ξεκινά μέσα σε δύο μήνες από την υπογραφή της συμφωνίας χρηματοδότησης και δεύτερον ότι τα πρώτα χρήματα αναμένονται στην Ελλάδα μετά τα μέσα Ιουλίου. Η προκαταβολή της τάξης του 13% θα αποτελείται από 2,3 δις ευρώ επιδοτήσεις και 1,6 δις δάνεια, σύνολο 3,9 δις ευρώ- θα ακολουθήσουν άλλα 1,7 δις επιδοτήσεων και 1,8 δις δανείων. Συνολικά δηλαδή το 2021 θα εισρεύσουν στην χώρα 7,5 δις ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης καταθέτοντας στην Κομισιόν στις 28 Απρίλη το σχέδιο «Ελλάδα 2.0», είχε προβλέψει ότι η έγκρισή του θα γίνει μέχρι τον Ιούλιο και είχε τονίσει χαρακτηριστικά: «Το πρώτο βήμα έγινε. Τώρα ακολουθεί το ακόμα δυσκολότερο έργο της απορρόφησης των τεράστιων πόρων του Ταμείου, που θα επιτρέψει στη χώρα να πραγματοποιήσει όχι απλώς μια δυναμική ανάκαμψη, αλλά να μπει σε μια μόνιμη μακροχρόνια πορεία ανάπτυξης και αλλαγής του παραγωγικού της μοντέλου, προς όφελος ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας.
Το σχέδιό μας έχει την ωριμότητα που μας επιτρέπει από αύριο κιόλας να ξεκινήσουμε τα έργα και τις επενδύσεις του Ταμείου, με δικούς μας πόρους, μέχρι να φτάσουν τα χρήματα του Ταμείου, μετά την έγκριση του σχεδίου μας που προβλέπεται θεσμικά να γίνει μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού. Η πρόκληση είναι τεράστια, αλλά η ευκαιρία για την Ελλάδα, μοναδική».