Ειδικά σχεδιασμένο πλάνο για τις επιχειρήσεις της εστίασης μέσω της δημιουργίας ενός νέου ΕΣΠΑ, προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι τον Μάιο θα είναι ώριμες οι συνθήκες για να ανοίξουν οι επιχειρήσεις Catering και τα Κτήματα για κοινωνικές εκδηλώσεις.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή, ο υπουργός Ανάπτυξης, περιέγραψε τα επόμενα βήματα αλλά και όσα έχουν γίνει έως σήμερα για τον κλάδο της εστίασης. Μάλιστα, ζήτησε από τους επιχειρηματίες να προετοιμάζονται για άνοιγμα τον Μάιο. Ο κ. Γεωργιάδης, αναγνώρισε τη δεινή θέση στην οποία βρίκονται οι επαγγελματίες, ζητώντας συγγνώμη για το κλείσιμο, ωστόσο, επεσήμανε ότι αυτό επιβάλλεται για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.
Ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι το 2019 το σύνολο του τζίρου στον κλάδο της εστίασης σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών ήταν 6,4 δισ. ευρώ, ενώ το 2020 ο πραγματικός τζίρος μειώθηκε στα 4,2 δισ. και η κυβέρνηση προχώρησε στην εφαρμογή μέτρων ύψους 1,93 δισ. ευρώ. Όπως ανέφερε, "η απώλεια αυτών των περίπου 300 εκατομμυρίων ευρώ σε τζίρο στο σύνολο του κλάδου, είναι ασφαλώς σημαντική, αλλά από την άλλη είναι απολύτως προφανές ότι η κυβέρνηση έκανε πάρα πολλά, όσα περισσότερα μπορούσαμε για να ενισχύσουμε τον κλάδο αυτόν, ο οποίος είναι σε τόσο μεγάλη κρίση".
Με βάση τα στοιχεία του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, οι επιχειρήσεις με προσωπικό από 1-5 άτομα στην εστίαση έχουν λάβει από την επιστρεπτέα 5, περίπου 2000 ευρώ ως κατώτατο όριο, ενώ όσες απασχολύν πάνω από 5 εργαζομένους έχουν λάβει πάνω από 4.000 ευρώ. Από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5, κατά μέσο όρο, οι επιχειρήσεις της εστίασης έλαβαν 4.592 ευρώ. Επιπλέον, δεν πληρώνουν ενοίκια για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο, όπως επίσης μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές για τους εργαζομένους που έχουν τεθεί σε αναστοιλή. Μάλιστα, οι επιχειρήσεις αυτές έχουν πάρει αναστολή πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών και η αποπληρωμή τους μετατίθεται αρκετούς μήνες αργότερα. Ως γνωστόν, οι επιχειρήσεις με ενήμερες οφειλές στις 30 Σεπτεμβρίου 2020, μπορούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα αναστολής καταβολής δόσεων κεφαλαίου και τοκοχρεολυτικών δόσεων επιχειρηματικών δανείων.
Επιπλέον, θα πληρωθούν από το κράτος οι τόκοι των ενήμερων επιχειρηματικών δανείων, ενώ μειώνεται ο ΦΠΑ στο 13% μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021. Ταυτόχρονα, οι επιχειρήσεις της εστίασης έχουν απαλλαγεί από τα δημοτικά τέλη για τους μήνες του lockdown και έχουν με δωρεάν παραχώρηση, κοινόχρηστους χώρους για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, κατά το διάστημα που ήταν ανοικτές, η οποία συνοδεύεται από μείωση του τέλους που αναλογεί στους μήνες του lockdown κατά 50%.
Όπως ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης "η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6, γίνεται σε μηνιαία και όχι διμηνιαία βάση, έτσι ώστε να ενταχθεί ο τζίρος του Ιανουαρίου". Με βάση αυτήν την κίνηση, τα καταστήματα που ήταν διαρκώς κλειστά, όπως η εστίαση, θα έχουν πλεονέκτημα ως προς την απορρόφηση χρημάτων σε σχέση με επιχειρήσεις που εν μέρει άνοιξαν, όπως παραδείγματος χάρη το λιανικό εμπόριο που τον μισό Ιανουάριο λειτούργησε. Εφόσον ένα κατάστημα δούλεψε τον Ιανουάριο καλά, η μείωση του τζίρου του θα είναι μικρή, άρα και τα χρήματα που θα δικαιούταν να πάρει από την Επιστρεπτέα προκαταβολή λιγότερα, οπότε θα μείνουν περισσότερα χρήματα προς διανομή προς εκείνες τις επιχειρήσεις που είχαν μεγαλύτερη μείωση τζίρου, γιατί παρέμειναν πολύ καιρό κλειστές.
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανέφερε ότι είναι σε επαφή με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργο Καββαθά για να σχεδιαστεί το καινούριο ΕΣΠΑ για την εστίαση, έτσι ώστε να υπάρξει ενίσχυση, εν όψει του ανοίγματος. Πρόσθεσε δε ότι η αίσθηση του συγκλίνει προς την άποψη ότι "πλησιάζουμε στο να ανοίξουμε".