«Εκτιμούμε ότι επιπλέον δημοσιονομικός χώρος θα δημιουργηθεί τον Φεβρουάριο» για πρόσθετες παρεμβάσεις στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στον τηλεοπτικό σταθμό Action24, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που θέλουν την κυβέρνηση να μελετά ένα νέο πακέτο στήριξης για τα ευάλωτα νοικοκυριά.
Ο κ. Σταϊκούρας περιέγραψε τι έχει γίνει από την κυβέρνηση έως τώρα, επισημαίνοντας ότι ήδη έχουν δοθεί 2,5 δισ. ευρώ. «Αυξήθηκαν σημαντικά οι συντάξεις, καταργήθηκε η εισφορά αλληλεγγύης, άρα οι δημόσιοι υπάλληλοι είδαν για πρώτη φορά αύξηση του μισθού τους», είπε, μεταξύ άλλων, και πρόσθεσε: «Πού βρισκόμαστε τώρα; Υλοποιούμε τα μέτρα που είχαμε ανακοινώσει και προσπαθούμε να βρούμε δημοσιονομικό χώρο για πρόσθετες παρεμβάσεις».
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, τελικά το 2022 φαίνεται ότι τα φορολογικά έσοδα πήγαν ακόμη καλύτερα από τις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού, και φαίνεται ότι η τιμή του φυσικού αερίου θα κινηθεί- αν και υπάρχουν υψηλές αβεβαιότητες- σε χαμηλότερα επίπεδα από ό,τι προέβλεπε ο προϋπολογισμός. «Τούτων δοθέντων, εκτιμούμε ότι αρχίζει να δημιουργείται ένας δημοσιονομικός χώρος, που όμως θα πρέπει να είναι ασφαλής. Όταν θα το ξέρουμε θα γίνουν εισηγήσεις στον πρωθυπουργό, ο οποίος θα θέσει τις προτεραιότητες. Θέλει σύνεση και υπευθυνότητα», κατέληξε.
Τα σχέδια που μελετώνται
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σενάρια για τις παρεμβάσεις του νέου κύκλου ενισχύσεων προβλέπουν ένα νέο επίδομα ακρίβειας λίγο πριν το Πάσχα, ένα μέτρο που θα διευκόλυνε τους εργοδότες να συναινέσουν σε μια σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά και «κούρεμα» της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες ή ακόμη και νέες εξαιρέσεις από το τέλος επιτηδεύματος.
Ο προϋπολογισμός
Τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου –Δεκεμβρίου, έδειξαν πρωτογενές έλλειμμα ύψους 6,676 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για 8,506 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το πρωτογενές έλλειμμα κινήθηκε χαμηλότερα κατά 1,83 δις ευρώ σε σχέση με το στόχο. Η μείωση αυτή οφείλεται στην υπέρβαση των εσόδων κατά 180 εκατ. ευρώ στο 12μηνο του 2022 και την εξοικονόμηση δαπανών ύψους 1,98 δισ. ευρώ. Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι ακόμη καλύτερο και το πρωτογενές έλλειμα θα βρεθεί κάτω από 1,6% του ΑΕΠ αφού στα έσοδα θα συνυπολογιστούν και αυτά που θα εισπραχθούν μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2023 και θα αφορούν υποχρεώσεις του 2022, όπως για παράδειγμα τέλη κυκλοφορίας.
Την ίδια ώρα η ραγδαία αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου δημιουργεί τις προϋποθέσεις για δημοσιονομικό χώρο τουλάχιστον 600 εκατομμύρια από την κάβα του 1 δις ευρώ που έχει προβλεφθεί στον κρατικό προϋπολογισμό για τις ενεργειακές επιδοτήσεις, τα οποία με τα σημερινά δεδομένα μπορεί να αποδεσμευθούν και να κατευθυνθούν προς παροχές στήριξης των νοικοκυριών.