Οι κυρώσεις στη Ρωσία πιθανότατα θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της ING .
«Μέχρι τώρα, όλοι γνωρίζουμε ότι η Ευρώπη προμηθεύεται σχεδόν το 40% του φυσικού της αερίου και το 25% του πετρελαίου της από τη Ρωσία (αυτό διαφέρει από χώρα σε χώρα) και είναι πιθανό να δούμε περαιτέρω επιβάρυνση αιχμές στους λογαριασμούς θέρμανσης και φυσικού αερίου, οι οποίοι ήδη εκτινάσσονται στα ύψη », αναφέρει σε έκθεσή του ο επικεφαλής της ING Global Macro, Κάρστεν Μπρζέσκι : «Δεδομένου ότι η Ουκρανία και η Ρωσία έχουν επίσης χαρακτηριστεί ως το παγκόσμιο καλάθι ψωμιού, οι τιμές των τροφίμων είναι επίσης πιθανό να αυξηθούν περαιτέρω. Και οι δύο χώρες αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τέταρτο των συνολικών παγκόσμιων εξαγωγών».
Οι κυρώσεις, ωστόσο, σχεδιάστηκαν για να τιμωρήσουν τη Ρωσία χωρίς να εξουδετερώνουν τις οικονομίες που εξαρτώνται από ρωσικά εμπορεύματα, καθώς η Ευρώπη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αέριο για καύσιμα για διάφορες ενεργειακές δαπάνες, όπως θερμότητα και φυσικό αέριο.
«Η απάντηση των κυρώσεων στη στρατιωτική κλιμάκωση μέχρι στιγμής ήταν επιθετική και γενικά συντονισμένη, αλλά προσεκτική ώστε να μην διαταραχθούν οι εξαγωγές βασικών εμπορευμάτων της Ρωσίας προς τους κύριους εταίρους», εξήγησε ο Μπρζέσκι. «Αυτό πιθανώς εξηγείται από τη σημασία της Ρωσίας για τις αγορές εμπορευμάτων και τις χρηματοπιστωτικές αγορές, καθώς και από την ανάγκη να αφήσει περιθώριο για πρόσθετη πίεση σε περίπτωση περαιτέρω στρατιωτικής κλιμάκωσης».
Ακόμα κι έτσι, αυτές οι κυρώσεις θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία βραχυπρόθεσμα, και ενδεχομένως και μακροπρόθεσμα.
Καθώς το κόστος της επιχειρηματικής δραστηριότητας αυξάνεται για πολλά ρωσικά ιδρύματα, ορισμένοι τομείς της παγκόσμιας οικονομίας που εξαρτώνται από τη ρωσική βιομηχανία ενδέχεται επίσης να δουν υψηλότερες τιμές για κρίσιμα αγαθά. Ίσως το πιο ισχυρό αποτέλεσμα που θα έχουν οι κυρώσεις στην παγκόσμια οικονομία είναι η αύξηση των τιμών της ενέργειας. Η Ρωσία είναι ισχυρός παίκτης στον ενεργειακό τομέα και πολλά δυτικά έθνη βασίζονται στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
«Ο κόσμος, και ιδιαίτερα η Ευρώπη, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει σοβαρές διαταραχές του εφοδιασμού, υπονομεύοντας τη βιομηχανική ανάκαμψη και επίσης την ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης που αναμένεται με το τέλος των περιορισμών της Όμικρον. Σε παγκόσμιο επίπεδο, μια άνοδος των τιμών των εμπορευμάτων θα επιδεινώσει τις ήδη υπάρχουσες πληθωριστικές πιέσεις», έγραψε ο Μπρζέσκι.