Η υποχώρηση των ομολόγων και των νομισμάτων στις αναδυόμενες αγορές (EM) έχει χτυπήσει καμπανάκι σε ορισμένους ταύρους, οι οποίοι βλέπουν αρνητικές προοπτικές σ΄αυτές τις αγορές.
Τα κρατικά ομόλογα των αναπτυσσόμενων χωρών σημείωσαν την μεγαλύτερη υποχώρηση των τελευταίων επτά μηνών, ενώ ο δείκτης νομισμάτων έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο, καθώς ο φόβος να μείνει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα το κόστος χρήματος στις ΗΠΑ και Η επιδείνωση των γεωπολιτικών εντάσεων «ροκάνισαν» την όρεξη για ανάληψη κινδύνων τον περασμένο μήνα, όπως αναφέρει το Bloomberg.
Ενώ τα περιουσιακά στοιχεία έχουν σημειώσει ανάκαμψη στις αρχές Μαΐου, πολλοί διαχειριστές χρημάτων επανεξετάζουν την αισιοδοξία τους μετά το selloff του περασμένου μήνα. Η Societe General SA βλέπει τον κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού στις ΗΠΑ να επιφέρει περαιτέρω αρνητικές επιπτώσεις στα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών και στα ομόλογα μικρότερης διάρκειας. Η Mackay Shields εκτιμά ότι η ενίσχυση του δολαρίου και η ανατιμολόγηση των προοπτικών επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας καταστρέφουν τις ελπίδες για περαιτέρω κέρδη φέτος.
«Φέτος μειώθηκαν από νωρίς οι προσδοκίες σχετικά με τη διεκδίκηση της νίκης επί του παγκόσμιου πληθωρισμού», δήλωσε ο Phoenix Kalen, επικεφαλής έρευνας αναδυόμενων αγορών στη Societe Generale στο Λονδίνο. «Ο πληθωρισμός έχει αποδειχθεί ότι είναι ένας πολύ πιο σκληρός αντίπαλος για να αντιμετωπίσουν οι κεντρικές τράπεζες, επομένως η αισιοδοξία σχετικά με την ιστορία των επιτοκίων των EM για φέτος έχει πραγματικά καταρρεύσει και καεί».
Ο δείκτης MSCI των νομισμάτων των αναπτυσσόμενων χωρών υποχώρησε κατά 0,6% τον Απρίλιο, ενώ ο δείκτης Bloomberg για τα ομόλογα σε δολάρια EM υποχώρησε 2%, ενώ τα ομόλογα σε τοπικό νόμισμα σημείωσαν πτώση 1,3%. Και οι τρεις μετρητές είχαν σημειώσει ράλι στα τέλη του περασμένου έτους, εν μέσω αισιοδοξίας ότι η Fed θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια το 2024.
Η επιστροφή των αρκούδων;
Ο Kalen είπε ότι η SocGen ήταν ανοδική στην αρχή του έτους, αλλά στράφηκε πτωτικά για τα νομίσματα των EM στις αρχές Φεβρουαρίου και πιο αρνητική για τα επιτόκια των αναπτυσσόμενων χωρών τον Απρίλιο. Ένας από τους λόγους για τη μετάβαση ήταν ότι η παρατεταμένη περίοδος υψηλότερων επιτοκίων θα προκαλέσει στασιμότητα στις ΗΠΑ, είπε.
«Περιμένουμε να υλοποιηθεί κάποια εκδοχή του στασιμοπληθωρισμού, με επακόλουθο αρνητικό αντίκτυπο στα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών και στα βραχυπρόθεσμα επιτόκια των αναδυόμενων αγορών», είπε ο Κάλεν.
Ο αντίκτυπος θα γίνει περισσότερο αισθητός σε αγορές με υψηλή ευαισθησία στα επιτόκια των ΗΠΑ όπως η Τουρκία, η Ουγγαρία και η Λατινική Αμερική, ενώ η Ασία ενδέχεται να επηρεαστεί λιγότερο, είπε.
Η Payden & Rygel με έδρα το Λος Άντζελες είναι ένας άλλος διαχειριστής χρημάτων που έχει γίνει πιο αρνητικός στα περιουσιακά στοιχεία των EM καθώς προχωρά η χρονιά.
Βασικός μοχλός της απογοήτευσης είναι το γεγονός ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής των αναδυόμενων αγορών δεν μπόρεσαν να προχωρήσουν με τόσες μειώσεις επιτοκίων όσες ανέμενε η αγορά με βάση τον τοπικό πληθωρισμό και τη δυναμική ανάπτυξης, δήλωσε ο Alexander King, ανώτερος αντιπρόεδρος του fund manager. Τα θεμελιώδη στοιχεία πολλών οικονομιώνΕΠΙΣΤΡ εξακολουθούν να φαίνονται αρκετά καλά, αλλά «είναι απλώς κυρίαρχη από τη Fed», είπε.
«Αισθανόμασταν πιο αισιόδοξοι γιατί απλά ένιωθα ότι ο τόνος ήταν καλύτερος», είπε ο King. «Δυστυχώς η άποψή μας έχει χειροτερέψει».