Περισσότερες ώρες δουλειάς με αντιστάθμισμα από αυξημένες μέρες ρεπό ή αδείας, προωθεί η κυβέρνηση, καθώς η εφαρμογή ενός πιο ευέλικτου μοντέλου στις εργασιακές σχέσεις αποτελεί... αναγκαίο κακό, λόγω των συνεπειών του κορωνοϊού.
Το νομοσχέδιο πήρε την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες μέρες. Σύμφωνα με τις βασικές διατάξεις του, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να απασχολούν εργαζομένους ως 10 ώρες ημερησίως κατά μέγιστο, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, εφόσον εντός του ίδιου 6μήνου εξοφλούν τις ώρες με αντίστοιχη μείωση ωρών ή ρεπό ή ημέρες άδειας. Αυτό σημαίνει ότι το ημερομίσθιο θα παραμείνει σταθερό με βάση το 8ωρο, αλλά οι δύο επιπλέον ώρες απασχόλησης, θα... γράφονται και θα τις χρωστάει η επιχείρηση σε άδεια ή ρεπό, που υποχρεούται να δώσει μέσα σε ένα εξάμηνο.
Σύμφωνα με την ισχύουσα εργατική νομοθεσία, κάθε μία επιπλέον ώρα εργασίας (με πλαφόν τις 5 ώρες ανά εβδομάδα), πέραν του κανονικού 8ώρου, εκλαμβάνεται ως "υπερ-εργασία" και αμειβεται με προσαύξηση 20% επί του καταβαλλόμενου ωρομισθίου. Η επιπλέον ώρα σήμερα πληρώνεται με προσαύξηση 40% επί του καταβαλλόμενου ημερομισθίου, ενώ οι ώρες υπερ-εργασίας δεν μπορούν να ξεπερνούν τις 120 κατ΄ έτος.