Προγράμματα κατάρτισης με έμφαση στις ψηφιακές και "πράσινες" δεξιότητες για 150.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα (δηλαδή για το 1/12 των μισθωτών του εν λόγω τομέα) ετοιμάζεται να "τρέξει" η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (τέως ΟΑΕΔ) τους αμέσως επόμενους μήνες.
Το πρώτο, όπως επισημαίνουν κύκλοι κοντά στον διοικητή της ΔΥΠΑ, κ. Σπύρο Πρωτοψάλτη, είναι τα κονδύλια ύψους 1 δισ. ευρώ τα οποία έχει εξασφαλίσει η κυβέρνηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Το δεύτερο "όχημα" είναι η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου την οποία φέρνει το (ψηφισθέν) νομοσχέδιο του υπουργού Εργασίας, κ. Κωστή Χατζηδάκη, για την αναμόρφωση της πολιτικής κρατικής στήριξης της απασχόλησης μέσω της ΔΥΠΑ-ΟΑΕΔ ("Δουλειές ξανά") στο καθεστώς της κατάρτισης.
Σε σχέση με το νέο καθεστώς της κατάρτισης, ήδη έχουν γίνει τα πρώτα βήματα εφαρμογής του, καθώς έχουν εγκριθεί οι φορείς-πάροχοι κατάρτισης που θα αναλάβουν δυνητικά αυτό το έργο. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του Capital.gr πρόκειται για 7 ΑΕΙ και των Κέντρων Επιμόρφωσης και Διά Βίου Εκπαίδευσής τους, αλλά και για περίπου 70 ιδιωτικά Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης. Προκειμένου, όμως, οι παραπάνω φορείς να αναλάβουν πρακτικά την κατάρτιση των ενδιαφερομένων, θα πρέπει πρώτα η ΔΥΠΑ να εγκρίνει τα προγράμματά τους αλλά και να πιστοποιηθούν οι ίδιοι, σύμφωνα με τα νέα αυστηρότερα κριτήρια που προβλέπει ο νόμος "Δουλειές ξανά".
Αφού προχωρήσει η έγκριση των προγραμμάτων και η πιστοποίηση των παρόχων, η ΔΥΠΑ θα προχωρήσει στην παροχή voucher κατάρτισης. Με τα voucher ανά χείρας (τα οποία θα προβλέπουν και επιδότηση για τον καταρτιζόμενο περίπου 5 ευρώ/ώρα) θα μπορεί κάθε δικαιούχος να επιλέξει τον φορέα και το αντικείμενο στο οποίο θέλει να καταρτισθεί και να λάβει τη σχετική πιστοποίηση.
Η αρχή της κατάρτισης υπό το νέο καθεστώς θα γίνει με τους ανέργους. Ήδη η ΔΥΠΑ έχει προκηρύξει 80.000 θέσεις κατάρτισης για ανέργους, τις οποίες θα μπορούν να καταλάβουν οι ενδιαφερόμενοι πιθανότατα ακόμα και εντός καλοκαιριού.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν στο Capital.gr ότι, αφού ξεκινήσει –και όχι απαραίτητα αφού "κλείσουν" οι θέσεις για τους ανέργους– το πρόγραμμα αυτό (για τους 80.000 ανέργους), θα ξεκινήσει και το πρόγραμμα κατάρτισης για τους 150.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Επίσης, σύμφωνα με το βασικό σενάριο το οποίο "παίζει" στη ΔΥΠΑ είναι οι ίδιοι φορείς που θα εγκριθούν-πιστοποιηθούν από τη ΔΥΠΑ για την κατάρτιση των ανέργων να αναλάβουν και την κατάρτιση των εργαζομένων.
Η κατάρτιση συνολικά 230.000 εργαζομένων και ανέργων μέχρι τέλος του 2022 θα είναι μόνο η αρχή, καθώς τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης (1 δισ. ευρώ) αφορούν συνολικά 500.000.
Τα αντικείμενα της κατάρτισης
Σύμφωνα με την πρόσκληση της ΔΥΠΑ για τα προγράμματα κατάρτισης (καταρχάς για τους ανέργους και αργότερα, πιθανότατα για τους εργαζόμενους), μεταξύ των αντικειμένων ανά πεδίο είναι τα εξής:
1. Ψηφιακές δεξιότητες:
- Ανάπτυξη εφαρμογών για κινητά
- Ανάπτυξη εφαρμογών παγκόσμιου ιστού και ιστοσελίδων
- Ασφάλεια δεδομένων και κυβερνοασφάλεια
- Βάσεις δεδομένων
- Βασικές ψηφιακές δεξιότητες και εφαρμογές γραφείου
- Γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών
- Γλώσσες προγραμματισμού
- Διαδίκτυο των πραγμάτων και μικροελεγκτές
- Διαχείριση έργων
- Δίκτυα Η/Υ και Δίκτυα Κινητής Τηλεφωνίας (5G)
- Eκπαιδευτικές τεχνολογίες
- Επεξεργασία εικόνας και video
- Δημιουργία ψηφιακών εντύπων
- Εργαλειομηχανές CNC
- Εφοδιαστική αλυσίδα (logistics)
- Ηλεκτρονικό εμπόριο
- Μηχανική μάθηση
- Μηχανογραφημένη λογιστική
- Στατιστική επεξεργασία δεδομένων
2. "Πράσινες” δεξιότητες:
- Ενεργειακή αναβάθμιση εγκαταστάσεων
- Έξυπνο σπίτι και έξυπνες πόλεις
- Πράσινη επιχειρηματικότητα
- Οικολογικός σχεδιασμός
- Πιστοποίηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων ενός έργου
- Βιοκλιματικός σχεδιασμός και ενεργειακή απόδοση κτηρίων
- Αξιολόγηση του κύκλου ζωής προϊόντων
- Ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα,
- Μέθοδοι περιβαλλοντικής αποκατάστασης
- Στρατηγικές και ηγετικές δεξιότητες για τη στροφή προς την αειφόρο ανάπτυξη
- Χρήση νέων τεχνολογιών στην πράσινη οικονομία
- Τεχνικές δεξιότητες αναλόγως του αντικειμένου της εργασίας
- Επιχειρηματικές δεξιότητες για την εκμετάλλευση των πράσινων ευκαιριών
- Γνώση, συναρμολόγηση, εγκατάσταση και χρήση ενεργειακών συστημάτων
- Διαχείριση αποβλήτων
- Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και κυκλική οικονομία
Το περιεχόμενο
Τα υποβαλλόμενα προγράμματα θεωρητικής κατάρτισης θα πρέπει να έχουν στόχο την ενίσχυση, τη συμπλήρωση και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων και των γνώσεων του εργατικού δυναμικού της χώρας.
Η μεθοδολογία σχεδιασμού και υλοποίησης των προγραμμάτων κατάρτισης θα πρέπει να ακολουθεί τις βασικές αρχές εκπαίδευσης ενηλίκων και να βασίζεται σε ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης (curriculum) το οποίο ανταποκρίνεται στις ανάγκες του ωφελούμενου και της αγοράς εργασίας και να οδηγεί σε πιστοποίηση.
Η διάρκεια σε ώρες του κάθε προγράμματος κατάρτισης θα πρέπει να κυμαίνεται από 50 έως 200 ώρες.
Η υλοποίηση των προγραμμάτων συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης γίνεται με την εφαρμογή μεθόδων μεικτής μάθησης (Blended learning), δηλαδή με δια ζώσης και εξ αποστάσεως σύγχρονη και ασύγχρονη εκπαίδευση. Κάθε πρόγραμμα κατάρτισης θα περιλαμβάνει θεωρητική κατάρτιση και μπορεί να υλοποιείται
* με δια ζώσης εκπαίδευση σε ποσοστό τουλάχιστον 35% του συνόλου των ωρών κάθε προγράμματος
* με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (τηλεκατάρτιση), η οποία θα περιλαμβάνει τουλάχιστον:
- 35% σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση
- έως 30% ασύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση.