Είναι ένα τεράστιο τίμημα για ένα μικρό φλιτζάνι καφέ, αλλά ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από την προσφορά υπόσχεται ότι δεν θα αφήσει πικρή γεύση, επειδή συνοδεύεται από ένα γλυκαντικό: ένα μερίδιο μιας γαλακτοκομικής φάρμας.
Ένα σκωτσέζικο γαλακτοκομείο προσφέρει αυτό που χαρακτηρίζει ως το πιο ακριβό φλιτζάνι καφέ του Ηνωμένου Βασιλείου: 272 βρετανικές λίρες (344 δολάρια) για ένα flat white – μια διπλή δόση εσπρέσο που ολοκληρώνεται με ένα στρώμα αχνιστού γάλακτος και ένα έργο τέχνης αφρού.
Το ακριβό φλιτζάνι είναι στην πραγματικότητα ένα προνόμιο για την αγορά μετοχών στην εκστρατεία crowdfunding της Mossgiel Organic Dairy για τη διεύρυνση της βιώσιμης λειτουργίας της και την παραγωγή περισσότερου γάλακτος. Οι επενδυτές που αγοράζουν 34 μετοχές της φάρμας λαμβάνουν ένα πιστοποιητικό για ένα flat white που μπορεί να εξαργυρωθεί σε μία από τις 13 καφετέριες της Σκωτίας που χρησιμοποιούν το γάλα του γαλακτοκομείου.
Πριν ξεκινήσει την προώθηση του καφέ, ο Κάνιγχαμ είχε ήδη συγκεντρώσει πάνω από το ένα τρίτο των 300.000 λιρών που αναζητά από μικρούς επενδυτές, καθώς προσπαθεί να πάρει δάνειο 900.000 λιρών που θα τον βοηθήσει να διπλασιάσει τις δραστηριότητές του και να επεκταθεί εκτός Σκωτίας και μέχρι τις καφετέριες του Λονδίνου.
Οι μέτοχοι λαμβάνουν και άλλες ανταμοιβές, όπως ξεναγήσεις στο αγρόκτημα, εκπτώσεις στην παράδοση γάλακτος και προσκλήσεις σε ειδικές εκδηλώσεις. Αλλά οι επενδυτές λαμβάνουν επίσης μια τυπική προειδοποίηση ότι μπορεί να χάσουν μέρος ή όλα τα χρήματα που επενδύουν – εκτός από τον καφέ, όπως γράφει το Associated Press.
Ο ποιητής Ρόμπερτ Μπερνς εργάστηκε στο αγρόκτημα Mauchline, περίπου 40 χιλιόμετρα νότια της Γλασκώβης τον 18ο αιώνα.
Ο Μπερνς, ο οποίος θεωρείται ο εθνικός ποιητής της Σκωτίας, έγραψε ενώ εργαζόταν στα χωράφια εκεί για δύο χρόνια και το πρόσωπό του κοσμεί κάθε γυάλινο μπουκάλι γάλακτος Mossgiel.
Η κατάρρευση των τιμών του γάλακτος εκείνη τη χρονιά και άλλα προβλήματα τον ανάγκασαν να πουλήσει το μεγαλύτερο μέρος του κοπαδιού και να επανεφεύρει την επιχείρηση ως βιολογική φάρμα. Χρησιμοποιεί μια διαδικασία για να «ζυμώνει» το γάλα, αντί να το παστεριώνει, η οποία, όπως λέει, του δίνει την πιο κρεμώδη γεύση και υφή του νωπού γάλακτος χωρίς τους κινδύνους για την υγεία.
«Το δικό τους είναι το καλύτερο. Θα διαφωνήσω με οποιονδήποτε γι’ αυτό», δήλωσε ο Γουάιτφορντ.