Σαφές μήνυμα για την εφαρμογή των μέτρων της μείωσης των συντάξεων και του αφορολόγητου περιλαμβάνει -μετά την Έκθεση Συμμόφωσης της Κομισιόν- και η Ετήσια Έκθεση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για το 2017 η οποία δημοσιεύτηκε το πρωί της Πέμπτης παράλληλα την Ετήσια Σύνοδο των Εκτελεστικών Διευθυντών του ESM στο Λουξεμβούργο.
Στο κείμενο τα μέτρα αυτά μνημονεύονται ως η πλέον αξιοσημείωτη προσθήκη στο υπάρχον μεταρρυθμιστικό πακέτο και γίνεται λόγος για την «προσαρμογή των συντάξεων στους νέους κανόνες το 2019» και τη μείωση του αφορολόγητου το 2020. Μάλιστα αναφέρεται «το 2020 αν τελικά δεν έρθει νωρίτερα» -το τελευταίο προς το παρόν έχει αποκλειστεί από τους Θεσμούς, αναφέρει το protothema.
Εγκαίρως...
Νέα αναφορά για τα μέτρα που απομένουν υπάρχει στην κατακλείδα της ενότητας της Έκθεσης για την Ελλάδα όπου σημειώνεται ότι «η έγκαιρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που απομένουν θα είναι σημαντική για την περαιτέρω ενίσχυση της οικονομίας και της εμπιστοσύνης στα μάτια των αγορών».
Στην έκθεση του ESM περιλαμβάνεται και μια προειδοποίηση για την περικοπή των δημοσίων επενδύσεων καθώς παρότι αναγνωρίζεται ότι το 2015 και το 2016 οι δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις ενίσχυσαν τα έσοδα του κράτους ταυτόχρονα οι χαμηλότερες έναντι των προβλέψεων δημόσιες επενδύσεις έπαιξαν κι αυτές ρόλο στο αποτέλεσμα -κάτι που δεν σημειώνεται βεβαίως θετικά...
Το σώμα των Εκτελεστικών Διευθυντών του ESM που ουσιαστικά είναι ίδιο με το Euroworking Group συνήλθε λίγο πριν την απογευματινή συνάντηση της Ευρωομάδας (16.00) για το κρίσιμο θέμα του ελληνικού χρέους και της μετα-μνημονιακής εποπτείας. Στις 15.30 Ελλάδος αναμένεται να δοθεί και συνέντευξη τύπου λίγο πριν την έναρξη του κρίσιμου Eurogroup.
O ΕSM σημειώνει με έμφαση ότι η Ελλάδα χάρη τις παρεμβάσεις που έχουν ήδη γίνει στο χρέος από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης κέρδισε το 2017 ένα ποσό 6,7% του ΑΕΠ σε όρους εξυπηρέτησης του χρέους (λόγω των χαμηλότερων επιτοκίων που έχουν τα δάνεια του ESM) χωρίς να απαιτηθούν δημοσιονομικές μεταβίβασης από άλλα κράτη μέλη της Ευρωζώνης.
Όσον αφορά τις αποφάσεις που θα ληφθούν απόψε για το χρέος στην έκθεση αναφέρεται μόνο η επιμήκυνση των δανείων του EFSF από 0-15 έτη.
Για το Υπερταμείο σημειώνεται η πλήρης λειτουργικότητά του και αναφέρεται ότι τα έσοδα θα βοηθήσουν την Ελλάδα για την μείωση του χρέους αλλά και για την υποστήριξη των επενδύσεων και της ανάπτυξης.
Για τις τράπεζες σημειώνεται, τέλος, ότι τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους για να επιτύχουν ακόμη πιο φιλόδοξους στόχους τα επόμενα δύο χρόνια για την μείωση των κόκκινων δανείων.