– Τι θα ισχύει για τεστ, κρούσματα και ανεμβολίαστους
Λίγες ημέρες έχουν μείνει για το άνοιγμα των σχολείων στις 13 Σεπτεμβρίου. Η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει το πλαίσιο λειτουργίας των εκπαιδευτικών μονάδων, ωστόσο δεν λείπουν οι ενστάσεις.
Γονείς καθώς και μερίδα ειδικών εκφράζουν προβληματισμό για την κατάσταση που θα επικρατήσει στα σχολεία, εν μέσω του τέταρτου κύματος της πανδημίας, που αυτήν τη στιγμή «οδηγεί» η πολύ μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα, ενώ στο βάθος «αχνοφαίνεται» και η υπό διερεύνηση μετάλλαξη M.
Όπως έχει γίνει γνωστό μέχρι στιγμής, οι εκπαιδευτικοί θα προσέρχονται στα σχολεία με πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή βεβαίωση νόσησης τελευταίου εξαμήνου ή εφόσον είναι ανεμβολίαστοι με βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, δύο φορές την εβδομάδα.
Θα κλείσουν σχολεία εάν χρειαστεί
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, αναφερόμενη στο άνοιγμα των σχολείων σε λίγες ημέρες είπε ότι ξεκινάμε με πολύ προσεκτικά μέτρα και αναλόγως με τις εξελίξεις, θα γίνονται παρεμβάσεις. «Φυσικά αν δούμε ότι υπάρχει μετάδοση, θα κλείσουν τα σχολεία… Θα παρακολουθήσουμε. Αν υπάρχουν πολλά κρούσματα στα σχολεία θα δούμε αν υπάρξουν αλλαγές. Εγώ δεν πιστεύω ότι θα υπάρξουν τόσα πολλά κρούσματα» σημείωσε χαρακτηριστικά το Σάββατο η κυρία Γκάγκα.
Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, τμήματα θα κλείνουν με 50% συν ένα κρούσματα δηλαδή με πάνω απο τους μισούς μαθητές να έχουν διαγνωστεί με κοβιντ ωστόσο τηλεκπαίδευση δεν θα προβλέπεται για τους ασθενείς αλλά μόνο στην περίπτωση που θα κλείνει ολόκληρο το τμήμα. Οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα πρέπει να προσέρχονται με βεβαιώσεις 2 αρνητικών self test την εβδομάδα που θα τα προμηθεύονται δωρεάν από τα φαρμακεία. Σε περίπτωση που εμφανιστεί κρούσμα στο τμήμα τους θα υποβληθούν μέσα σε μια εβδομάδα σε άλλα 2 εργαστηριακά τεστ σε σταθερά σημεία του ΕΟΔΥ εκτός του σχολικού ωραρίου.
Οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί και μαθητές εάν εμφανιστεί κρούσμα στην τάξη τους θα πρέπει την ιδία εβδομάδα να κάνουν δυο self test.
Πάντως, τεστ σε όλους εμβολιασμένους και μη με κρούσματα ή χωρίς κρούσματα ζητά η ΟΛΜΕ για τη μέγιστη δυνατή προστασία στη λειτουργία σχολείων. «Υπάρχει ο κίνδυνος ακόμα και εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί να νοσήσουν να είναι ασυμπτωματικοί ή ως κρούσματα με πολύ χαμηλό ιικό φορτίο. Και στις δυο περιπτώσεις μεταδίδουν τον ιό»,αναφέρει ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ.
Την ίδια ώρα πάντως, τα δεδομένα του καλοκαιριού είναι ανησυχητικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, η αύξηση κρουσμάτων τους τελευταίους μήνες σε παιδιά ήταν ραγδαία. Πιο συγκεκριμένα, η «έκρηξη» κρουσμάτων στις ηλικίες έως 17 ετών καταγράφηκε τον Ιούλιο.
Αναλυτικά:
Απρίλιος 6.802
Μάιος 9.011
Ιούνιος ήταν 2.962
Ιούλιος 13.948
Αύγουστος 19.191
Όλα όσα ισχύουν
Μαθητές και εκπαιδευτικοί θα προσέρχονται στις σχολικές μονάδες ως εξής:
- οι μαθητές με πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) ή δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού (σελφ) τεστ, το οποίο θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή), έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο,
- οι εκπαιδευτικοί με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης από κορωνοϊό (τελευταίου εξαμήνου) ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται επίσης δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή) με ευθύνη και κόστος του εργαζομένου.
Αν εντοπιστεί επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19:
- απομακρύνεται από το σχολείο και παραμένει σε απομόνωση για τουλάχιστον 10 ημέρες, απέχοντας και από όλες τις εξωσχολικές δραστηριότητες καθώς και από κάθε άλλη μετακίνηση ή επαφή με άτομα εκτός του οικιακού περιβάλλοντος.
- επιστρέφει στη σχολική μονάδα μετά την παρέλευση τουλάχιστον 10 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων ΚΑΙ την πάροδο τριών 24ώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών) ΚΑΙ τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων. Για την επιστροφή στο σχολείο δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.
Τι προβλέπεται για τις στενές επαφές:
- προβλέπεται αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος και για διάστημα 7 ημερών ως εξής:
Για ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:
2 εργαστηριακά τεστ – rapid πέραν των προβλεπομένων
εάν οι ανεμβολίαστοι μαθητές κάθονταν δίπλα ή στο αμέσως εμπρός ή πίσω θρανίο από το κρούσμα, υποβάλλονται σε καθημερινά αυτοδιαγνωστικά τεστ – self (τις ημέρες που δεν κάνουν τα 2 εργαστηριακά).
Για εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:
2 αυτοδιαγνωστικά τεστ – self ανεξαρτήτως της θέσης στην οποία κάθονται.
Όλοι οι ανωτέρω επιβεβαιωτικοί έλεγχοι παρέχονται δωρεάν στα Σταθερά Σημεία Επιβεβαιωτικού Ελέγχου του ΕΟΔΥ. Στόχος των πολύ αυξημένων ελέγχων είναι η διασφάλιση της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων μας. Το πρωτόκολλο «Αρχές Διαχείρισης Ύποπτων ή Επιβεβαιωμένων Περιστατικών Λοίμωξης COVID-19 σε σχολικές μονάδες» του ΕΟΔΥ θα περιλαμβάνει περαιτέρω αναλυτική περιγραφή του ορισμού «στενής επαφής» και οδηγίες διαχείρισης των κρουσμάτων.
Ένα σχολικό τμήμα θα αναστέλλει τη δια ζώσης λειτουργία του και η διδασκαλία θα γίνεται μέσω τηλεκπαίδευσης όταν σε αυτό εντοπιστούν επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στο 50%+1 μαθητές του.
Ποιος έχει την ευθύνη να ενημερώνει ότι εντοπίστηκε κρούσμα
Σε κάθε σχολική μονάδα, ορίζεται από τον Σύλλογο Διδασκόντων υπεύθυνος διαχείρισης COVID-19 και ο αναπληρωτής του, με αρμοδιότητες, μεταξύ άλλων, να ενημερώνει και να εκπαιδεύει το προσωπικό σχετικά με την έγκαιρη αναγνώριση και τη διαχείριση υπόπτων κρουσμάτων λοίμωξης COVID-19 και να επικοινωνεί με τις οικογένειες των μαθητών και τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες όπως ο ΕΟΔΥ.Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής απέστειλε οδηγίες προς τους εκπαιδευτικούς σχετικά με τον οδικό χάρτη της νέας σχολικής χρονιάς, οδηγίες για τη διαχείριση της ύλης, τις απαραίτητες επαναλήψεις, την ψυχοσυναισθηματική υποστήριξη των μαθητών και άλλες κατευθυντήριες γραμμές.
Τι γίνεται με τον εμβολιασμό των εκπαιδευτικών
Οι εκπαιδευτικοί , σύμφωνα με το υπουργείο, ανταποκρίθηκαν άμεσα και μαζικά στο εμβολιαστικό πρόγραμμα όχι μόνο γιατί θωρακίζουν με αυτό τον τρόπο την ατομική, δημόσια υγεία και την εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά και γιατί αποτελούν παράδειγμα για τα παιδιά και για όλους . Το υπουργείο Παιδείας απευθύνει έκκληση στους εκπαιδευτικούς που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί να σπεύσουν να αξιοποιήσουν αυτήν την ασπίδα προστασίας από τον κορωνοϊό, αλλά και στους γονείς μαθητών από 12 ετών και άνω να προστατεύσουν τα παιδιά τους, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο και στη μείωση της διασποράς του ιού.