Μια από τις πλέον επικίνδυνες συνήθειες που μπορεί να αναπτύξει κανείς στο αυτοκίνητο είναι χωρίς αμφιβολία η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά τη διάρκεια της οδήγησης.
Σύμφωνα με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί, η χρήση κινητού τηλεφώνου στο αυτοκίνητο αυξάνει έως και 6 φορά την πιθανότητα εμπλοκής σε κάποιο ατύχημα, καθώς αποσπά την προσοχή του οδηγού και αυξάνει τους χρόνους αντίδρασής του.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας προβλέπει μια αρκετά βαριά τιμωρία για τους παραβάτες οδηγούς.
Αν και τα 100 ευρώ του χρηματικού προστίμου μπορεί να θεωρηθεί από κάποιους ένα μικρό ποσό, δεδομένης της επικινδυνότητας της παράβασης, δεν ισχύει το ίδιο για την ποινή της αφαίρεσης του διπλώματος οδήγησης και των στοιχείων κυκλοφορίας, η οποία φτάνει τις 60 ημέρες.
Στην περίπτωση, μάλιστα, που κάποιος υποπέσει στην ίδια παράβαση σε διάστημα 6 μηνών, η άδεια οδήγησης και τα στοιχεία κυκλοφορίας του αυτοκινήτου αφαιρούνται για 120 ημέρες, ενώ απαιτείται και η επανεξέταση για την χορήγηση του διπλώματος.
Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε ότι η ελληνική νομοθεσία δεν αφήνει κάποιο παραθυράκι στη χρήση του κινητού τηλεφώνου στο αυτοκίνητο, απαγορεύοντας ρητά και κατηγορηματικά τη συγκεκριμένη συνήθεια όταν το όχημα βρίσκεται σε κίνηση.
Εδώ, βέβαια, μπορεί να υπάρξει κάποια παρερμηνεία μιας και μια μερίδα οδηγών θεωρούν -προφανώς λανθασμένα- ότι όταν το αυτοκίνητό τους ακινητοποιηθεί προσωρινά εξαιτίας της κυκλοφοριακής συμφόρησης ή μπροστά σε έναν ερυθρό σηματοδότη αποκτούν αυτομάτως το δικαίωμα χρήσης του κινητού τηλεφώνου.
Η πραγματικότητα είναι διαφορετική, καθώς από τη στιγμή που ένα αυτοκίνητο βρίσκεται στον δρόμο θεωρείται ότι παραμένει σε κίνηση ακόμα και όταν οι συνθήκες δεν του επιτρέπουν να κινείται.
Για να θεωρηθεί ότι ένα αυτοκίνητο δεν βρίσκεται σε κίνηση θα πρέπει να είναι σταθμευμένο και μόνο τότε ο οδηγός μπορεί να κάνει χρήση του κινητού τηλεφώνου του χωρίς να κινδυνεύει με το πρόστιμο των 100 ευρώ και την αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης και των στοιχείων κυκλοφορίας για 2 ή 4 μήνες.