Το 2025 θα είναι μια επανάληψη του 2024, αλλά με διαφορετικές προκλήσεις αναφέρει σε σημείωμά της για τη στρατηγική των επενδυτών σε ό,τι αφορά τις ελληνικές μετοχές, η Eurobank Equities.
Η προηγούμενη ήταν μια χρονιά κατά την οποία οι ελληνικές μετοχές είχαν σε γενικές γραμμές τις ίδιες επιδόσεις με τις μετοχές της περιφέρειας της ΕΕ – καλύτερες, ωστόσο, από τους ευρύτερους δείκτες της ΕΕ). Το 2025 φαίνεται κάπως πιο δύσκολο, δεδομένων των διεθνών προκλήσεων (π.χ. δασμοί, γεωπολιτικά).
Η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής είναι ασφαλώς μια θετική εξέλιξη, υπό την έννοια ότι θα μπορούσε να δικαιολογήσει υψηλότερες αποτιμήσεις, αλλά ο κυρίαρχος μοχλός επαναξιολόγησης θα ήταν η επίλυση του πολέμου στην Ουκρανία, όπως και στην περίπτωση της ΕΕ στο σύνολό της.
Από τη θετική πλευρά πάντως, στο εγχώριο μέτωπο, μετά από ένα έτος σημαντικών αντιξοοτήτων από την προσφορά (3,4 δισ. ευρώ, περίπου 4% της κεφαλαιοποίησης του ΧΑ), δεν φαίνεται να υπάρχει ουσιαστική επιβάρυνση από την εταιρική δραστηριότητα, τουλάχιστον για τα μεγαλύτερα «χαρτιά».
Αντιθέτως, οι ροές είναι πιθανό να είναι υποστηρικτικές το 2025, μετά την ολοκλήρωση του deal εξαγοράς της Terna Energy. Αναμένονται μάλιστα ροές από την Ηπειρωτική Ευρώπη, σημειώνει η χρηματιστηριακή ενόψει της πιθανής τοποθέτησης της Ελλάδας σε λίστα παρακολούθησης για τη μετάβαση στις Ανεπτυγμένες Αγορές (στα μέσα του 2025).
Όπως αναφέρει, τα θεμελιώδη μεγέθη θα βρεθούν στο προσκήνιο, καθώς αναμένεται -9% μέση αύξηση EBITDA για τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, και μόλις 7% μείωση μείωση των καθαρών εσόδων από τόκους (NII) στις τράπεζες σε σχέση με τα επίπεδα κορυφής.
Κατά την άποψή μας, αναφέρει, τα θεμελιώδη μεγέθη θα είναι αυτά που θα βρεθούν στο επίκεντρο το 2025, με την απόδοση των κερδών να αποτελεί σταθερό πυλώνα για τις αποδόσεις. Εκτιμούμε 9% διάμεση αύξηση των λειτουργικών κερδών για τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, υποστηριζόμενη από τις ισχυρές μακροοικονομικές προοπτικές της Ελλάδας (>2% αύξηση του ΑΕΠ, που ξεχωρίζει μεταξύ των ομοειδών της ΕΕ).
Όσον αφορά τις τράπεζες, τα μοντέλα της για τις τρεις συστημικές τράπεζες προβλέπουν μείωση κατά 7% το 2025 σε επίπεδο NII από το επίπεδο ρεκόρ του 2024, που μεταφράζεται σε κατά 12% χαμηλότερα κέρδη ανά μετοχή (EPS) σε ετήσια βάση αλλά μόλις 5% χαμηλότερα σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2023.
Οι αποτιμήσεις δεν έχουν αλλάξει ουσιαστικά τον τελευταίο χρόνο, με την Ελλάδα να συνεχίζει να ξεχωρίζει στο ότι οι περισσότερες μετοχές παραμένουν σε σημαντικό discount έναντι του ιστορικού τους, ενώ τελούν υπό διαπραγμάτευση με discount πάνω από 20% έναντι ευρωπαϊκών ομοειδών εταιρειών. Η σχέση κινδύνου-ανταμοιβής φαίνεται ιδιαίτερα ελκυστική για τις τράπεζες.
Η αποτίμησή της Eurobank Equities από κάτω προς τα πάνω (bottom-up) δείχνει ανοδικό περιθώριο άνω του 20% για το ΧΑ λόγω ενός μείγματος επαναξιολόγησης και αύξησης κερδών (>10% διάμεση αύξηση κερδών ανά μετοχή-EPS). Δεδομένου ότι οι ελληνικές μετοχές όχι μόνο κλείνουν τη διαφορά σε όρους απόδοσης ιδίων κεφαλαίων (ROE) έναντι των ομολόγων τους στην ΕΕ, αλλά προσφέρουν αποδόσεις premium, πιστεύουμε ότι απαιτείται κάποια επαναξιολόγηση, γράφει η χρηματιστηριαική.
Ο στόχος της στο ΧΑ αντιστοιχεί σε ERP 5,7%, ακόμη υψηλότερο από το τρέχον ERP που είναι ενσωματωμένο σε μετοχές της ΕΕ ( περίπου 5%). Από την άποψη της κατανομής, συνεχίζουμε να στρέφουμε τη σύστασή μας προς τις τράπεζες (δηλαδή υψηλότερη από τη στάθμιση 39%/31% στον δείκτη FTSE Large Cap/ASE), όπου πιστεύουμε ότι υπάρχει η καλύτερη σχέση κινδύνου-ανταμοιβής, με την Πειραιώς είναι η κορυφαία επιλογή (σταθερή επίδοση σε αποτελέσματα, διάρθρωση κεφαλαίου, ελκυστική αποτίμηση).
H χρηματιστηριακή από τις μη τραπεζικές μετοχές εστιάζει στη Metlen (βιώσιμη επαναφορά κερδών, αυξανόμενη έκθεση σε ΑΠΕ, εισαγωγή στο LSE) και την Titan (έκθεση στις δαπάνες υποδομής των ΗΠΑ, κυκλική ανάκαμψη της κατασκευαστικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, αποκρυστάλλωση αξίας από επερχόμενη εισαγωγή της θυγατρικής της στις ΗΠΑ) ως κορυφαίες επιλογές.