Οι ελληνικές μετοχές πραγματοποίησαν εντυπωσιακή επιστροφή το 2022, ξεπερνώντας τις περισσότερες διεθνείς αγορές.
Το 2023 ξεκίνησε με τους επενδυτές να «διασκεδάζουν» την ιδέα ενός καλύτερου μακροοικονομικού τοπίου στην Ευρώπη, υπό το πρίσμα της υποχώρησης των τιμών του φυσικού αερίου. Η Ελλάδα επωφελήθηκε επίσης από τη συνεχιζόμενη εναλλαγή προς την αξία, όπως υποδεικνύεται από την υπεραπόδοση του τραπεζικού τομέα.
Το προφίλ αύξησης των κερδών των ελληνικών μετοχών φαίνεται ελκυστικό, με σχετικά περιορισμένο κίνδυνο καθοδικής πορείας σε φόντο αύξησης του ΑΕΠ 1-2%. Οι αποτιμήσεις παραμένουν επίσης ελκυστικές.
Η ανατιμολόγηση των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων επίσης προεξοφλεί την αναμενόμενη επιστροφή της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα το 2023.
Ωστόσο η αγορά μπορεί να έχει εφησυχάσει πολύ νωρίς όσον αφορά την εξασθένιση του πολιτικού κινδύνου. Οι επερχόμενες εκλογές στο 2ο τρίμηνο φαίνονται έτοιμες να περιλαμβάνουν 2 εκλογικούς γύρους και σε μια κάπως πιο περίπλοκη πορεία προς το σχηματισμό κυβέρνησης, σε όλο και πιο πολωμένο τοπίο.
Συνολικά, αν και η ασυμμετρία των κινδύνων είναι θετική για τις ελληνικές μετοχές το ημερολόγιο του 2023 (και μεσοπρόθεσμα), η εικόνα είναι λίγο πιο λεπτή βραχυπρόθεσμα, μετά το ράλι φέτος. Οι καθοδικοί κίνδυνοι φαίνονται μέτριοι δεδομένου του ανθεκτικού προφίλ κερδών για τις ελληνικές μετοχές, αλλά η βραχυπρόθεσμη ανοδική πορεία περιορίζεται κάπως από τις πολιτικές εξελίξεις.
Το ενδεδειγμένο χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει μετοχές με σταθερή λειτουργική δυναμική και ορατές μερισματικές αποδόσεις (Μυτιληναίος, Jumbo, ΟΠΑΠ) που συμπληρώνεται από την Alpha Bank (ελκυστική σχέση κινδύνου αποδοσης, δεδομένης της αποτίμησης).
Η άποψη της χρηματιστηριακής είναι ότι οι επενδυτές θα πρέπει να παραμείνουν σχετικά αμυντικά τοποθετημένοι μέχρι τις εκλογές.
Για τους συμμετέχοντες στην αγορά που επιθυμούν να κλίνουν προς μια πιο ριψοκίνδυνη στάση εν αναμονή μιας αλλαγής στη γεωπολιτική, συνιστά τη μετοχή της ΔΕΗ, τη Fourlis και την Τράπεζα Πειραιώς.