«Την Καθαρά Δευτέρα στο Eurogroup θα έχουμε πραγματική Σαρακοστή! Θα υπάρχουν παραινέσεις να κλείσουν τα ανοιχτά θέματα, με κυριότερο το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη, αλλά όχι επιστροφή των κερδών από τα ομόλογα». Ετσι περιγράφει πηγή με άμεση γνώση των διαβουλεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και ευρωπαϊκών θεσμών το αρνητικό για την Ελλάδα τοπίο που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα και θυμίζει τις αναβολές στην εκταμίευση των δόσεων κατά τη μνημονιακή οκταετία, αναφέρει το protothema.gr.
Η... καλούμπα με την οποία η κυβέρνηση σχεδίαζε να πετάξει μεθαύριο χαρταετό για την έξοδο στις αγορές και την επιστροφή στην κανονικότητα κόπηκε από τις επιπλοκές στον νέο νόμο Κατσέλη και τις καθυστερήσεις σε άλλες δεσμεύσεις. Ευρωπαίοι τεχνοκράτες που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις θεωρούν ότι μόνο αν οι πολιτικοί φορέσουν τη μάσκα των εκλογών μπορεί να γίνει κάποιο θαύμα της τελευταίας στιγμής.
Με τεχνοκρατικά κριτήρια, δεν υπάρχουν περιθώρια να εγκρίνει το επικείμενο Eurogroup την επιστροφή των 970 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα από τα κέρδη των ομολόγων και την ακύρωση της αύξησης επιτοκίου σε τμήμα του ευρωπαϊκού δανείου του 2ου Μνημονίου. Εάν επιβεβαιωθεί η εκτίμηση αυτή, η απόφαση θα μετατεθεί για το άτυπο Eurogroup του Βουκουρεστίου στις 5 Απριλίου θα εξουσιοδοτηθεί να λάβει την απόφαση νωρίτερα το Euro Working Group. Η επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση του EWG είναι στις 25 Μαρτίου.
Το αγκάθι
Η καθυστέρηση θα ξεφουσκώσει το κυβερνητικό αφήγημα περί success story στην οικονομία και θα στείλει αρνητικό σήμα στις αγορές, σε μια συγκυρία όπου ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) έχει ανάγκη από θετικές ειδήσεις για να συνεχίσει τις κινήσεις του μετά το δεκαετές ομόλογο της περασμένης Τρίτης.
Το υπ’ αριθμόν ένα αγκάθι μεταξύ κυβέρνησης και Ευρωπαίων είναι το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Οι τεχνοκράτες των θεσμών ξεσκόνιζαν έως χθες τις πρώτες εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις που θα έχει το νέο πλαίσιο στους ισολογισμούς και τα κεφάλαια των τραπεζών. Σημεία τριβής παρέμεναν επίσης τα περιουσιακά κριτήρια ένταξης στη νέα ομπρέλα προστασίας και η δυνατότητα να επωφεληθούν από αυτή επαγγελματικά δάνεια με προσημείωση πρώτης κατοικίας.
Επιπλέον, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί ενοχλήθηκαν από το ναυάγιο του διαγωνισμού για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στη Μελίτη και τη Μεγαλόπολη και τις μεγάλες καθυστερήσεις στην ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας Οδού.
Ως προς τις μονάδες της ΔΕΗ, η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή τροπολογία που προβλέπει τις διαδικασίες για να επαναληφθεί η διαγωνιστική διαδικασία άμεσα. Αλλα δύο προαπαιτούμενα που σκόνταψαν είναι η επιλογή των νέων γενικών γραμματέων των υπουργείων και η αύξηση του προσωπικού της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).
Στο σημερινό Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα βρεθεί αντιμέτωπος και με την αυστηρότερη σε σύγκριση με εκείνη των Ευρωπαίων κριτική του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για τα κόκκινα δάνεια, την αύξηση του κατώτατου μισθού, τη χαμηλή μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη και άλλα προβλήματα της οικονομίας.