Την ώρα που η Ελλάδα κινείται με ρυθμούς προεκλογικούς εξαγγελιών κόστους δισεκατομμυρίων ευρώ προς τις κάλπες, στην υπόλοιπη Ευρώπη ξεκινά το «μεγάλο παζάρι» για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες και τις πολιτικές που θα εφαρμοστούν από 1.1.2024 και μετά.
Το θέμα του Συμφώνου Σταθερότητας θα συζητηθεί στις συνόδους του Eurogrοup και του Ecofin, σήμερα και αύριο στη Στοκχόλμη. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα «σφυγμομετρήσουν» έτσι τις αντιδράσεις των «υπέρμαχων» της επαναφοράς στη δημοσιονομική αυστηρότητα, απέναντι στην πρόταση για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες που υπέβαλε η Κομισιόν και τους οποίους θα κληθούν να συνδιαμορφώσουν και να επικυρώσουν τους επόμενους μήνες.
Ξανά «μπρα-ντε-φερ»
Στο όχι πολύ μακρινό παρελθόν (Μάρτιο 2020 και ενώ η Ιταλία «μετρούσε φέρετρα») ο τότε Ολλανδός υπουργός Οικονομικών ερχόταν σε ευθεία σύγκρουση με τον Ιταλό ομόλογό του, για να μειώσει τα δημοσιονομικά ελλείμματα. Η πανδημία επεκτάθηκε, όμως, σε όλη την Ευρώπη και οι «κανόνες» μπήκαν στο συρτάρι, λόγω lockdown και τεράστιας ύφεσης στην παγκόσμια Οικονομία.
Μετά από μια τριετία «χαλάρωσης» των δεσμεύσεων για πλεονάσματα, η Ευρώπη ετοιμάζεται για το επόμενο βήμα. Με τους νέους κανόνες που θα ισχύσουν από το 2024, θα δώσει τη μάχη των πλεονασμάτων και η επόμενη κυβέρνηση που θα ανακύψει και στην Ελλάδα.
Η συζήτηση «άναψε» όμως, πριν καν ξεκινήσει διεθνώς. Αν και δεν βρίσκεται επισήμως στην ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης, ήδη άρχισαν μεταξύ των μελών οι πρώτες δημόσιες παρεμβάσεις μελών του Eurogroup.
Ακόμα και στη μετά-Μνημόνιο και μετά-Σόιμπλε εποχή, η Γερμανία και το «λόμπι» των σκληρών επιδιώκει να «σφίξει» τα λουριά. Τον τόνο έδωσε ήδη από χθες, με άρθρο του στους Financial Times ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Κρίστιαν Λίντνερ, ο οποίος δήλωσε ότι «στόχος μας είναι να ενισχύσουμε το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης και όχι να το αποδυναμώσουμε. Χρειαζόμαστε περισσότερη λογοδοσία».
Τράπεζες: εγγυήσεις και «κουρέματα»
Στην άτυπη Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών θα τεθεί και η νέα πρόταση της Κομισιόν για αλλαγή του υφιστάμενου πλαισίου διαχείρισης τραπεζικών κρίσεων και την ασφάλιση καταθέσεων.
Και στο θέμα αυτό, οι προτάσει της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα αποτελέσουν τη βάση για αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της τραπεζικής ένωσης ως τις αρχές του επόμενου έτους.
Μεταξύ άλλων οι προτάσεις προβλέπουν ότι σε μια μικρή ή μεσαία τράπεζα που αντιμετωπίζει προβλήματα, πρώτα θα «κουρεύονται» οι ομολογιούχοι, ενώ οι καταθέσεις θα μεταφέρονται σε κάποια «ασφαλή» τράπεζα, με το ενδεχόμενο χρηματοδοτικό κενό να καλύπτεται από τα εθνικά συστήματα εγγύησης καταθέσεων.
Βασικός στόχος είναι η περαιτέρω διαφύλαξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, η προστασία των φορολογουμένων και των καταθετών και η δημιουργία ενός κοινού συστήματος εγγύησης καταθέσεων, που αποτελεί τον τρίτο πυλώνα για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης.
Ωστόσο ορισμένα κράτη, όπως η Γερμανία, έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο οι αποταμιευτές τους να βρεθούν εγκλωβισμένοι σε ζημιές τραπεζών σε άλλες χώρες.