Με χαμηλότερους ρυθμούς αναπτύχθηκε η Ευρωζώνη στο β' τρίμηνο, παρουσιάζοντας στοιχεία που αυξάνουν τις προσδοκίες για νέες κινήσεις προς την ενίσχυση της πολιτικής χαλάρωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Η ευρωζώνη είχε ρυθμό ανάπτυξης 1,6% στο β΄ τρίμηνο συγκριτικά με το δεύτερο τρίμηνο του 2015 και κατά 0,3% συγκριτικά με το προηγούμενο τρίμηνο.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 28, ο ρυθμός ανάπτυξης ανήλθε στο 0,4% στο β' τρίμηνο συγκριτικά με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 1,8% συγκριτικά με το προηγούμενο έτος.
Η Ελλάδα ήταν το μόνο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που γνώρισε μείωση του ΑΕΠ στο β' τρίμηνο του 2016 σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Eurostat.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομία της ευρωζώνης "κατέβαζε ταχύτητα" ακόμη και πριν το δημοψήφισμα του Ηνωμένου Βασιλείου που έδειξε τον δρόμο προς την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ στα τέλη Ιουνίου άλλα και από το σφοδρό κύμα τρομοκρατικών επιθέσεων.
Σε τριμηνιαία βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, οι 19 χώρες της ευρωζώνης παρουσίασαν μέσο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ κατά 0,3% στο τρίμηνο από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο, με χαμηλότερο ρυθμό δηλαδή από την αύξηση 0,6% του πρώτου τριμήνου.
Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι η Γερμανία παρουσίασε ρυθμό ανάπτυξης κατά 0,4% σε σχέση με το α' τρίμηνο και 1,7% σε σχέση με το 2015, το ΑΕΠ της Γαλλίας και της Ιταλίας δεν αυξήθηκε καθόλου σε τριμηνιαία βάση αλλά ο ρυθμός ανάπτυξης από έτος σε έτος ανήλθε σε 1,4% και 0,7% αντίστοιχα. Η οικονομία της Ισπανίας αναπτύχθηκε κατά 0,7% συγκριτικά με το α' τρίμηνο και κατά 3,2% σε σχέση με το 2015.
Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Mario Draghi, τον Ιούλιο παραδέχτηκε ότι οι φορείς χάραξης πολιτικής είναι ανοικτοί για την παροχή πρόσθετων μέτρων χαλάρωσης μετά το δημοψήφισμα στη Μ. Βρετανία που φαίνεται πιθανό να αποτρέψει τις προσπάθειες για την ενίσχυση του πληθωρισμού.