Νέα αύξηση κατέγραψε πέρυσι το δημόσιο χρέος. Αυτό συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με το «μαξιλάρι ρευστότητας» που δημιουργήθηκε για την έξοδο της χώρας απ' το πρόγραμμα χρηματοδοτικής υποστήριξης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).
Σύμφωνα με τα στοιχεία που κοινοποίησε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, Eurostat, το δημόσιο χρέος αυξήθηκε το 2018 στα 334,57 δισεκατομμύρια ευρώ από 317,48 δισ. ευρώπου ήταν ένα χρόνο πριν.
Παράλληλα ο λόγος χρέους / ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο 181,1% από 176,2% που ήταν το 2017.Και αυτό παρά την ανάπτυξη 1,9% της ελληνικής οικονομίας και του πλεονάσματος 2 δισεκατομμυρίων ευρώ στην εκτέλεση του προϋπολογισμού.
Σημειώνεται ότι το ποσοστό του ελληνικού χρέους είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη και ακολουθεί στη δεύτερη θέση η Ιταλία (132,2% του ΑΕΠ).
Το «μαξιλάρι ρευστότητας» που δημιουργήθηκε πέρυσι έπειτα από τη συμφωνία της κυβέρνησης και των δανειστών, έχει διαθέσιμα 15,7 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο δημοσίου χρέους του ΟΔΔΗΧ. Τα χρήματα αυτά προήλθαν κυρίως από δόσεις του ESM και δευτερευόντως από κεφάλαια που άντλησε η χώρα από τις διεθνείς αγορές.
Σύμφωνα με τη Εurostat, το πλεόνασμα της ελληνικής κυβέρνησης πέρυσι ανήλθε σε 1,991 δισεκατομμύρια ευρώ.
Στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που κοινοποιήθηκαν στην ευρωπαϊκή υπηρεσία, διευκρινίζεται ότι το πρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε σε 4,4% του ΑΕΠ ή 8,149 δισεκατομμύρια ευρώ (ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα με βάση το ελληνικό πρόγραμμα ήταν στο 3,5%).