Σε υψηλά επίπεδα παραμένει σταθερά το ποσοστό διείσδυσης του ηλεκτρονικού εμπορίου παρά την πλήρη επαναλειτουργία των φυσικών καταστημάτων καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, δύο στους τρεις χρήστες Internet στην Ελλάδα πραγματοποίησαν ηλεκτρονικές αγορές μέσα στο 2023.
Μάλιστα, οι Έλληνες πλέον, ακολουθώντας τις διεθνείς τάσεις, όχι μόνο πραγματοποιούν αγορές αγαθών και υπηρεσιών, αλλά χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο και για τις αγοραπωλησίες από φυσικά πρόσωπα, άλλους ιδιώτες, κυρίως μεταχειρισμένων αντικειμένων ή υπηρεσιών βραχυπρόθεσμης ενοικίασης. Σε ό,τι αφορά, πάντως, τις αγορές αγαθών αυτό που κερδίζει σταθερά έδαφος είναι οι ηλεκτρονικές παραγγελίες έτοιμων γευμάτων, με τον ανταγωνισμό να είναι ιδιαίτερα έντονος ανάμεσα στις πλατφόρμες παραγγελιοληψίας και διανομής.
Ειδικότερα, το 2023 το 66,72% των χρηστών Internet στην Ελλάδα πραγματοποίησε αγορές αγαθών και υπηρεσιών από το Διαδίκτυο, ποσοστό ελαφρώς χαμηλότερο από αυτό του 2021 (68,52%), κάτι που σχετίζεται με το γεγονός ότι τότε υπήρχαν ακόμη περιορισμοί στη λειτουργία των φυσικών καταστημάτων, αλλά πολύ υψηλότερο από αυτό που ίσχυε 10 χρόνια πριν και ήταν 40,13%, το 2013. Πάντως, το ποσοστό παραμένει αρκετά χαμηλό σε σύγκριση με τον μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση (75,14% το 2023), με την Ελλάδα να κατατάσσεται με βάση αυτό το κριτήριο στην 22η θέση μεταξύ των «27».
Στη δεύτερη θέση με συνεχή ανάπτυξη βρίσκονται οι ηλεκτρονικές παραγγελίες έτοιμων γευμάτων και ροφημάτων για διανομή κατ’ οίκον (το γνωστό μας delivery) με το 21,31% να προβαίνει σε τέτοιες αγορές.