Στο 3,1% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Αύγουστο από 3% τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, ενώ αξιοσημείωτη πτώση σημειώθηκε στην Ευρωζώνη, όπου διαμορφώθηκε στο 2,2% τον Αύγουστο από 2,6% τον Ιούλιο.
Σε επίπεδο Ευρωζώνης, ο κλάδος των υπηρεσιών ήταν αυτός που έδωσε μεγαλύτερη ώθηση στον γενικό δείκτη τιμών, με άνοδο 4,2% από 4% τον Ιούλιο, ενώ ακολουθεί ο πληθωρισμός τροφίμων, αλκοόλ και καπνού με 2,4% από 2,3% τον προηγούμενο μήνα. Οριακή ήταν η συμβολή του τομέα μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών (+0,4% από 0,7% τον Ιούλιο), ενώ πτωτικά κινήθηκε ο τομέας της ενέργειας με -3% τον Αύγουστο από 1,2% τον Ιούλιο.
Βάσει των εκτιμήσεων, η Ελλάδα εμφανίζει τον πέμπτο υψηλότερο ρυθμό πληθωρισμού, μετά το Βέλγιο (4,5% από 5,4%), την Εσθονία (3,4% από 3,5%), την Ολλανδία (3,3% από 3,5%) και τη Σλοβακία (3,2% από 3%).
Υποχώρηση στη Γερμανία
Ο εναρμονισμένος γερμανικός δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε στο 2% τον Αύγουστο, χαμηλότερα από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές.
Τα στοιχεία της Destatis έδειξαν ετήσια πτώση 5,1% στο ενεργειακό κόστος τον Αύγουστο.
Αρκετά μεγάλα γερμανικά κρατίδια είχαν αναφέρει χαλάρωση του πληθωρισμού νωρίτερα την Πέμπτη. Τα στοιχεία έρχονται μία ημέρα πριν από την αναμενόμενη δημοσίευση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ.
Υπενθυμίζεται πως οι επιχειρηματικές προσδοκίες της Γερμανίας διατηρήθηκαν τον Αύγουστο στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο – αναδεικνύοντας την κατήφεια που κατακλύζει και πάλι τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, μετά τη λήξη της ανάκαμψης στις αρχές του έτους.
Χαμηλό τριών ετών στη Γαλλία
Στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Ιούλιο του 2021 υποχώρησε ο πληθωρισμός στη Γαλλία ενισχύοντας την υπόθεση ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να μειώνει τα επιτόκια μετά από παρόμοιες επιβραδύνσεις στη Γερμανία και την Ισπανία.
Οι τιμές καταναλωτή στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης αυξήθηκαν κατά 2,2% σε σχέση με πέρυσι τον Αύγουστο, μετά από αύξηση 2,7% τον Ιούλιο, ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή η στατιστική υπηρεσία Insee.
Τα επιτόκια
Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό έρχονται σε κάτι λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ συναντηθούν στη Φρανκφούρτη για να αποφασίσουν αν ο ηπιότερος πληθωρισμός είναι επαρκής για να τους επιτρέψει να μειώσουν περαιτέρω το κόστος δανεισμού μετά την πρώτη μείωση τον Ιούνιο.
Οι επενδυτές εκτιμούν ότι οι πρόσφατες τάσεις των τιμών, μαζί με την υποτονική ανάπτυξη, θα ωθήσουν την ΕΚΤ να μειώσει το επιτόκιο καταθέσεων στο 3,5% από 3,75%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκθεση της Γαλλίας έκρουσε τον κώδωνα της προσοχής σε αυτό το μέτωπο, καθώς έδειξε ότι ο πληθωρισμός των υπηρεσιών επιταχύνθηκε στο 3,1% από 2,6% τον Ιούλιο.