Περαιτέρω αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρωζώνη δείχνουν τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat για τον Μάρτιο.
Στην Ελλάδα, ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 5,4% σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις έναντι 6,5% τον Φεβρουάριο, ενώ στην Ευρωζώνη στο 6,9 έναντι 8,5%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι έναντι των υπόλοιπων χωρών της Ευρωζώνης, η Ελλάδα κατέγραψε τον πέμπτο χαμηλότερο πληθωριστικό ρυθμό τον Μάρτιο, έπειτα από το Λουξεμβούργο (3%), την Ισπανία (3,1%), την Ολλανδία (4,5%) και το Βέλγιο (4,9%).
Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση της Eurostat, μεγαλύτερη ώθηση στην Ευρωζώνη εξακολουθεί να δίνει το κόστος τροφίμων, αλκοόλ και καπνού με άνοδο 15,4% σε ετήσια βάση έναντι 15% τον Φεβρουάριο. Ακολουθεί το κόστος μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών με αύξηση 6,6% έναντι 6,8% τον Φεβρουάριο και των υπηρεσιών με άνοδο 5% έναντι 4,8%.
Απεναντίας, το κόστος ενέργειας παρουσιάζει συρρίκνωση 0,9% σε ετήσια βάση έναντι αύξησης 13,7% τον Φεβρουάριο. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί πως οι τιμές ενέργειας είχαν ήδη αρχίσει να παίρνουν την ανιούσα τον Μάρτιο του 2022 στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.